2019.11.13 14:16 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Lietuvoje ir Ispanijoje dėl įtariamos prekybos žmonėmis sulaikyta 15 žmonių (papildytas)

papildyta nauju segmentu, naujos 1-6 pastraipos nuo pabaigos

Vilnius, lapkričio 13 d. (BNS). Lietuvoje ir Ispanijoje dėl įtariamos prekybos žmonėmis sulaikyta 15 žmonių, trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė Lietuvos teisėsauga.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius vyriausiojo prokuroro Nėrijaus Puškoriaus, asmenys įtariami ne tik dėl prekybos žmonėmis, bet ir kitų nusikaltimų.

„Dėl prekybos žmonėmis, dėl plėšimų organizuotoje grupėje, dėl viešosios tvarkos pažeidimų, dėl neteisėto disponavimo ginklais, narkotinėmis priemonėmis, taip pat ir dėl kitų nusikalstamų veikų“, – sakė prokuroras.

Lietuvoje antradienį sulaikyta 13 asmenų, Ispanijoje – du. Visi sulaikytieji – Lietuvos piliečiai, gimę nuo 1973 iki 1998 metų.

Anot N. Puškoriaus, byla pradėta praėjusių metų pavasarį.

„Visą tą laiką buvo renkami ikiteisminiam tyrimui reikšmingi duomenys. Vykdomi neviešo pobūdžio veiksmai ir surinkus pakankamai duomenų, kurie leistų asmenims įteikti pranešimus apie įtarimus, vakar ir buvo suorganizuota ši tarptautinė sulaikymo operacija“, – teigė N. Puškorius.

Įtariama, kad sulaikytieji verbuodavo moteris iš trečiųjų šalių atvykti į Lietuvą ir užsiimti prostitucija. Lietuvoje įtariamieji suteikdavo moterims butus ir uždirbtus pinigus siųsdavo taip pat į užsienį.

„Šiai dienai oficialiai nukentėjusiųjų yra dešimt merginų, bet tai nereiškia, kad sąrašas yra baigtinis. Daugiausia iš trečiųjų šalių: iš Baltarusijos, iš Ukrainos, iš Moldovos“, – teigė prokuroras N. Puškorius.

Jis taip pat teigė, kad daugumai įtariamųjų teismo prašoma skirti griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimus.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat atliktos kratos, kurių metu aptikta ginklų, padirbtų pinigų, dokumentų bei automobilis su mėlynos/raudonos spalvos švyturėliais.

„Tai buvo ir įspūdingas kiekis atliktas kratų (...) buvo apklausta liudytojais 25 asmenys, jų, žinoma, daugės“, – spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas.

Anot jo, Lietuvoje operacija antradienį buvo vykdoma devyniose apskrityse, įtariamieji – žinomi policijai.

„Turi kriminalinės praeities, dalis jų yra bausti, teisti už disponavimą narkotinėmis medžiagomis, už viešosios tvarkos pažeidimus, taip pat už vagystes“, – teigė komisariato viršininkas.

Pasak S. Gago, antradienį operacijos metu pasitelkti ir „Aro“ pareigūnai, turint informacijos, kad įtariamieji gali priešintis.

Jis taip pat teigė, kad ikiteisminis tyrimas tęsiamas, todėl įtariamųjų gali ir daugėti.

Tyrimas susijęs su padegimais sostinėje

Spaudos konferencijoje S. Gagas taip pat pridūrė, kad šis ikiteisminis tyrimas susijęs ir su praėjusiais metais vykdytais padegimais vienoje sostinės daugiabučių laiptinių, kurioje gyvena ir homoseksualus režisierius Romas Zabarauskas. 

„Maždaug prieš metus laiko, rugsėjo mėnesį, mes turėjome vieno iš režisierių pateiktas nuomones, kad deginimai viename iš Savanorių prospekto namų laiptinėje ir tai nukreipta prieš tam tikros grupės asmenis“, – teigė S. Gagas.

„Tai šio tyrimo metu galime paneigti, kad tie nusikaltimai nebuvo susiję prieš tam tikrus asmenis. Tai buvo šios grupuotės atlikti nusikaltimai siekiant pašalinti konkurentus“, – pridūrė jis.

Teisėsauga teigė, kad įtariamieji siekdami pašalinti konkurentus vykdė plėšimus, taip pat „kitų naudai“ dirbusių merginų atžvilgiu naudojo tiek psichinę, tiek fizinę prievartą.

Savanorių prospekto 6-uoju numeriu pažymėtame name, vienoje ir toje pačioje laiptinėje, pernai rugsėjį buvo įvykdyti trys padegimai, jų metu buvo padegtos butų durys, nukentėjo ir pati laiptinė.

Viešoje erdvėje buvo svarstoma, kad padegimai susiję su neapykanta prieš homoseksualius asmenis, tačiau policija tai neigė. Tuo metu teisėsauga dėl padegimų buvo sulaikiusi du asmenis.

Autorius: Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55