2014.07.30 15:31 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Parama jaunam technologiniam mokslui įžengė į antrą etapą

Projekto „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS) partneriai Klaipėdos universiteto (KU) ir Klaipėdos Mokslo ir technologijų parko (KMTP) darbuotojai, siekdami bendro tikslo – didinti aukštos pridėtinės vertės verslo lyginamąją dalį, skatinant technologinių bei inovatyvių įmonių steigimąsi ir vystymąsi, vasaros pradžioje rinkosi į antrąjį technologinių idėjų atrankos posėdį. Pastaraisiais mėnesiais vykusios intensyvios  grupinės ir individualios konsultacijos tikslinėms grupėms davė teigiamų rezultatų – patobulintos, išgrynintos ir pateiktos vertinimui 5 technologinės idėjos.

Didžiausio dėmesio sulaukė dvi, kurios ir buvo atrinktos kaip perspektyviausios steigiant įmones, atitinkančias smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) subjektų statutą atitinkančius ekvivalentus, kurios kurtų technologinius sprendimus, skirtus naudoti gamybos, paslaugų teikimo bei socialiniuose sektoriuose.

Pirmos atrinktos idėjos autorius – doktorantas Tomas Eglynas atstovavo Klaipėdos universiteto Jūrų technikos fakulteto jaunųjų mokslininkų grupę. Tyrėjų idėja pavadinta „Išmanioji kilnojama universali apsaugos sistema“ (angl. Smart Portable Universal Security System (SPUSS)) ir priskirta prie intelektualių paslaugų teikimo, kuriant išmaniąsias informacines sistemas. Autoriaus teigimu, idėjos tikslas – pateikti vartotojams išmanią, kilnojamą ir universalią apsaugos sistemą, kurios modulyje kartu su valdymo sistema būtų integruoti įvairaus tipo jutikliai, tokie kaip garso, judesio, šviesos, temperatūros, drėgmės, dūmų ir kt. Svarbu ir tai, kad apsaugos sistema labai kompaktiška ir lengva – ją galima nešiotis su savimi. Idėjos pranašumą išryškina ir tai, kad pritaikius specializuotus programos algoritmus, apsaugos sistemos modulis galėtų būti naudojamas įvairiose aplinkose: name, bute, garaže, kieme, automobilyje, palapinėje ar net futbolo stadione, tokiais pavyzdžiais argumentavo autorius. Be to, apsaugos sistema sukonstruota taip, kad vartotojas būtų kuo greičiau informuotas apie gręsiantį pavojų jo turtui, t. y. išmanusis kilnojamas modulis bus integruotas interneto prieigos galimybes per WiFi, Ethernet ir GSM/3G ryšius, todėl jis puikiai tinka ir miesto aplinkoje, ir nuošaliose kaimo vietovėse. Pažymėtina ir tai, kad vartotojai turės galimybę įsigyti ženkliai pigesnę ir be jokių papildomų sutarčių ar įsipareigojimų apsaugos sistemą. Doktoranto T. Eglyno požiūriu, sistema unikali ir tuo, kad turi didžiules perspektyvas – ateities planuose numatyta sistemą papildyti išmaniojo namo moduliais, kurie būtų valdomi per centrinį apsaugos sistemos modulį, o tai įgalintų namų ūkį valdyti nuotoliniu būdu.

Ekspertų vertinimuose buvo pastebėtas ir akcentuotas išmaniosios apsaugos sistemos mobilumas, užtikrinantis vartotojui patogumą bei plačios perspektyvos tobulinant apsaugos sistemas tarptautinėje rinkoje.

Antrasis laimėtojas – Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto doktorantas Edgaras Artemčiukas pateikė idėją „Apčiuopiamos vartotojo sąsajos prototipas (3D pelės atitikmuo)“. Laukiamas produktas – techninė ir programinė įrangos, skirtos intuityviai žmogaus – kompiuterio sąveikai (angl. Human–computer interaction (HCI)) plėtoti. Pristatydamas idėją, autorius E. Artemčiukas pažymėjo, kad delno skersmens dydžio valdymo sferoje patalpintas mikrovaldiklis su jutikliais galės būti taikomi įvairiuose sąveikos scenarijuose: didinat, mažinant, sukant, kreipiant, keičiant peržiūrimus objektus. Tokiu būdu suaktyvinama informacija nenaudojant kompiuterinės pelės, klaviatūros ar lietimui jautrių ekranų. Šiam prototipui skirti algoritmai ir metodai kartu su elektronika, be naudojimo inovatyvioje vartotojo sąsajos srityje galėtų būti sėkmingai taikomi navigacijos sistemose, medicinoje, švietime, pramogų industrijoje ir pan.

Analizuojant šią idėją mokslo ir verslo žinovų dėmesys buvo atkreiptas į platų pritaikymo galimybių spektrą bei sąlyginį produkto pigumą/nebrangumą, lyginant su šiuo metu rinkoje esančiomis panašaus pobūdžio technologijomis. Naujų sąveikos įrenginių poreikis nuolat didėja, todėl prototipas, skirtas 3D turinio peržiūrai, galėtų prisidėti prie inovatyvių valdymo būdų plėtotės skirtingose mokslo ir verslo srityse.

Projekto vadovas K. Danilevičius reziumavo, kad parengtų kokybiškų investicinių pasiūlymų pagrindu bus steigiamos dvi  naujos aukštą pridėtinę vertę turinčios įmonės. Šiame etape idėjų autorius iki 2015 metų rugsėjo konsultuos KMTP ekspertai, padėsiantys užregistruoti verslo įmones, parengti prototipą ir/ar maketą bei numatyti tolesnę inovatyvaus technologinio verslo vystymo koncepciją.

Rasa Ramonaitė
Atstovė spaudai ir leidinių redaktorė
Klaipėdos universitetas
8 46 398 985
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10