2019.12.10 18:12 |Kategorija:  Cover news with delay

ES sveikina derybas dėl Ukrainos, ragina daryti konkrečią pažangą

Briuselis, gruodžio 10 d. (AFP-BNS). Europos Sąjunga antradienį sveikino per viršūnių susitikimą Paryžiuje padarytus „svarbius žingsnius“ dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto, bet paragino imtis greitų veiksmų, kad baigtųsi kovos veiksmai Rytų Ukrainoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sutarė dėl kelių priemonių šiam penkerius metus trunkančiam karui deeskaluoti, bet apie jokį didelį proveržį nepaskelbė.

ES, kuri patvirtino sankcijas Rusijai už jos paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje, pakartojo savo poziciją, kad siekiant ilgalaikės taikos turi būti visiškai įgyvendinti vadinamieji Minsko susitarimai.

Pirmadienio viršūnių susitikimas, kuriame taip pat dalyvavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, buvo pirmasis keturšalis susitikimas „Normandijos formatu“ po trejų metų pertraukos.

„Vakar per viršūnių susitikimą Paryžiuje pagal Normandijos formatą sutartos priemonės ir atnaujintas šalių įsipareigojimas yra svarbūs žingsniai“, – sakoma ES atstovo pareiškime.

„Greitas ir nuodugnus jų įgyvendinimas labai svarbus ir tiesiogiai teigiamai paveiktų žmonių gyvenimą Rytų Ukrainoje, abiejose kontaktinės linijos pusėse“, – sakoma jame.

Susitikime dalyvavusių keturių lyderių bendrame pirmadienio pareiškime sakoma, kad jie susitarė dėl visuotinių paliaubų įgyvendinimo ir naujo pajėgų atitraukimo iš konflikto Rytų Ukrainoje zonų iki kitų metų kovo.

„Ši nauja dinamika Normandijos formato derybose yra proga, kuria šalys turėtų pasinaudoti, kad judėtų Minsko susitarimų visiško įgyvendinimo link“, – pabrėžė ES atstovas.

„Tai ir toliau bus raktas siekiant tvaraus ir taikaus sprendinio konfliktui Rytų Ukrainoje, kuris prisidėtų prie reikšmingo ES ir Rusijos santykių pagerinimo“, – sakoma jo pareiškime.

Minsko susitarimuose, kuriuos 2015 metais pasirašė Rusija, Ukraina, Prancūzija ir Vokietija, numatytos paliaubos, sunkiosios ginkluotės atitraukimas, Ukrainos sienų kontrolės sugrąžinimas Kijevui, didesnės autonomijos separatistų kontroliuojamai teritorijai suteikimas ir vietos rinkimų organizavimas.

Tačiau šie susitarimai taip ir nebuvo visiškai įgyvendinti, o derybos vadovaujant V. Zelenskio pirmtakui Petro Porošenkai įstrigo.

ES seniai tvirtina, kad šie susitarimai turi būti visiškai įgyvendinti ir kad tik tada ji galės pradėti normalizuoti santykius su Rusija.

Skaudžios ekonominės sankcijos Maskvai dėl jos vaidmens Ukrainos konflikte per šią savaitę Briuselyje įvyksiantį ES viršūnių susitikimą turėtų būti pratęstos dar pusei metų.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30