2012.05.28 11:35 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Pusę amžiaus gyvuojančią gyvenvietę laimins angelas

Viena gražiausių Kauno rajono gyvenviečių - Girionys šeštadienį šventė įkūrimo 50-ies metų jubiliejų. Šventės proga miestelis pasipuošė nauju koplytstulpiu, atnaujinta krepšinio aikštele, taip pat iškilmingai atidarytas atnaujintas pėsčiųjų takas, surengtas paminėjimas ir nuotaikingas koncertas.

Girionys – Lietuvos miškų mokslo, mokymo ir progresyvaus ūkininkavimo centras, įsikūręs, suklestėjęs Kauno rajono, Samylų seniūnijos, Raguolių kaimo žemėje ir pakeitęs šio kaimo vaizdą bei tradicijas. Dabar Girionių gyvenamoji vietovė driekiasi nuo Kauno marių vakarinio kranto iki Dubravos girios ir nuo Žaisos upelio, tekančio Raguolių ir Laumėnų kaimų ribomis, iki kelio Vaišvydava–Piliuona.

Girionių pavadinimo istorija prasidėjo 1960 m. kartu su miškininkų miestelio statyba Raguolių kaimo vakarinėje dalyje, besiribojančioje su būsimu Kauno marių krantu. Statybų užsakovo funkcijas vykdė Dubravos miškų tyrimo stotis, kuri jau tada administravo Dubravos girią ir kūrėsi būsimo miestelio laikinuose pastatuose. Dubravos pavadinimą pirmieji išplatino vairuotojai, kurie veždami statybines medžiagas, ieškodavo ne Raguolių kaimo, bet kažkokios Dubravos. Todėl net ir vietos gyventojai tą vietą pradėjo vadinti ir Dubrava.

Miškų instituto ir Miškų technikumo darbuotojai nenorėjo, kad jų darbo ir gyvenamoji vieta būtų vadinama Raguolių kaimu. Dėl to Instituto kolektyvas kreipėsi į Respublikos Vyriausybę, prašydamas šią gyvenvietę pavadinti Girionimis.

"Girionių pradžią galima sieti su centrinių rūmų kertinio akmens padėjimu, pirmųjų gyventojų, Dubravos miškų tyrimo stoties administracijos, Lietuvos miškų instituto ir Kauno miškų technikumo (dabar Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija įkūrimu ir oficialiu gyvenvietės pavadinimo suteikimu", - sakė profesorius Albertas Vasiliauskas. Prisiminimais apie Girionių priešistorę, istoriją ir dabartį taip pat pasidalijo akademikas Leonardas Kairiūkštis.

"Šiek tiek jaunesnis už Kauno rajoną, prieš penkiasdešimt metų įkurtas Girionių kaimas – mažutė miškingo mūsų krašto dalis. Girionių miškų spalva žalesnė – čia esančių įstaigų darbuotojai paveldėtus miškus išplėtė dvigubai ir su kaupu kompensavo nuskendusius Kauno mariose. Girionių ir gretimų kaimų grožis – su liūdesio spalva. Jis primena skaudžią marių dugne palaidotų kaimų istoriją", - sveikindamas girioniškius sakė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Gyvenvietės skvere pastatyto koplytstulpio angelas primins ir tarsi melsis už marių dugne palaidotus kaimus, laimins gražią Girionių gyvenvietę ir jos gyventojus. Tautodailininko Adolfo Teresiaus išdrožtą koplytstulpį šventės metu pašventino Karmėlavos parapijos klebonas Virginijus Veprauskas.

Koplytstulpis atidengtas Kauno rajono savivaldybei ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF) vykdant bendrą projektą "Senųjų kryžių atstatymas". Jo metu įvairiose Kauno vietose esantys prastos būklės kryžiai prikeliami naujam gyvenimui, taip pat įrengiamas ir modernus krepšinio stovas.

"Tai jau antroji Kauno rajono vietovė, kurioje, vykdant projektą, sujungėme dvi religijas – tradicinę ir krepšinį", - sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

LKF, bendradarbiaudama su Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija, atnaujino vienintelę Girionių gyvenvietėje esančią krepšinio aikštelę. Senos krepšių lentos buvo pakeistos naujomis, pritvirtinti modernūs lankai. Naujus aikštelės krepšius taikliais metimais "atrišo" LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas. M. Balčiūnas Girionių bendruomenės centro pirmininkei Albinai Krasauskienei įteikė krepšinio kamuolį.

"Girionys - puikus pavyzdys kitoms bendruomenėms. Girioniškai ne tik reikalauja, bet ir patys gražina gyvenvietę", - veiklius girioniškius gyrė meras. Bendruomenė pateikė projektą Liepų alėjai atnaujinti ir gavo paramą – 25 tūkstančius litų, įsigijo trinkeles, kurias paklojo studentai. Taip pat ketinama renovuoti Girionių gyvenvietės apšvietimą: bus pakeisti 75 šviestuvai, kabeliai po žeme.

Atnaujintą taką Liepų alėjoje dviratukų varžybomis atidarė jauniausi Girionių gyventojai, vėliau ji tapo menų alėja, kur visi norintys demonstravo savo meninius sugebėjimus. Šventės proga surengtame koncerte pasirodė girioniškiai ir meno kolektyvai iš Šlienavos ir Žiegždrių.

Kontaktinis asmuo:

Vilma Kasperavičienė

Kauno rajono savivaldybės

mero patarėja

Tel.: 8 37 30 55 17; 8 618 33 822

[email protected]

Šį pranešimą per "BNS Spaudos centrą" paskelbė Indrė Sekevičienė, Kauno rajono savivaldybės administracija.BNS už pranešimų spaudai turinį neatsako

Rodyti: