2019.12.16 08:23 |Kategorija:  Cover news with delay

Kinija įtūžo dėl „Arsenal“ žaidėjo M. Ozilo pareiškimų apie uigūrus (papildytas)

Šanchajus, Kinija, gruodžio 16 d. (AFP-BNS). Kinijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį perspėjo, kad Anglijos futbolo klubo „Arsenal“ žaidėjo Mesuto Ozilo (Mesuto Ezilo) pareiškimai, kritikuojantys Pekino elgesį su uigūrų etninės mažumos nariais, sukels „rimtų padarinių“ šiai „Premier“ lygos komandai.

Dėl M. Ozilo pasisakymų apie uigūrų padėtį Kinijos televizija netransliavo savaitgalį vykusių „Arsenal“ rungtynių.

Tuo metu dienraščio „Global Times“ vedamajame buvo pasmerktas M. Ozilo „juokdariškas pasirodymas“, o pats futbolininkas buvo pavadintas „sutrikusiu“ ir „beatodairišku“, taip pat besinaudojančiu savo žinomumu blogiems tikslams.

M. Ozil, Vokietijos pilietybę turinti turkų kilmės žaidėjas, penktadienį paskelbė „Twitter“ žinutę, smerkdamas Kinijos griežtą politiką musulmonų mažumos atžvilgiu vakariniame Sindziango regione. Jis taip pat peikė musulmonų valstybes, esą nedrįstančias pasisakyti dėl Kinijos vykdomų žmogaus teisių pažeidimų.

„Arsenal“ nuo savo žaidėjo komentarų atsiribojo.

Šis incidentas, galintis atnešti nepageidaujamų padarinių „Arsenal“ ir „Premier“ lygai daug pajamų atnešančioje Kinijos rinkoje, lydėjo spalį išsivysčiusią priešpriešą tarp Pekino ir JAV krepšinio asociacijos NBA, kai Hjustono „Rockets“ generalinis direktorius Darylas Morey (Darilas Moris) per tviterį išreiškė palaikymą Honkongo demokratijos šalininkų protestams.

Po M. Ozilo išsakytos kritikos Kinijos atsakas buvo žaibiškas: sekmadienį valstybinis transliuotojas CCTV pašalino iš savo programos tiesioginę „Premier“ lygos rungtynių tarp „Arsenal“ ir Mančesterio „City“ tiesioginę transliaciją.

Šios šalies srautinių transliacijų lyderė PPTV taip pat veikiausiai netransliavo mačo, kurį „Arsenal“ pralaimėjo rezultatu 3:0.

Savo vedamajame „Global Times“, vienas iš valdančiosios Komunistų partijos ruporų, kaltino 31 metų M. Ozilą kaip „sutrikusį žmogų, beatodairiškai piktnaudžiaujantį [savo] įtaka, lengvai sukurstomą ir trokštantį kurstyti kitus“.

„Šis Ozilo žingsnis sužlugdė jo įvaizdį tarp gerbėjų Kinijoje ir sukels rimtų padarinių „Arsenal“, – perspėjo laikraštis.

„Kinijos žmonės turėtų aiškiai suprasti, jog tai, ką dabar padarė Ozilas, yra juokdariškas pasirodymas“, – pridūrė „Global Times“.

„Užgauti kinų jausmai“

Anglų kalba leidžiamas „Global Times“ paskelbė Kinijos futbolo asociacijos pareiškimą, kad „Ozilo komentarai ne vien įžeidė savo gerbėjus kinus, bet taip pat užgavo kinų jausmus“.

Kinija pastaruoju metu pasaulyje buvo vis griežčiau kritikuojama už Sindziange sukurtą didelį sulaikymo stovyklų tinklą, kuriuo siekiama „homogenizuoti“ uigūrų bendruomenę, skleidžiant daugumą šalyje sudarančių kinų kultūrą.

Žmogaus teisių organizacijos ir ekspertai sako, kad daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų, daugiausiai musulmoniškų, etninių mažumų narių buvo pasiųsti į stovyklas Pekino griežtai kontroliuojamame regione.

„Deginami Koranai... Mečetės uždaromos... Musulmonų mokyklos uždraudžiamos... Vienas po kito žudomi religijos žinovai... Broliai prievarta siunčiami į stovyklas“, – per tviterį turkų kalba rašė M. Ozilas.

„Musulmonai tyli. Jų balsas negirdimas“, – pridūrė jis žinutėje, parašytoje mėlyname fone su baltu pusmėnuliu, atitinkančiame „Rytų Turkestano“, kaip daugelis uigūrų separatistų vadina Sindziangą, vėliavą.

„Arsenal“ savo ruožtu paskelbė žinutę per Kinijoje populiariausią socialinį tinklą „Weibo“, kad jo futbolininko komentarai yra „Ozilo asmeninė nuomonė“. Klubas pridūrė, kad laikosi nuostatos „nesivelti į politiką“.

Vis dėlto kai kurie „Weibo“ vartotojai džiūgavo dėl šio Londono klubo skaudaus pralaimėjimo namuose, dėl kurio „Arsenal“ nusmuko į „Premier“ lygos devintąją poziciją.

M. Ozilas per šį mačą žaidė tik valandą, kol buvo pakeistas, aidint jo žaidimu pasipiktinusių žiūrovų švilpimui.

„Esau „Arsenal“ gerbėjas, bet šiandien džiaugiausi „City“ pergale“, – rašė vienas „Weibo“ vartotojas.

„Mančesterio „City“ yra geras Kinijos žmonių draugas“, – pridūrė kitas.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30
2024.03.28 12:38
Užsienio naujienos 2024.03.28 12:38