2014.04.17 16:02 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Velykų nuotaikas gali apkartinti interneto sukčiai

Artėjant Velykoms, saugumo ekspertai įspėja nepakliūti į suaktyvėjusių „phishing“ tipo atakų spąstus. Pasinaudoję didžiųjų švenčių nuotaikom ir šurmuliu, kibernetiniai nusikaltėliai taikosi į budrumą praradusius vartotojus. Juos bandoma vilioti šventiniais sveikinimais, paveikslėliais ar nuorodomis, kuriomis siekiamas vienas tikslas – pasipelnyti.

„Velykos, kaip ir kitos didžiosios metų šventės yra parankus laikas „phishing“ tipo atakoms. Tuo metu elektroninė erdvė pilna šventinių atviručių, sveikinimų. Prisidengę šventiniu šurmuliu sukčiai iš budrumą praradusių vartotojų siekia išvilioti prisijungimo duomenis, diegti šnipinėjimo programas, netgi taikytis į finansines operacijas, kai perkamos dovanos internetu“, – sako Tomas Parnarauskas, ESET saugumo sprendimus Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas.  

Anot T. Parnarausko, šventiniu laikotarpiu „phishing“ atakos apima visą el. erdvę, kuri neapsiriboja tik socialiniais tinklais ir interneto svetainėmis. Kenkėjiškų sveikinimų tinklas nusitęsia į el. laiškus, SMS ar MMS žinutes telefonuose, netgi el. parduotuves.

• Velykų proga nesaugiausi jausis socialinių tinklų „Facebook“, „Twitter“, netgi populiarių pokalbių programų vartotojai. Tai ideali erdvė „phishing“ atakoms, nes įvairūs paveikslėliai, juokeliai čia sulaukia didžiausio vartotojų dėmesio. Sukčiams tikimybė, kad kažkas „užkibs“, padidėja keleriopai, nei įprastai – šiuo metu padaugėjo interaktyvių velykinių sveikinimų ir pokštų, kurie per paspaudimus siūlo aplankyti kenkėjiškas svetaines. „Facebook“ vartotojai turėtų pasisaugoti ir kenksmingų pranešimų, kurie gali atrodyti, kaip eiliniai draugų įrašai.

• Tradiciniu ir labai pasiteisinusiu šventiniu „phishing“ atakų metodu jau ilgą laiką išlieka el. pašto brukalai (angl. spam). Vartotojams reikia įtariai vertinti iš nepažįstamų asmenų gautus ir konkretaus gavėjo neturinčius laiškus. Nereikia prarasti budrumo ir gavus kolegos ar artimo draugo sveikinimą – sukčiai pasinaudoję „botnet“ tinklais nevengia siųsti laiškus prisidengę pažįstamų žmonių vardu. Visais atvejais rekomenduojama gavus el. laišką atkreipti dėmesį ar tekstas temos eilutėje parašytas didžiosiomis raidėmis. Tai pirmas požymis, kad už laiško slepiasi virusas ar kenkėjiška programa.

• Jau kelis metus šventinį laikotarpį kibernetiniai sukčiai išnaudoja pasipelnyti iš el. parduotuvėse dovanų ieškančių vartotojų. Jie viliojami patraukliais pasiūlymais, kurie veda į fiktyvias el. parduotuves. Nors dovanų ieškojimo ir sukčių viliojimo bumas būna per Kalėdas ir Naujuosius metus, saugumo ekspertai pataria neprarasti budrumo ir Velykų proga. Kiekvieną kartą pamačius viliojantį išskirtinės prekės ar žemos kainos pasiūlymą, rekomenduojama patikrinti informaciją apie siūlomą el. parduotuvę ar svetainę. Tai galima padaryti elementariai suvedus pavadinimą į „Google“ paieškos sistemą ir paskaičius atsiliepimus.

• Kelių metų „phishing“ apgavysčių tradicija jau tapo šventiniai sveikinimai siunčiant SMS ar MMS žinutes. Tikėtina, kad šventinės atakos pasieks mobiliųjų telefonų savininkus ir per šias Velykas. Signalas, kad gavote virusinę SMS ar MMS bus ne tik nepažįstamas siuntėjas, bet ir neaiškiu šriftu, simboliais ar kalba parašytas žinutės tekstas – jo pradžią dažnu atveju galima pamatyti dar neatidarius pranešimo.

Visų šventinių „phishing“ atakų principas – tikėtis sėkmės, kad vartotojas „užkibs“, todėl norintiems nepakliūti į sukčių pinkles saugumo ekspertai pataria neprarasti budrumo. Tai pagrindinis apsisaugojimo būdas. Papildomą saugumą suteiks laiku atnaujinta interneto naršyklės versija, kuri perspės apie kenksmingas svetaines. Kompiuterio sistemą galima patikrinti nemokamu interneto virusų skeneriu, pvz., „ESET Online Scanner“ (http://www.eset.com/lt/namams/produktai/online-scanner/).

Apie „NOD Baltic“
Pažangius programinės įrangos sprendimus pristatanti bendrovė „NOD Baltic“ (www.nodbaltic.lt) turi išskirtines pasaulinės kompiuterinio saugumo priemonių kūrėjos ESET atstovavimo teises Lietuvoje bei šalyje siūlo antivirusinę programinę įrangą „ESET NOD32 Antivirus” ir „ESET Smart Security“. Lietuvoje ESET saugumo sprendimus naudoja Ignalinos atominė elektrinė, LR kultūros ministerija, televizijos kanalas LNK, Kauno technologijos universitetas ir daugelis kitų kompanijų.

Bendrovė pristato ir pirmaujančios teksto atpažinimo sprendimų kūrėjos „ABBYY“ produktus, papildomas apsaugos priemones ir modernius programinius įrankius patogesniam kasdieniam darbui. „NOD Baltic“ taip pat yra pirmasis autorizuotas „Google Apps“ virtualaus biuro sprendimo atstovas Lietuvoje.

Apie ESET
ESET sukurtos antivirusinės įrangos sistemos „ESET NOD32 Antivirus” ir „ESET Smart Security“, pelniusios daug apdovanojimų, saugo nuo žinomų ir nežinomų kompiuterinių virusų, šnipinėjančių bei kitų kenksmingų programų realiuoju laiku. ESET buvo įtraukta į „Deloitte“ sudaromą 500 sparčiausiai augančių įmonių sąrašą bei yra pirmoji bendrovė, gavusi daugiausia, net 81 „Virus Bulletin“ apdovanojimą. ESET būstinė įsikūrusi Bratislavoje (Slovakija), kompanija turi filialus San Diege (JAV), Prahoje (Čekija), Buenos Airėse (Argentina). Jos atstovai veikia daugiau negu 180-yje šalių. Daugiau informacijos www.eset.lt.

 

Alma Galdikienė
projektų vadovė
VRP Hill+Knowlton Strategies
8-5 249 99 49
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00