2019.10.17 14:28 |Kategorija:  Cover news with delay

Seimas nusprendė balsavimą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu kartoti antradienį

Vilnius, spalio 17 d. (BNS). Valdantieji „valstiečiai“ pasiekė, kad kitą antradienį Seime būtų pakartota procedūra dėl parlamento pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo.

Už tai, kad balsavimas būtų kartojamas, balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 45 ir keturi Seimo nariai susilaikė.

Šį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės „valstietės“ Agnės Širinskienės siūlymą balsavimui teikė posėdžiui pirmininkavęs „valstietis“ Arvydas Nekrošius.

Seimo valdyba tuo tarpu susirinkusi svarstė, ar toks perbalsavimas iš viso galimas.

A. Širinskienė siūlymą perbalsuoti teigė argumentuodama, kad parlamentas pareiškė nepasitikėjimą antradienį balsus skaičiavusia Seimo narių grupe. Ši grupė vykdė slaptą balsavimą, per kurį V. Pranckietis išsaugojo postą.

„Seimas labai aiškiai pasakė, kad tokia grupe, kuri skaičiuoja balsus, kuri nėra patvirtinta Seime, kur žmonės paskiriami be Seimo balsavimo, Seimas nepasitiki“, – sakė A. Širinskienė.

Už tai, kad balsų skaičiavimo grupei būtų pareikštas nepasitikėjimas, ketvirtadienį balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo aštuoni ir du susilaikė. 

Nepasitikėjimą balsų skaičiavimo komisija A. Širinskienė argumentavo tuo, kad ji nebuvo patvirtinta parlamente. Be to, palyginti su rytinio posėdžio metu paskelbta komisijos sudėtimi, pasikeitė du nariai: tik vienu atveju „valstietė“ Rima Baškienė supainiojo pavardę skaitydama sąrašą, vietoj liberalo Jono Varkalio paminėjo „valstietį“ Juozą Varžgalį, o kitu – konservatorių Vytautą Kernagį išties pakeitė Irena Hasse.

Seimo narys konservatorius teisininkas Stasys Šedbaras stebėjosi, kad dėl galimų procedūrinių pažeidimų nesikreipta į Etikos ir procedūrų komisiją, bet pareikštas nepasitikėjimas balsų skaičiuotojais.

„Dabar arklys pastatytas už vežimo, ne prieš vežimą. (...) apeinant Etikos ir procedūrų komisiją, kuri yra vienintelė kompetentinga tokiems klausimams, daugumos balsavimo būdu tie klausimai yra sprendžiami“, – sakė jis.

S. Šedbaras atkreipė dėmesį, kad Etikos komisija jau nagrinėja kitus skundus dėl nenumatyto Seimo posėdžio surengimo antradienį, kai balsuota dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

Antradienį nenumatytame posėdyje surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu žlugo, jame dalyvavus tik 11 Seimo narių.

Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji protestuodami balsavime nedalyvavo, nes procedūrą norėjo surengti ketvirtadienį, kai tikėjosi užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05