2019.09.20 08:58 |Kategorija:  Cover news with delay

Kongresas ir žvalgybos vadovai surėmė ietis dėl pranešėjo skundo apie D. Trumpą

Vašingtonas, rugsėjo 20 d. (AFP-BNS). JAV žvalgybos priežiūros institucijos atstovas ketvirtadienį informavo įstatymų leidėjus apie tai, kokių veiksmų buvo imtasi gavus pranešėjo skundą, susijusį su prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) veiksmais.   

Tuo metu aukšto rango kongresmenas demokratas išreiškė nerimą dėl administracijos nenoro leisti Kongresui susipažinti su tuo skundu.

Kaltinimai, kuriuos D. Trumpas atmetė pavadinęs „priekabiavimu prie prezidento“, gali įžiebti rimtą konfliktą tarp įstatymų leidėjų ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus (DNI) biuro, atsisakančio pateikti kokių nors detalių. Tai pakurstė įtarimus, kad aukščiausio rango žvalgybos pareigūnas nederamai bando apsaugoti prezidentą.     

Dienraštis „The Washington Post“, remdamasis dviem neįvardytais buvusiais amerikiečių pareigūnais, pranešė, kad JAV žvalgybos pareigūno pateiktas skundas susijęs su D. Trumpo kontaktais su vienu užsienio valstybės lyderiu bei pažadu, kurį esą davė D. Trumpas.  

Laikraštis to užsienio valstybės lyderio neįvardijo, tačiau remdamasis dviem gerai informuotais šaltiniais nurodė, kad skundas susijęs su Ukraina. 

„The New York Times“ ketvirtadienį taip pat pranešė, kad „bent dalis“ pranešėjo skundo liečia Ukrainą. Laikraštis rėmėsi dviem neįvardytais šaltiniais.  

Anot abiejų laikraščių, dvi savaitės iki skundo D. Trumpas kalbėjosi su gegužę Ukrainos prezidentu išrinktu Volodymyru Zelenskiu. 

Pranešėjas pateikė skundą žvalgybos tarnybų generaliniam inspektoriui Michaelui Atkinsonui (Maiklui Atkinsonui). Šis pripažino palaikęs skundą „skubaus dėmesio reikalaujančiu“ rimtu reikalu, apie kurį būtina pranešti Kongreso priežiūros komitetams.     

Tačiau per tris valandas trukusį uždarą Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto posėdį M. Atkinsonas sakė, kad laikinasis Nacionalinės žvalgybos direktorius Josephas Maguire'as (Džozefas Magvairas) uždraudė jam pateikti Kongresui detalių apie šį skundą.   

„Niekais paverčiamas visas tikslas, nes Nacionalinės žvalgybos direktorius priėmė beprecedentį sprendimą nepateikti to skundo Kongresui“, – po posėdžio žurnalistams sakė Žvalgybos komiteto pirmininkas demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas). 

A. Schiffas neatskleidė informacijos šaltinio, tačiau nurodė, kad priimant sprendimą nepateikti skundo Kongresui dalyvavo  Teisingumo departamentas.  

„Nežinome, nes negalime gauti atsakymo į klausimą, ar Baltieji rūmai taip pat prisidėjo prie to, kad informacija nepasiektų Kongreso“, – sakė jis. 

A. Schiffas ketvirtadienį paviešino M. Atkinsono laišką, kuriame žvalgybos tarnybų generalinis inspektorius rašo, kad jis ir laikinasis Nacionalinės žvalgybos direktorius „pateko į aklavietę dėl šio reikalo“.  

„Pasitikėjimo krizė“

A. Schiffas laiške DNI trečiadienį pareiškė, kad jo sprendimas ignoruoti rugpjūčio 12-osios skundą prisidėjo prie platesnės „pasitikėjimo krizės“, kuri kelia grėsmę žvalgybos bendruomenės informatorių proceso vientisumui ir gali turėti „didelio masto pasekmių“.

D. Trumpas atmetė šiuos būgštavimus virtinėje tviterio žinučių ir pavadino visą istoriją „išgalvotomis naujienomis“. Jis sakė žinantis, kad kai kalba su užsienio lyderiais telefonu, jo gali klausytis „daug žmonių“ iš JAV agentūrų.

„Žinant visa tai, ar yra kas nors toks kvailas, jog patikėtų, kad aš pasakyčiau kažką netinkama užsienio lyderiui per tokį potencialiai „apkrautą“ skambutį“, – sakė prezidentas.

„Bet kokiu atveju daryčiau tik tai, kas yra teisinga ir gerai JAV!“ – pridūrė jis.

Atstovų Rūmų demokratė Jackie Speier (Džeki Spejer) po M. Atkinsono posėdžio išreiškė nerimą dėl to, ką ji pavadino „įstatymo pažeidimu“, susijusiu su tuo, kad informatoriaus skundas nebuvo perduotas Kongresui.

„Tai kelia didelį nerimą“, – sakė ji žurnalistams.

Tuo metu J. Maguire'as sutiko liudyti per atvirą posėdį Žvalgybos komitete kitą ketvirtadienį.

D. Trumpo santykiai su žvalgybos bendruomene nuo pat jo atėjimo į valdžią yra gana įtempti ir jis dažnai kritikuoja jos darbą.

Rugsėjo pradžioje trijų Atstovų Rūmų komitetų pirmininkai demokratai paskelbė pradėję tyrimą dėl galimai D. Trumpo ir jo advokato Rudy Giuliani (Rudžio Džulianio) daryto spaudimo Ukrainos vyriausybei siekiant sau politinės naudos, be kita ko, grasinant sustabdyti JAV paramą Kijevui saugumo srityje.

Jie tvirtina, kad JAV vadovas ir R. Giuliani spaudė Kijevą patraukti baudžiamojon atsakomybėn ukrainiečius, kurie liudijo prieš buvusį D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą (Polą Manafortą).

Be to, jų teigimu, Kijevas buvo spaudžiamas suteikti Vašingtonui kompromituojančios informacijos apie Joe Bideno (Džo Baideno) sūnų. J. Bidenas yra pagrindinis pretendentas tapti JAV demokratų kandidatu prezidento rinkimuose ir mesti iššūkį D. Trumpui kitąmet vyksiančiame balsavime.

Hunteris Bidenas (Hanteris Baidenas) nuo 2014 metų dirbo vienoje Ukrainos dujų bendrovėje, kol jo tėvas buvo JAV viceprezidentu.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00