2019.12.07 16:03 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijoje šimtai žmonių protestuoja prieš glaudesnius ryšius su Rusija (atnaujintas)

Minskas, gruodžio 7 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Maždaug 1 000 baltarusių šeštadienį dalyvavo nesankcionuotoje demonstracijoje prieš glaudesnių ryšių su Rusija perspektyva.

Anot Kremliaus, ilgametis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka šeštadienį susitiko su savo kolega rusu Vladimiru Putinu Sočyje, kur jiedu aptarė „pagrindinius dvišalių santykių klausimus, įskaitant gilesnės integracijos perspektyvas“.

Supykusios dėl galimo susitarimo daugiausia jaunų baltarusių minios žygiavo vyriausybės būstinės Minske link, nešdamos plakatus su šūkiais „Tai nėra integracija, tai – okupacija“ ir „Prezidentas parduoda mūsų šalį“.

Protestuotojai pirmiausiai buvo susirinkę Spalio aikštėje per mitingą, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas internetu. Mitingo dalyviai laikė nacionalines baltai raudonas vėliavas ir skanduojančių šūkius „Tegyvuoja Baltarusija!“ Demonstrantai taip pat ragino atsistatydinti A. Lukašenką.

Opozicijos politikas Pavelas Severinecas paragino protestuotojus neišsivaikščioti „iki nakties“ ir vėl susirinkti sekmadienio popietę.

Policija tučtuojau pradėjo stebėti demonstraciją, bet nieko nesulaikė.

Mitingo vietoje mobilizuoti policininkai perspėjo per garsintuvus, kad miesto valdžia neleido surengti šio mitingo, ir ragino jo dalyvius išsivaikščioti.

Pasibaigus mitingui Spalio aikštėje, dalyviai patraukė Nepriklausomybės protestu vyriausybės būstinės link.

10-ame dešimtmetyje ši buvusi sovietų respublika sudarė simbolinę sąjungą su Maskva, glaudžiai su ja prekiaudama ir bendradarbiaudama karinėje srityje. Tačiau pastaruoju metu netyla spėlionės, kad  A. Lukašenka ketina susitarti dėl oficialaus abiejų šalių susivienijimo.

„Draudžiama liesti šalį be liaudies leidimo“, – pareiškė opozicijos lyderis Vladimiras Nekliajevas.

A. Lukašenka, dažnai vadinamas paskutiniu Europos diktatoriumi, ne kartą neigė tokius pareiškimus, o lapkritį skundėsi, jog Rusija nuolat „slapčiomis papildo naujomis sąlygomis“ susitarimą, dėl kurio jis mėgina susitarti.

Baltarusija yra viena pagrindinių Rusijos sąjungininkų Europoje, nors jų santykiai dažnai būna įtempti.

Maždaug 49,9 proc. baltarusių nori, kad jų šalis liktų visiškai nepriklausoma nuo Maskvos, rodo šią savaitę paskelbta Minske įsikūrusios Mokslų akademijos apklausa.

Remiantis ja, 36 proc. respondentų pasisako už sąjungą su bendromis politinėmis institucijomis, o 7,7 proc. – už visišką susivienijimą.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55