2014.07.30 10:03 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Kodėl daugiabučiuose nesijaučiame saugūs?

Bendro naudojimo turtas daugiabučiuose namuose – nuolatinis ginčų objektas tarp kaimynų. Dažnai ieškodami kaltų dėl įvykusių nelaimių pamirštame atsakingai žiūrėti į savo turto saugumą. Draugiškas kaimynų bendradarbiavimas, tinkamas bendro turto naudojimo draudimas, dalyvavimas saugios kaimynystės grupėse – geriausi pagalbininkai kuriant saugią aplinką.

„Daugiabučių namų saugumo klausimai – opūs ir problematiški“, – teigia Policijos departamento prie VRM komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis. Jo teigimu, vagystės įsibraunant į gyventojų privačios nuosavybės valdas – vienos dažniausiai pasitaikančių nusikalstamų veikų. Nusikaltėliai į butus laužiasi įvairiais būdais: išlauždami duris, atrakindami nesudėtingas spynas, išdauždami ar kitaip sugadindami langų stiklus. Gyvenamųjų namų laiptinėse įvyksta smurtinių nusikaltimų, apiplėšimų, netgi nužudymų. Laiptinės neretai tampa sprunkančių asmenų laikinomis slėptuvėmis, vagišius masina nesaugiai palikti dviračiai. Daugiabučių kiemuose dažnai vartojamas alkoholis, renkasi triukšmingos kompanijos. Dėl to policijos pareigūnai sulaukia gausybės iškvietimų nuraminti įsismarkavusius ir viešąją rimtį trikdančius teisės pažeidėjus. Taigi, dažniausios problemos – triukšmas, viešosios tvarkos pažeidimai, neapsaugota nuosavybė, lengvai pasiekimas ir prieinamas turtas nusikaltėliams, nesupratingi ir abejingi kaimynai.

Draudimo bendrovė „If“, siūlanti daugiabučių bendro naudojimo turto draudimą, pabrėžia, jog svarbu žinoti, kad nėra sistemos ar įrenginio, kuris visiškai apsaugotų ir būtų neįveikiamas. Saulius Baranauskas, „If“ įmonės turto draudimo produkto vadovas išskiria dažniausiai pasitaikančias rizikas, kuomet nukenčia bendro naudojimo turtas.  Skaudžiausi įvykiai nutinka kilus gaisrui  – bute gali aprūkti visos laiptinės sienos arba nudegti stogas, už kurio remontą turės sumokėti visi gyventojai. Vanduo, kadangi dažnai vamzdžiai trūksta bendrose patalpose, ir vandalizmas  – išorinių pastato sienų apipaišymas, ko gero, akivaizdžiausia ir dažniausia daugiabučių problema.

 „Dauguma daugiabučių namų, ypač senesnės statybos, nėra tinkamai apsaugoti, todėl bendrojo naudojimo patalpos dažnai nukenčia nuo vagių, benamių. Įstatymuose numatyta, kad už bendro naudojimo turtą atsakingi visi namo gyventojai. Elementarių saugumo įrankių, tokių kaip tvarkingas vandentiekis ar priešgaisrinės signalizacijos nebuvimas, kelia pavojų ne tik turto, bet ir žmonių saugumui. Deja, bendro turto naudojimo draudimas nėra itin populiarus, o tai parodo žmonių abejingumą bendro naudojimo turtui daugiabučiuose namuose“, – sako Saulius Baranauskas.

Lietuvos policijos pareigūnai savo ruožtu užsiima aktyviu prevenciniu darbu. Stengiasi kuo daugiau bendrauti su gyventojais, skatina bendruomenes bendradarbiauti ir būti neabejingiems daromiems pažeidimams ir vieni kitų saugumui. Tai įrodo beveik kasdien besikuriančios saugios kaimynystės grupės.

R. Matonio teigimu, į policijos pareigūnus namų bendrijų gyventojai kreipiasi vis dažniau. Anksčiau tvyrojęs socialinis abejingumas rūpinantis saugia aplinka ir vieni kitų gerovės puoselėjimu mažėja. Gyventojai darosi vis labiau aktyvesni, pilietiškesni ir iniciatyvesni.

Policijos patarimai, kaip apsaugoti kiemą, butus nuo nelaimingų atsitikimų:

·        Įsirenkite gerą kiemo ir laiptinių apšvietimą, jeigu įmanoma, vaizdo stebėjimo kameras, signalizacijos sistemas. Lauko duris įrenkite su kodų sistema, pakeiskite lengvai atrakinamas gyvenamųjų butų duris į šarvuotas su tvirtomis spynomis.

·        Prižiūrėkite ir stebėkite kaimyno namus ir turtą, įtartinus asmenis, jų elgesį, daug kartų pravažiuojančius, keistai pastatytus automobilius. Geriausia ir pigiausia apsauga – kaimynų bendravimas. 

·        Susipažinkite su savo kaimynais ir sušaukite susirinkimą, į kurį pasikvieskite teritoriją prižiūrintį apylinkės inspektorių.

·        Skatinkite savo kaimynus nebūti abejingiems ir kreiptis į policiją pamačius nusikaltimą ar kitą teisės pažeidimą, pasirūpinkite, kad jaunimas Jūsų gyvenamoje teritorijoje turėtų kuo užsiimti.

·        Suderinkite su kaimynais, parinkite vietą ir pakabinkite stendą su aktualia prevencine informacija apie apsaugos nuo nusikaltimų būdus, saugią kaimynystę, apylinkės inspektoriaus kontaktus. Prevenciškai veikia ir didelis stendas ant daugiabučio sienos, specialūs lipdukai ant langų, laiptinės durų, informuojantys, kad namas priklauso saugios kaimynystės grupei.

 Draudimo bendrovė „If“, skirianti didelį dėmesį Lietuvos žmonių saugumui, šiuo metu vykdo visuomenės saugumo iniciatyvą „Gyvenu saugiai“, kurios metu kviečia visas Lietuvoje įregistruotas daugiabučių namų bendrijas teikti paraiškas ir gauti paramą saugumo problemoms spręsti.

 Apie „If “

„If“ yra pirmaujanti ne gyvybės draudimo bendrovė Skandinavijoje ir Baltijos šalyse, turinti daugiau nei 3,6 milijonus klientų. 2013 m. bendrovės pajamos iš draudimo veiklos siekė 16 milijardų litų. „If“ priklauso Suomijos „Sampo“ grupei, vienai didžiausių finansinių institucijų Šiaurės Europoje.

Milda Lomsargienė
Draudimo bendrovės „If“ komunikacijos specialistė
Mobilusis: 8 685 26 968
El. paštas: [email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55