2019.12.16 12:28 |Kategorija:  Cover news with delay

Kinija reiškia „tvirtą paramą“ Honkongo lyderei

Pekinas, gruodžio 16 d. (AFP-BNS). Kinijos premjeras pirmadienį Honkongo lyderei Carrie Lam (Keri Lam) pareiškė, kad ji turi „tvirtą Pekino paramą“ po anksčiau šį mėnesį įvykusio daugiatūkstantinio mitingo ir jos vyriausybės triuškinamo pralaimėjimo vietos rinkimuose.  

Šią pusiau autonominę Kinijos teritoriją jau pusę metų krečia didžiuliai demokratijos šalininkų protestai, per kuriuos pasitaiko policijos ir demonstrantų susirėmimų, taip pat dažnai sutrikdomas eismas.     

Protestuotojai reikalauja, kad nepopuliari C. Lam atsistatydintų. Tačiau Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) pareiškė, kad Pekinas suteiks „tvirtą paramą“ jos vyriausybei, kad būtų užtikrinti „ilgalaikė gerovė ir stabilumas Honkonge“. 

„Centrinė vyriausybė visiškai pripažįsta jūsų ir SAR (specialiojo administracinio regiono) vyriausybės pastangas“, – sakė Li Keqiangas, Pekino Didžiųjų liaudies rūmų Honkongo salėje susitikęs su C. Lam.  

Anot premjero, C. Lam vyriausybė „deda visas pastangas išlaikyti socialinį stabilumą beprecedentiškai sudėtingoje situacijoje“.    

Tačiau Li Keqiangas taip pat paragino šios pusiau autonominės Kinijos teritorijos vyriausybę „paspartinti Honkongo ekonominę ir socialinę raidą stabdančių giliai įsišaknijusių konfliktų bei problemų nagrinėjimą“, kad mieste būtų greičiau atkurta tvarka.  

„Honkongas dar neišbrido iš savo sudėtingos situacijos. SAR vyriausybė turi tęsti savo sunkų darbą, sustabdyti smurtą ir vadovaujantis įstatymais pažaboti chaosą bei atkurti tvarką“, – sakė Kinijos premjeras.   

C. Lam atvyko į Pekiną metinio vizito ir pirmadienį turi susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).   

Per susitikimą su premjeru C. Lam padėkojo jam už „rūpestį Honkongu“.   

Honkongas valdomas pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“, sutartą su Pekinu, kai ši buvusi Didžiosios Britanijos kolonija 1997 metais buvo grąžinta Kinijai. Honkongo piliečiai turi daug daugiau teisių negu žemyninės Kinijos gyventojai, bet protestuotojai tvirtina, kad šios laisvės yra varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Pastarąjį mėnesį, po triuškinamos demokratinių politinių jėgų pergalės vietos rinkimuose, mieste pastebimai sumažėjo smurtinių susirėmimų ir vandalizmo aktų.    

Prieš savaitę maždaug 800 tūkst. žmonių  dalyvavo taikiose eitynėse miesto gatvėmis ir ragino vyriausybę patenkinti penkis protestų judėjimo reikalavimus, įskaitant raginimus atlikti nepriklausomą policijos veiksmų tyrimą, amnestuoti visus areštuotus asmenis ir surengti visiškai laisvus rinkimus.   

Honkongo visuomenėje teberusena pyktis, o Pekinas ir C. Lam kol kas nerodo ženklų, kad sutiktų padaryti daugiau nuolaidų.  

Po palyginti ramaus laikotarpio praėjusį savaitgalį keliuose miesto prekybos centruose įvyko juodai apsirengusių protestuotojų ir policijos susirėmimų.     

Praėjusį trečiadienį tarptautinė ekspertų komisija, paskirta patarinėti Honkongo policijos kontrolės institucijai dėl pareigūnų veiksmų per protestus, paskelbė, kad nebetęs veiklos, o ši priežiūros institucija neatitinka savo paskirties „laisves ir teises gerbiančioje visuomenėje“. 

 

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10