2019.10.09 15:35 |Kategorija:  Cover news with delay

M. Jurgilas: TVF prašoma įvertinti Šiaurės ir Baltijos šalių pinigų plovimo prevenciją

Vilnius, spalio 9 d. (BNS). Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prašoma atlikti nepriklausomą Šiaurės ir Baltijos šalių regiono pinigų plovimo prevencijos vertinimą, trečiadienį pranešė Lietuvos banko (LB) valdybos narys Marius Jurgilas.

„Bus atliktas regioninis pinigų prevencijos vertinimas. Nepriklausomas, manome, kad TVF yra nepriklausomas, jie tą vertinimą atliks ir tikimės, kad tai užbrėš brūkšnį ir pasakys – viskas iki galo įvertinta“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) sakė M. Jurgilas.

Pasak jo, TVF vertinimo rezultatai galėtų būti pateikti kitais metais.

Vėliau BNS M. Jurgilas teigė, kad tyrimas turėtų išaiškinti šalių silpnąsias vietas  pinigų plovimo prevencijos srityje.  

„Pasakyti, ar yra likusių neaiškių dalykų, ar yra taisytinų vietų, ar viskas identifikuota ir pasiektas dugnas ir dabar galime nuo jo atsispirti bei statyti sveiką finansinę sistemą“, – aiškino M. Jurgilas. 

Dabar, anot jo, regiono šalys šiuo derina tokio vertinimo sąlygas, todėl kol kas negalima įvertinti, kiek toks tyrimas, kurį finansuos visos jame dalyvausiančios šalys, kainuos LB. 

„Tai ne Lietuvos banko iniciatyva, tai Šiaurės ir Baltijos šalių bendra iniciatyva, koordinuojama per Šiaurės ir Baltijos šalių direktoratą TVF“, – tvirtino M. Jurgilas.  

Jo teigimu, taip pat yra nagrinėjama pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos centro įsteigimo Lietuvoje galimybė. Ją vertina tarpinstitucinė grupė, kurioje dirba Finansų ministerijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, LB ir kitų institucijų atstovai.

Pasak M. Jurgilo, toks centras turėtų „sustiprinti privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimą“.

„Šiuo metu labai sunku keistis viešajam sektoriui informacija su privačiu ir atvirkščiai. Apsunkinimai yra dėl bankinės paslapties, dėl operatyvinės operacijos valdymo, o plaunantys pinigus nežiūri, kur vieša, kur privati informacija, jie tiesiog ja naudojasi. Kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad dalinantis tokia informacija, bendrai identifikuojant naujus pinigų plovimo modelius, su rizikomis tvarkomasi daug geriau ir jos anksčiau identifikuojama“, – BNS teigė LB atstovas.  

M. Jurgilo tvirtinimu, lapkritį ši grupė pateiks siūlymą Vyriausybei ir jeigu jam bus pritarta, toks centras bus kuriamas. 

Skandalas dėl pinigų plovimo pirmiausiai kilo dėl „Danske Bank“ Estijos padalinio, per kurį, kaip įtariama, per kelerius metus buvo pervesta apie 200 mlrd. eurų.

Vasario mėnesį įtarimų dalyvavus pinigų plovime kilo dėl Švedijos „Swedbank“ bei Suomijos „Nordea“ bankų, o tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP pranešė apie pinigų plovimo schemą, kurios centre buvo jau žlugęs Ūkio bankas.

Autorius: Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05