2014.07.31 07:13 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Gražiausi rugpjūčio vakarai – naktiniuose jaunųjų solistų rečitaliuose

Jau trečius metus „Kristupo vasaros festivalyje“ rengiami naktiniai fortepijono rečitaliai visą liepos mėnesį džiugino gražiausiomis vieno seniausių instrumento melodijomis. Ilgus vasaros vakarus paskyrę pažinčiai su talentingais solistais, klausytojai galėjo įsitikinti, jog fortepijono žavesys ir universalumas neblėsta. Rugpjūčio mėnesį naktiniai rečitaliai tęsis, pateikdami dar daugiau intriguojančių pažinčių bei programų.

Jauniausi šio koncertų ciklo dalyviai – broliai Ignas ir Justas Maknickai. Rugpjūčio 2 d. vyksiančio jaunuolių rečitalio pavadinimas „Paskui savo svajonę“ išduoda, jog muzika jų gyvenime užima ypatingą vietą ir šis koncertas - tik mažytė kelio į muzikos olimpą atkarpėlė.

„Aš noriu tapti geriausiu pianistu pasaulyje. Daug kas renkasi pianisto kelią, konkurencija didžiulė, bet ne visiems pavyksta. Aš nežinau, ar man pavyks, bet aš to sieksiu,“ – ryžto netrūksta I. Maknickui.

Muzikalioje šeimoje augantys, prestižinių tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatai, I. Ir J. Maknickai savo svajonės siekia kryptingai ir užtikrintai – kasdien praleidžia daugybę valandų prie instrumento, nesibodėdami iškeisti mėgiamų užsiėmimų į pirštų miklumo pratybas. Broliai fortepijono rečitalyje klausytojus džiugins J. S. Bacho, L.van Bethoveno, F. Chopino ir kt. Kompozitorių kūriniais.

Rugpjūčio 9 d. kartu su iš Didžiosios Britanijos atvyksiančia pianiste Morta Grigaliūnaite, nusikelsime į spalvingąjją Italija. Pradėjusi skambinti fortepijonu ašuonerių, o sulaukusi penkiolikos, atlikėja jau tapo Karalienės Mortos premijos laureate. Londone meistriškumo siekianti solistė savo rečitaliui pasirinko pietietiška nuotaika prisodrintą programą, kurioje netrūksta gilių išgyvenimų ir vingrių pasažų po Italiją. Nenuostabu, jog kultūros lopšio kerams ji neliko abejinga, juk istorija, kultūra bei meno klodais turtingai šaliai simpatijų negailėjo ir didieji muzikai: įspūdingi Neapolio vaizdai muzikos garsais išsiliejo F. Poulenco suitoje, o F. Lisztas paskyrė Italijai visą ciklą – „Klajonių metai“ („Antrieji metai: Italija“).

Dar stipresnį fortepijoninės muzikos įspūdį ir galingesnį garsą pateiks pianisčių Jekaterinos Bieliauskienės ir Julijos Morozovos koncertas „Du fortepijonai – viena vizija“ rugpjūčio 16 d. Jau beveik dešimtmetį sėkmingai muzikuojantis duetas paneigė įsitikinimą, jog fortepijonas – tik individualistų instrumentas. J. Bieliauskienė ir J. Morozova, žavinčios savo muzikinėmis interpretacijomis, įtaigiu atlikimu ir nepaprastu ansambliškumo pojūčiu, pripažįsta, jog muzikuoti drauge kaip tik smagiau. „Svarbu turėti bendrą, vieningą viziją,“ – apie tai, jog joms tenka, ne tik drauge skambinti, bet ir suvienyti menines ambicijas bei talentą, užsimena muzikės. Abejonių, jog tai pianistėms puikiai pavyksta, nekyla – lietuvės pelno ne tik klausytojų simpatijas, konkursų laurus, bet yra nuolat kviečiamos koncertuoti prestižiniuose renginiuoses ir salėse. Retame reginyje – fortepijoninio dueto koncerte išgirsite J. S. Bacho, C. Debussy, S. Rachmaninovo ir kt. kompozitorių muziką.

„Kristupo vasaros festivalio“ naktinių rečitalių ciklą uždarys Lietuvoje retai koncertuojančio pianisto Gintaro Januševičiaus pasirodymas. Vokietijoje gyvenantis atlikėjas, su fortepijonu nesiskiriantis nuo ketverių metų, koncertuodamas apkeliavo ne tik žymiausias Europos, bet ir už jos ribų esančias scenas. Talentingo pianisto, kuriuo žavisi ne tik pilnos klaustyojų salės, bet ir muzikos kritikai, didžiąją repertuaro dalį sudaro rusų kompozitorių kūriniai. Būtent šiol šalies muzikos kūrėjų fortepijono opusus charizmatiškas, puikia technika pasižymintis muzikantas pademonstruos naktiniame rečitalyje „Rusiška brangenybių dėžutė“ rugpjūčio 23 d.

Visą rugpjūčio mėnesį „Kristupo vasaros festivalyje“ kartu su jaunaisiais fortepijono virtuozais mėgaukitės romantiškais vasaros vakarais, atrasdami šį klavišinį instrumentą ir jo dovanojamą kvapą gniaužiantį garsų pasaulį iš naujo. Naktiniai fortepijono rečitaliai Šv. Kotrynos bažnyčioje prasideda 21 val. 

Jurgita Jankutė
Direktorė
VšĮ "Šv. Kristoforo kamerinio orkestro klubas"
+370 656 17 477
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 09:59
Užsienio naujienos 2024.03.28 09:59
2024.03.28 09:23
Lietuvos politika 2024.03.28 09:23
2024.03.28 07:02
Kriminalai 2024.03.28 07:02

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36