2019.10.19 16:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Alytaus meras: rengiamės minimalizuoti galimą dūmų poveikį miestui

Vilnius, spalio 19 d. (BNS). Situacija Alytaus padangų perdirbimo gamykloje pamažu gerėja, tačiau visiškai užgesinti gaisro kol kas nepavyksta, teigia Alytaus meras. Pasak Nerijaus Cesiulio, vėjui pamažu krypstant miesto link ketinama imtis papildomų priemonių, kurios leistų minimalizuoti iš gaisravietės kylančių dūmų poveikį.

„Šiuo metu keičiasi vėjo kryptis, panašu, kad jis šiek tiek jau kabinamas Panemunės mikrorajonas. Ugniagesiai yra parengę specialias priemones, bus daroma putų ataka, siekiant kaip įmanoma daugiau minimalizuoti iš gaisravietės į miestą galinčius patekti dūmus“, – BNS sakė N. Cesiulis.

Pagal orų prognozes, vėjas miesto link gali pasisukti apie 18 valandą, tačiau šis pokytis neturėtų būti ilgalaikis.

„Prognozuojama, kad vėjas ilgai į miesto pusę neturėtų pūsti, maždaug po valandos ar dviejų jis vėl turėtų pakeisti kryptį“, – teigė meras.

Alytaus Ekstremalių situacijų komisija šeštadienį dar kartą paragino gyventojus uždaryti langus, išjungti vėdinimo sistemas ir esant galimybei išvykti iš namų. Negalinčių to padaryti, prašoma būti namuose ir neiti į miestą. Komisija taip pat prašo alytiškių, turinčių sunkiai vaikštančių ar neįgalių artimųjų pasirūpinti jais.

Iki šiol vėjas dūmų debesis nešė į Alytaus rajono pusę, link Miklusėnų gyvenvietės. N. Cesiulis BNS anksčiau sakė, kad šeštadienį ryte užterštumo lygs kietosiomis dalelėmis, pagal oficialius duomenis, Miklusėnuose buvo padidėjęs keturis kartus, o benzeno ir įvairių lakiųjų medžiagų – tris kartus.

Aplinkos ministerija pasirūpino, kad į Alytaus miestą iš Lenkijos būtų atvežta dar viena oro taršą matuojanti stotelė, tačiau kada ji pasieks miestą kol kas nežinoma.

„Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika suorganizavo dar vieną taršos matavimo stotelę iš Lenkijos, kad būtų galima matuoti taršą keliose vietose, nes Lietuva turi tik vieną tokia stotelę (...) Tikiuosi, kad stotelė mus pasieks anksčiau, nei bus užgesintas gaisras“, – sakė N. Cesiulis

Anot Alytaus mero, situacija gaisro vietoje gerėja, tačiau padėtį sunkina penktadienį vakare įgriuvusios kai kurių pastatų sienos ir perdangos – po jomis toliau smilksta padangas, prie kurių ugniagesiams yra sunku prieiti.

„Vyrai daro ką gali, ieškome papildomos technikos, kurios mums labai trūksta, kad galėtume skaldyti nukritusias lubas ir pradėti gesinti po jomis esančias padangas. Gaisras yra lokalizuotas, liko neužgesintas praktiškai tik vienintelis plotas, tačiau dūmų yra pakankamai“, – aiškino N. Cesiulis.

Alytaus miesto savivaldybė taip pat skelbia gavusi informacijos, kad kai kurios netoli gaisravietės esančios įmonės, nepaisydamos Ekstremalių situacijų komisijos rekomendacijos nevykdyti veiklos, šeštadienį nuo 20 val. ketina pradėti dirbti.

„Atsižvelgiant į tai komisija įpareigojo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ir policijos pareigūnus šį vakarą dar kartą patikrinti Pramonės rajone esančias įmones. Tad komisijos rekomendacijų nepaisančių įmonių veikla bus sustabdyta“, – skelbiama  savivaldybės „Facebook“ paskyroje.

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas, tačiau įvykio vietoje toliau dirba kelios dešimtys ugniagesių. 

Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse dėl gaisro paskelbta ekstremali padėtis, evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

Aplinkos ministras K. Mažeika tai pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų.

Autorius: Šarūnas Sabaitis

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30