2019.12.02 13:56 |Kategorija:  Cover news with delay

Vokietijos kanclerės partija atmeta galimybę nuodugniai peržiūrėti koalicinę sutartį

Berlynas, gruodžio 2 d. (AP-BNS). Vokietijos kanclerės Angelos Merkel partija atmeta galimybę iš pagrindų peržiūrėti koalicinę sutartį dėl vyriausybės, jaunesniesiems koalicijos partneriams išsirinkus lyderius, norinčius išsiderėti naujų nuolaidų.  

Visgi kol kas neaišku, kiek reali yra valdančiosios koalicijos skilimo grėsmė.    

Šeštadienį centro kairieji socialdemokratai naujaisiais lyderiais išsirinko kairiajam sparnui priklausančius Norbertą Walterį-Borjansą (Norbertas Valterį-Boriansą) ir Saskią Esken (Zaskiją Esken), aplenkusius vicekanclerį Olafą Scholzą (Olafą Šolcą) ir jo kampanijos partnerę Klarą Geywitz (Klarą Geivic).

O. Scholzas ir K. Geywitz uoliai pasisakė už pasilikimą A. Merkel koalicijoje. 

N. Walteris-Borjansas ir S. Esken į tai žiūri kiek skeptiškiau, tačiau neragino skubiai pasitraukti iš koalicijos. Jie ragina iš naujo derėtis dėl tam tikrų koalicinės sutarties klausimų, tarp jų minimalaus darbo užmokesčio, klimato apsaugos ir investicijų. Tačiau kol kas neaišku, kokie konkrečiai būtų jų reikalavimai.   

Praėjusį penktadienį prasidėjęs partijos suvažiavimas turėtų parodyti, ko likus kiek mažiau nei dvejiems metams iki kitų visuotinių rinkimų socialdemokratai nori mainais už pasilikimą koalicijoje. Partijos reitingai jau ilgą laiką yra nusmukę, ir daugelis dėl to kaltina faktą, kad socialdemokratai iš pastarųjų 14 metų dešimtmetį buvo A. Merkel jaunesnieji partneriai.         

Kanclerės centro dešiniųjų blokas leido aiškiai suprasti nematantis priežasčių nuodugniai koalicinio susitarimo peržiūrai. Praėjusiais metais sudarytoje koalicinėje sutartyje yra numatyta galimybė įpusėjus kadencijai ją peržiūrėti, taip pat apsvarstyti, ar nereikėtų sutarti dėl naujų planų įvertinus esamus pokyčius.   

A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderė Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) televizijai ZDF pirmadienį sakė, kad nauja vadovybė nereiškia esminių pokyčių, „dėl kurių nes turėtume iš esmės peržiūrėti koalicinį susitarimą“.    

Koalicinė sutartis yra „mūsų darbo pamatas, ir ji galioja visą parlamento kadenciją“, sakė A. Kramp-Karrenbauer. 

„Stengiamės sutelkti dėmesį ir pastangas į svarbiausius darbus. Mes ne terapijos įstaiga koalicijos partneriams“, – kalbėjo ji.  

CDU lyderė sakė, kad kitos koalicijos partnerės pakeitė savo lyderius nereikalaudamos peržiūrėti koalicinę sutartį.  

Nors A. Kramp-Karrenbauer ir kiti konservatoriai griežtai pasisako prieš drastišką koalicinės sutarties peržiūrėjimą, dėl siauresnių dalykų visgi gali būti deramasi, turint omeny, kad A. Merkel centro dešiniųjų blokas veikiausiai nenorėtų būti laikomas atsakingu už koalicijos griūtį.     

Neaišku, kaip reikalai klostytųsi toliau, jei socialdemokratai vis dėlto nuspręstų pasitraukti. A. Merkel blogas galėtų bandyti toliau dirbti kaip mažumos vyriausybė arba galiausiai vis dėlto tektų organizuoti pirmalaikius rinkimus.  

A. Merkel pareiškė, kad dirba paskutinę kadenciją ir nedalyvaus kituose rinkimuose, kurie šiuo metu planuojami 2021 metais. 

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30