2010.10.21 09:45 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Seimo nario R. Žemaitaičio pranešimas: kodėl konservatoriai kas pusmetį gąsdina elektromagnetinėmis bangomis?

2010 m. spalio 21 d. pranešimas VIR

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis stebisi Seimo konservatorių bandymais periodiškai gąsdinti visuomenę neva žalingu elektromagnetinių bangų poveikiu. Vakar konservatorių frakcijos nariai surengtos spaudos konferencijos metu sėjo baimes demonstruodami kaip spinduliuoja mikrobangų krosnelė, nešiojamasis kompiuteris, mobilusis ir bevielis telefonai.

Spaudos konferencijos metu buvo pareikšta, kad bazinės antenos žudo žmones, kad bevielis ryšys ("Wi-Fi") sukelia nevaisingumą vyrams ir persileidimus nėščioms moterims. Spaudos konferencijos metu buvo siūloma įsigyti specialių prekių (suknelių, vyriškų kelnaičių), kurios neva turėtų apsaugoti gyventojus nuo elektromagnetinių bangų poveikio.

"Stebint periodiškai iškylančias ir pasikartojančias konservatorių iniciatyvas, nukreiptas prieš bevielį ryšį, kyla klausimas, kas stovi už šių iniciatyvų? – klausė Remigijus Žemaitaitis, Seimo "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos narys. – Konservatorių partijos programoje apie bangas neužsimenama nė žodžio, vadinasi, priežasčių reikėtų ieškoti partijos rėmėjų gretose. Negi konservatoriai, privatizavę "Lietuvos telekomą", iki šiol negali nutraukti bambagyslės su šia monopoline kompanija?".

2009 m. rugsėjį konservatorius Antanas Matulas Seime įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis buvo siekiama uždrausti rengti mobiliojo ryšio antenas ant gyvenamųjų namų, darželių, mokyklų, ligoninių ir bažnyčių. Po pusmečio, 2010 m. balandį, kita konservatorė – Vida Marija Čigriejienė – įregistravo Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo pataisų projektą, pagal kurį Lietuvos gyventojai būtų buvę priversti gauti higienos pasus visai buityje naudojamai bevielio ryšio įrangai. Dabar, praėjus dar pusmečiui, konservatorius Evaldas Jurkevičius vėl siūlo sugriežtinti bazinių stočių įrengimą ant mokyklų pastatų stogų ir mokyklų teritorijoje ir apskritai uždrausti mokyklose naudoti bevielio interneto įrangą.

R. Žemaitaitis primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir Pasaulio sveikatos organizacija šiemet yra paskelbusios, jog mobiliųjų telefonų naudojimas nedidina rizikos susirgti smegenų vėžiu.

Didžiausią iki šiol atliktą tarptautinį mobiliųjų telefonų poveikio sveikatai tyrimą "Interphone" vykdė Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros mokslininkai. Jo metu per daugiau nei 10 metų buvo ištirta apie 13 000 žmonių. Tarp visų tirtų asmenų 5 117 sirgo lėta naviko vystymosi forma meningioma (2 409), arba mirtina vėžio forma glioma (2 708). Buvo klausiama apie mobiliųjų telefonų naudojimą bei trukmę, o rezultatai lyginami su sveikųjų mobiliųjų telefonų vartotojų 13-oje šalių duomenimis.

Tyrimo išvada skelbia, kad nerasta ryšio tarp aktyvaus ilgalaikio mobiliuoju telefono naudojimo ir vėžinių susirgimų rizikos padidėjimo.

"Kiek ilgai Seimo nariai darys cirkus? Vienas šoka, kitas veda laidą, trečias vėl ką daro, o ketvirtas – nešasi į spaudos konferenciją mikrobangų krosnelę, paėmęs iš Seimo restorano", – komentavo R. Žemaitaitis. Pasak jo, Seimo nariai turėtų jausti atsakomybę ir negąsdinti visuomenės nepagrįstomis baimėmis. Seimo narys taip pat ragina tautos atstovus nepaversti Seimo abejotinų eksperimentų laboratorija ir abejotinų produktų reklamavimo vieta.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, tel. 8 698 42238

Kontaktinis asmuo:

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, tel. 8 698 42238

Šį pranešimą per "BNS Spaudos centrą" paskelbė Lina Žilytė, LR Seimo kanceliarija.BNS už pranešimų spaudai turinį neatsako

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05