2019.11.08 11:34 |Kategorija:  Cover news with delay

Teismas nutraukė bylinėjimąsi dėl GIPL konkurso

papildysime

Vilnius, lapkričio 4 d. (BNS). Valstybės valdomai dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“ iš naujo vertinant strateginio Lietuvai dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos rangovo konkurso dalyvių pasiūlymus, teismas penktadienį nutraukė bendrovės „MT Group“ inicijuotą bylinėjimąsi.

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija, pirmadienį išnagrinėjusi „MT Group“ ieškinį iš esmės, sprendimą paskelbė penktadienį. 

Anksčiau šis teismas tris kartus atmetė įmonės prašymą laikinai stabdyti rangovo konkursą, šiuos sprendimus bendrovė yra apskundusi Apeliaciniam teismui. Pastarojo teisėjų kolegija sprendimą paskelbs kitą trečiadienį – neatmetama, kad ir jis nutrauks bylinėjimąsi. 

Trečiaisiais asmenimis byloje dalyvauja „MT Group“ partnerė konkurse, Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“, jo laimėtoja „Alvora“ bei jos partnerė „Šiaulių dujotiekio statyba bei išvadą teikusi Viešųjų pirkimų tarnyba.   

„Amber Grid“ anksčiau BNS patvirtino, kad grįžus į galutinių pasiūlymų vertinimų etapą, nebeliko ginčo objekto, todėl įmonė prašo nutraukti teismo procedūras.   

Atsižvelgusi į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadą, „Amber Grid“ valdyba praėjusią savaitę  atšaukė rugpjūčio 6 dienos sprendimą patvirtinti sutarties su konkurso laimėtoja „Alvora“ sąlygas ir nutarė grįžti į galutinių pasiūlymų vertinimo etapą.  

Antroje vietoje likusi vamzdynų tiesimo bendrovė „MT Group“ teismams teigia, kad konkursas vyko neskaidriai, pažeidžiant viešųjų pirkimų procedūras. Be to, ji abejoja ir „Alvoros“ atitiktimi nacionalinio saugumo kriterijams, nes įmonė esą įgyvendina daug projektų Baltarusijoje.  

Teismams išvadą pateikusi VPT teigė, kad „Alvoros“ pergalę lėmė nepagrįstai jai skirti trys balai, be to, „Amber Grid“ galėjo neleistinai keisti konkurso sąlygų aiškinimą ir turinį.

VPT taip pat pastebėjo, kad ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikusį dalyvį turės nustatyti teismai, išnagrinėję „MT Group“ ieškinius.

Pasak „Amber Grid“, atnaujintoje konkurso komisijoje stebėtojų teisėmis dalyvauja Centrinės projektų valdymo agentūros atstovai, o jo laimėtojas iš naujo, BNS žiniomis, turėtų būti paskelbtas netrukus. Vėliau jį tvirtins įmonės valdyba ir akcininkai.

„Amber Grid“ tikisi, kad tai nesukliudys laiku įgyvendinti GIPL projekto ir dujotiekis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Įmonei nepavykus numatytu laiku – iki spalio pradžios – pasirašyti beveik 100 mln. eurų vertės sutarties dėl GIPL statybos bei kilus abejonių dėl konkurso skaidrumo, praėjusią savaitę atsistatydino „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys, buvo atleistas konkurso komisijos pirmininkas Tomas Suslavičius. 

„Amber Grid“ dar rugsėjį ketino pasirašyti 79,85 mln. eurų (be PVM) vertės sutartį su „Alvora“. „MT Group“ pasiūlymo kaina siekė 84,985 mln. eurų (be PVM).  

Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 136 mln. eurų. Projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – iki 58 mln. eurų.

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“.  

Autorius: Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 205 85 17, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00