2019.11.15 15:35 |Kategorija:  Cover news with delay

GIPL rangovo konkurso nugalėtoja vėl „Alvora“ – šaltiniai (dar papildytas)

naujos 3-5 pastraipos nuo apačios 

Vilnius, lapkričio 12 d. (BNS). Beveik 100 mln. eurų vertės strateginį Lietuvai dujotiekį į Lenkiją (GIPL) turėtų statyti vamzdynų statybos bendrovė „Alvora“ kartu su partnere „Šiaulių dujotiekių statyba“. Pasak šaltinių, dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“ iš naujo įvertinus rangovo konkurso dalyvių pasiūlymus, „Alvora“, kaip ir anksčiau, eilėje yra pirma. 

Antroji eilėje liko dujotiekių statytoja „MT Group“ kartu su Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“. „MT Group“ konkurso rezultatus buvo apskundusi teismams, tačiau pirmosios instancijos teismas „Amber Grid“ prašymu bylą nutraukė, nelikus ginčo objekto. Be to, teismai anksčiau nesutiko laikinai stabdyti konkurso.    

BNS žiniomis, iš naujo įvertinus abiejų dalyvių pasiūlymus, pasikeitė jų ekonominio naudingumo vertinimo balai, tačiau mažesnę kainą pasiūliusi „Alvora“ gavo aukštesnį bendrą įvertinimą. 

Vienas „Alvoros“ akcininkų ir buvęs vadovas Nikolajus Kolesnikas BNS sakė, kad bendrovė neturi informacijos apie naują eilę. Anot jo, įmonė gavo naują įvertinimą, tačiau teigė jo nesuprantanti. 

„Mes patys nesuprantam, ar sumažino, ar ne (balų – BNS). Labai sudėtinga suprasti“, – BNS sakė N. Kolesnikas.  

„MT Group“ direktoriaus pavaduotojas Simonas Kunickas BNS sakė, jog pagal naują vertinimą iš įmonės buvo atimti 5 balai, todėl, anot jo, tikėtina, kad „Alvora“ vėl bus paskelbta laimėtoja.     

„Iš mūsų atėmė tris balus, nes padarėme techninę klaidą, du kartus įrašę tą patį šaltkalvį, dar du balus už tai, kad specialistų patirtis užsienyje pasirodė netinkama“, – BNS sakė S. Kunickas.  

„Jei taip yra, vyksta labai negerai“, – pridūrė jis.

Anot „MT Group“ atstovo, įmonė ketina teikti pretenziją „Amber Grid“ dėl tokio vertinimo, tačiau ar vėl bylinėsis teismuose, priklausys nuo atsakymo. Jo teigimu, ligšiolinis bylinėjimasis įmonei nebuvo palankus, todėl sprendimas bus gerai pasvertas.

„Alvoros“ savininkas N. Kolesnikas sakė nesitikintis, kad sutartis bus pasirašyta šiemet, nes ją dar turės patvirtinti „Amber Grid“ valdyba ir akcininkai, o tai ilgai užtruks. 

Anksčiau planuotos sutarties su „Alvora“ trukmė buvo 28 mėnesiai, darbus buvo numatyta baigti iki 2021 metų pabaigos. Vis dėlto N. Kolesnikas teigė, jog net ir pasirašius sutartį kitų metų pradžioje, projektą galima būtų įgyvendinti laiku.

„Įmanoma pabaigti iki tol, pasamdytume daugiau žmonių, pajėgumų“, – tikino N. Kolesnikas. 

Vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos pirmininkas, Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis BNS sakė, kad jei laimėtojas bus tas pats, jo iš naujo vertinti nereikės. 

„Iš naujo vertintume, jei paaiškėtų naujų aplinkybių ir būtų pagrindas tai daryti“, – BNS aiškino A. Mačiulis.  

Jis priminė, kad sandorį su „Alvora“ komisija liepos pabaigoje leido pasirašyti „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“.

Trijų fizinių asmenų valdoma „Alvora“ dirba Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje, čia ji turi antrines įmones „Alvora-Bel“,„Alvora-Balt“ ir „Specmontažstroj“.

N. Kolesnikas anksčiau BNS yra sakęs, kad įmonė Baltarusijoje dirba tik su privačiais vietos ir užsienio užsakovais – stato gamyklas, logistikos ir prekybos centrus, bet netiesia vamzdynų, ji nedirba ir su valstybinėmis įmonėmis, be to, netrukus įmonė gali pasitraukti iš šios šalies, nes užsakymų mažėja, didėja konkurencija. „Alvora“, pasak N. Kolesniko, jau kelerius metus nebedirba Kaliningrade, kur turi tik sklypą. 

„MT group“ ir jos partnerė „Rafako“ tikina, kad „Alvora“ gali kelti grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, nes Baltarusijoje ir Rusijoje ji stato didelės vertės energetikos ir kitus  visuomeninius projektus, jos šiose šalyse gaunamos pajamos sudaro didžiąją dalį įmonės apyvartos. 

Atsižvelgusi į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) rekomendacijas, įvertinusi konkurso sudėtingumą ir didelę dokumentų apimtį, naujai paaiškėjusias aplinkybes ir šalių pateiktus dokumentus, „Amber Grid“ valdyba beveik prieš 2 savaites atšaukė rugpjūčio 6 dienos sprendimą, kuriuo patvirtino sutarties su „Alvora“ sąlygas ir nutarė grįžti į galutinių pasiūlymų vertinimo etapą. 

Bendrovė iš naujo vertino dviejų konkurso dalyvių – „Alvoros“ (pasiūlymo vertė 79,85 mln. eurų be PVM) ir „MT Group“ (84,985 mln. eurų) pasiūlymus.

Teismams išvadą pateikusi VPT teigė, kad „Alvoros“ pergalę lėmė nepagrįstai jai skirti trys balai, be to, „AmberGrid“ galėjo neleistinai keisti konkurso sąlygų aiškinimą ir turinį.

„Amber Grid“ kol kas nekomentuoja, kada paskelbs naują eilę ir konkurso laimėtoją. Tai buvo žadama padaryti dar praėjusią, vėliau – šią savaitę. 

„Amber Grid“ atstovė Laura Šebekienė BNS sakė, kad konkurso nugalėtojas bus paskelbtas, kai baigsis konkursas, o jis, pasak jos, dar nebaigtas. 

„Amber Grid“ nepavykus numatytu laiku – iki spalio pradžios – pasirašyti sutarties dėl GIPL statybos bei kilus abejonių dėl konkurso skaidrumo, neseniai atsistatydino „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys, buvo atleistas konkurso komisijos pirmininkas Tomas Suslavičius. 

„Amber Grid“ BNS pranešė, kad nuo įmonės veiklos pradžios 2013 metais iki šių metų vidurio ji sudarė rangos darbų sandorių už 110 mln. eurų (be PVM), iš jų beveik pusė – 50,6 mln. eurų vertės užsakymų teko „Alvora“, laimėjusiai 19 konkursų iš maždaug 70-ties, tuo metu „MT Group“, konkursuose dalyvaujanti nuo 2016 metų, gavo šešis 28,4 mln. eurų vertės užsakymus. 

Didžiąją dalį „Alvoros“ užsakymų vertės sudarė vienas didelis projektas – dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai statyba už 37,6 mln. eurų (be PVM). Jį „Alvora“ įgyvendino kartu su bankrutuojančia „Kauno dujotiekio statyba“ (KDS) ir „Šiaulių dujotiekio statyba“ (ŠDS). 

Be to, vien ŠDS laimėjo 11 „Amber Grid“ užsakymų, kurių vertė 18,4 mln. eurų (be PVM), KDS – 12-ka 6,7 mln. eurų vertės užsakymų, bendrovė „DS-1“ – penkias 3,7 mln. eurų vertės sutartis. Kitos įmonės laimėjo mažesnės vertės darbų. 

Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 136 mln. eurų. Projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – iki 58 mln. eurų.

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“.  

Autorius: Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 205 85 17, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30