2023.03.23 08:45 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijos opozicijos lyderė ragina šalį nutraukti ryšius su Rusija (papildytas)

papildyta nuo 5 pastraipos

Vašingtonas, kovo 23 d. (AFP-BNS). Tremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį paragino savo šalį nutraukti ryšius su Rusija ir kritikavo prezidento Aliaksandro Lukašenkos paramą Maskvos karui Ukrainoje.

Kone 30 metų valdantis autoritariškas A. Lukašenka yra svarbus Rusijos lyderio Vladimiro Putino šalininkas ir leido Kremliui iš savo šalies teritorijos pulti Ukrainą.

„Laikas priešintis Rusijos kišimuisi į Baltarusijos vidaus reikalus. Ji remia neteisėtą režimą ir vykdo kolonijinius veiksmus prieš mūsų ramybę ir nacionalinę tapatybę“, – sakė S. Cichanouskaja spaudos konferencijoje JAV Kapitolijuje Vašingtone.

„Agresorius laisvai naudojasi mūsų teritorija, oro erdve ir infrastruktūra kariniais tikslais, kad pultų Ukrainą ir jai grasintų. Rusijos kariuomenė turėtų būti visiškai išvesta iš Baltarusijos, o mūsų šalis privalo nebedalyvauti kare“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja paragino baltarusius nutraukti „glaudžius santykius su agresoriumi“ ir pažadėjo, kad šalis galiausiai pasitrauks iš 1999 metų „sąjunginės valstybės“ sutarties, kurioje numatyta glaudesnė Minsko ir Maskvos integracija, ir nutrauks karinę sąjungą.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusija už akių nuteisė S. Cichanouskają 15 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad ji vadovavo protestams prieš A. Lukašenką, tvirtinusį, kad per ginčijamus 2020 metų rinkimus jis laimėjo šeštąją prezidento kadenciją.

Priversta bėgti į kaimyninę Lietuvą, S. Cichanouskaja ragino Vakarus daryti didesnį spaudimą A. Lukašenkai, kurio vyriausybei po rinkimų Vakarai taiko sankcijas.

Jungtinių Tautų duomenimis, beveik 1 500 baltarusių yra savavališkai sulaikyti dėl „politiškai motyvuotų kaltinimų“, o daugiau kaip 2 000 buvo nuteisti pagal vadinamuosius ekstremizmo kaltinimus, įskaitant „prezidento įžeidimą“.

„Lukašenka... daro viską, ko nori Putinas, ir prieš žmonių valią sudarė sąlygas karui prieš Ukrainą, todėl turi prisiimti visą atsakomybę už tai“, – sakė S. Cichanouskaja.

Jos apsilankymą Kapitolijuje organizavo JAV senatoriai Rogeris Wickeris (Rodžeris Vikeris) ir Jeanne Shaheen (Džin Šahin), atitinkamai respublikonas iš Misisipės ir demokratė iš Naujojo Hampšyro, 2021 metais įkūrę frakciją Baltarusijos opozicijai remti „Free Belarus Caucus“.

„Lukašenka leido, kad Baltarusijos suvereni teritorija būtų naudojama Putino ekspansionistinei darbotvarkei įgyvendinti, [Rusijos] neišprovokuotoms atakoms prieš Ukrainą palengvinti, – sakė J. Shaheen. – Svarbu nepamiršti, jog yra drąsių baltarusių, nepriklausomų žurnalistų, žmogaus teisių gynėjų ir kitų pilietinės visuomenės narių, drąsiai kovojančių tremtyje, kad atskleistų nusikalstamą Lukašenkos bendrininkavimą Rusijos kare Ukrainoje.“

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55