2014.07.30 10:50 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Tauragės rajono gyventojams nauji patogumai

Per pastaruosius 5 metus Tauragės rajono vandentiekio ir nuotekų vamzdžių tinklas gerokai prasiplėtė – vamzdynai atkeliavo tiek į naujus gyvenamųjų namų, tiek į senesnius, bet nuo miesto kiek nutolusius rajonus. Tauragės rajono gyventojai pagaliau gali naudotis tokiais, rodos, elementariais patogumais ir nesukti sau galvos dėl nuotekų išvežimo ar geriamojo vandens kokybės – tuo už juos pasirūpina vandentiekio bendrovė.

Įgyvendinant projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Tauragės rajone (Norkaičiuose, Pagramantyje, Dapkiškiuose, Tauragėje, Gaurėje)“ darbai pagal tris pagrindines rangos darbų sutartis buvo baigti dar šių metų pradžioje. Pagal jose numatytas veiklas nutiesta daugiau kaip 54 km naujų tinklų, iš jų: daugiau kaip 18 km naujų vandentiekio tinklų ir daugiau kaip 36 km nuotekų. Taip pat darbai baigti ir pagal keturias, vėliau pasirašytas, papildomų darbų rangos sutartis. Pagal jose numatytas veiklas nutiesta daugiau kaip 3 km naujų tinklų, iš jų: beveik kilometras naujų vandentiekio tinklų ir daugiau kaip 2 km naujų nuotekų. Taigi įgyvendinant projektą jau nutiesta daugiau kaip 57 km naujų tinklų, t.y. daugiau kaip 18 km naujų vandentiekio tinklų ir daugiau kaip 38 km naujų nuotekų tinklų, pastatytos 3 nuotekų valyklos ir 16 nuotekų siurblinių.

Artimiausiu metu tikimasi pradėti darbus pagal dar vieną pasirašytą papildomą rangos darbų sutartį, kurios įgyvendinimo metu papildomai Tauragės mieste bus nutiesta beveik 1 km naujų vandentiekio tinklų, prie kurių papildomai bus prijungta 30 gyventojų bei daugiau kaip 1 km naujų nuotekų tinklų, prie kurių turės galimybę prisijungti daugiau kaip 40 gyventojų.

Planuojama, kad užbaigus visus projekte numatytus darbus, centralizuotomis komunikacijomis galės naudotis daugiau kaip 1 000 gyventojų, prisijungsiančių prie naujų vandentiekio tinklų ir daugiau kaip 2 000 gyventojų, prisijungsiančių prie naujų nuotekų tinklų. Tikimasi darbus baigti iki šių metų pabaigos.

Nuo 2010 m., projekto įgyvendinimo pradžios, prie centrinio vandentiekio prijungta tik kiek daugiau nei du šimtai gyventojų, o prie naujų nuotekų tinklų daugiau kaip penki šimtai gyventojų. Rodikliai labai maži, žinant, kad iš viso projekto įgyvendinimo metu ir kelis metus po to sudaryti naujų vandens vartotojų abonentinių sutarčių tikimasi daugiau kaip su 1400 gyventojų, o centralizuotų nuotekų – daugiau kaip su 2300 gyventojų.

Gyventojų prisijungimo rodikliai labai maži visose projekto įgyvendinimo gyvenvietėse. Nei vienoje iš jų prisijungimo rodikliai nesiekia nė pusės, taigi gyventojai turėtų suskubti tvarkytis reikiamus dokumentus ir pradėti prisijungimo prie centralizuotos sistemos darbus. Delsimo ir svarstymo, ar jungtis prie centralizuotos sistemos, net neturėtų būti, nes prisijungimas – reali galimybė neteršti aplinkos, gyventi patogiai bei išvengti baudų, kurių neišvengs nė vienas, atitinkamoms tarnyboms patikrinus ir išsiaiškinus, kad net ir po projekto įgyvendinimo nuotekomis atsikratoma nesilaikant aplinkosauginių normų (tai yra, nuotekų duobės nesutvarkytos ir nuotekomis teršiamas gruntas). Tokiu atveju gyventojams numatytos sankcijos ir baudos.

UAB „Tauragės vandenys“ atstovai gyventojams primena, kad nuo 2014 m. lapkričio 1 d. įsigalioja geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo Nr. X-764 pakeitimo įstatymas, pasirašytas Lietuvos Respublikos Prezidentės 2014 m. birželio 5 d. Įstatymas reglamentuoja, kad gyventojai, kurie turi galimybę prisijungti prie vandentiekio ir nuotekų tinklų, privalo tai atlikti per vienerius metus nuo projekto įgyvendinimo dienos.

Šis projektas yra finansuojamas pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos „Aplinka ir darnus vystymasis“ prioriteto įgyvendinimo priemonę „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ ir iš dalies yra finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis. Bendra viso projekto vertė siekia daugiau kaip 21 mln. litų. Didžiąją dalį sumos skiria ES Sanglaudos fondas – daugiau kaip 17 mln. litų. Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos sudaro daugiau kaip 2 mln. litų, UAB „Tauragės vandenys“ skiria likusią sumos dalį – daugiau kaip 1 mln. litų. Įgyvendinamas projektas padeda sumažinti ekonominius ir socialinius skirtumus tarp ES piliečių ir atskirų Lietuvos regionų.

 

ES parama – investicija į Jūsų ateitį!

 

Kontaktinis asmuo:

UAB „Tauragės vandenys“

Technikos direktorius

Jonas Gečas

Tel. 8 687 27436

Kamilija Kurlinkutė
Visuomenės informavimo specialistė
UAB "Nacionalinių projektų rengimas"
(8 5) 210 74 88
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45