2019.12.13 18:49 |Kategorija:  Cover news with delay

ES perspėja dėl Britanijos konkurencijos po „Brexito“

Briuselis, gruodžio 13 d. (AFP-BNS). Europos Sąjungos lyderiai penktadienį perspėjo, kad Didžioji Britanija galėtų tapti grėsminga varžove, britų premjero konservatoriams triuškinamai laimėjus parlamento rinkimus ir jau beveik patvirtinus „Brexito“ skyrybų susitarimą.

Briuselyje susitinkantys ES vadovai lengviau atsiduso, kad britų rinkėjai pagaliau pasiuntė aiškią žinią ir užbaigė ilgiau nei trejus metus Europą varginusios krizės bent jau pirmąjį etapą.

ES valstybės, su Prancūzija ir Vokietija priešakyje, pareiškė, kad dės pastangas sudaryti prekybos susitarimą iki 2020 metų pabaigos, tačiau perspėjo, kad naujajame susitarime turės būti atsižvelgiama į Europos vertybes ir normas. 

„Negali būti nė kalbos, kad sutartis bus sudaryta bet kokia kaina“", – sakė ES Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) po derybų vykusioje spaudos konferencijoje.

„Derybos bus baigtos, kai rezultatai bus subalansuoti ir garantuos įvairių aspektų laikymąsi“, – sakė buvęs Belgijos premjeras.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel perspėjo, kad iš Europos Sąjungos pasitraukusi Didžioji Britanija bus ekonominė konkurentė „prie mūsų durų“ slenksčio, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) įžvelgė grėsmę, kad Londonas taps „nesąžiningu konkurentu“.

Šie perspėjimai atspindi ES susirūpinimą, kad Didžioji Britanija gali tapti vadinamuoju „Singapūru prie Temzės“ – prekybos galiūne, per kurią tarptautinės bendrovės įgis prieigą prie didžiulės ES rinkos, bet neprivalės laikytis jos taisyklių.

Briuselis taip pat nerimauja dėl B. Johnsono užmojų itin greitai sudaryti prekybos sutartį su Bendrija ir dėl galimų britų pastangų trikdyti kitų 27 bloko narių vienybę.

„Mūsų laukiantys terminai kelia didelį iššūkį“, – sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), vesianti derybas kartu su ES vyriausiuoju derybininku Micheliu Barnier (Mišeliu Barnjė).

Dabar, kai „Brexitas“ numatytas sausio 31 dieną, „vasario 1-ąją turime kibti į darbą“, pabrėžė ji. 

„Jiems atsibodo“

Po derybų paskelbtame dokumente 27 ES šalių lyderiai paragino kurti „kiek įmanoma glaudesnius būsimus ryšius su JK“, bet perspėjo, kad šie ryšiai „turės būti grindžiami teisių ir įsipareigojimų pusiausvyra, taip pat sudaryti visiems lygias sąlygas“.

M. Barnier vadovaus prekybos deryboms, o Bendrijos lyderiai atidžiai stebės procesą ir „prireikus teiks tolesnes rekomendacijas, visiškai atitinkančias ES interesus“, sakoma išvadose.

Dabar prekybos susitarimas turi būti sudarytas iki 2020 metų pabaigos, tačiau B. Johnsonas iki liepos 1 dienos galės prašyti metams ar dviem pratęsti prekybos pereinamąjį laikotarpį. Tačiau rinkimų kampanijos metu jis teigė, kad niekada neprašys pratęsimo.

Jeigu B. Johnsonas atsisakys pratęsti derybas, tikėtina, kad 2020 metų pabaigoje gali iškilti grėsmė, jog Britanijai nepavyks sudaryti susitarimo. Tokiu atveju prekybos ryšiai su Bendrija gali staigiai nutrūkti ir iškilti pavojus šalies ekonomikai.

Po užtikrintos britų konservatorių pergalės ES lyderiai džiaugėsi, kad beveik pusketvirtų metų trukęs „Brexito“ sukeltas chaosas pagaliau baigsis.

„Daugelis narystės ES šalininkų balsavo už Johnsoną, nes jiems tiesiog atsibodo. Jie nori aiškumo“, – sakė Liuksemburgo premjeras Xavier Bettelis (Ksavjė Betelis).

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) pridūrė: „Politiniu požiūriu tai yra pralaimėjimas... bet dabar privalome išsaugoti kuo geresnius santykius, ir tai mes darysime artimiausius 11 mėnesių.“

„Norime, kad santykiai būtų kuo glaudesni, bet pasirūpinsime, kad būtų gerbiamos bendrosios rinkos normos“,  – perspėjo jis.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55