2019.09.11 17:27 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV mini rugsėjo 11-osios atakų metines

Niujorkas, rugsėjo 11 d. (AP-BNS). Amerikiečiai trečiadienį mini rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijoje metines, dalyvaudami atminimo ceremonijose ir savanorių akcijose, ragindami „niekada nepamiršti“ prieš 18 metų šalį sukrėtusių išpuolių.

Aukų artimieji susirinko prie Pasaulio prekybos centro 8 val. 46 min. vietos (15 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją į šiaurinį Pasaulio prekybos centro bokštą įsirėžė užgrobtas lėktuvas.

„Kol miestas mums dovanos šią akimirką, būsiu čia“, – per ceremoniją sakė sutuoktinį Joelį (Džoelį) per tas atakas praradusi Margie Miller (Mardži Miler), kuri kasmet dalyvauja atminimo renginiuose.

„Noriu, kad žmonės prisimintų“, – pridūrė ji.

Per daugybę metų rengiamų minėjimų moteris susipažino su kitų aukų artimaisiais ir sako besidžiaugianti, kad gali būti su jais.

„Tarp ašarų yra šypsenų, kurios sako, kad įveikėme šią kelionę ne vieni, kad palaikėme vieni kitus. Ir manau, kad gauname tai iš buvimo čia“, – kalbėjo M. Miller.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir pirmoji ponia Melania (Melanija) tylos minute pagerbė išpuolių aukas ant Baltųjų rūmų Pietinės pievelės, o vėliau jiedu ruošiasi dalyvauti ceremonijoje Pentagone.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) turėtų pasakyti kalbą trečiosios atakos vietoje – netoli Pensilvanijos Šanksvilio miestelio.

Eksprezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), vadovavęs šaliai, kai buvo surengti išpuoliai, vidurdienį padės vainiką per ceremoniją Pentagone.

Praėjus 18 metų po daugiausiai gyvybių pareikalavusių atakų JAV teritorijoje valstybė vis dar jaučia jų pasekmes Niujorke, Kongrese ir už šalies ribų.

Apie išpuolių padarinius liudija tiek sugriežtintos patikros oro uostuose, tiek nestabili padėtis Afganistane. Toje šalyje, į kurią po atakų įsiveržė ir į savo ilgiausią karą įsivėlė Amerika, prie Vašingtono ambasados trečiadienį sprogo raketa.

Praėjusią savaitę D. Trumpas atšaukė slaptą susitikimą su talibų ir Afganistano vyriausybės lyderiais ir paskelbė, kad taikos derybos su Talibanu yra „mirusios“.

Rugsėjo 11-osios atakų metinių minėjimuose daugiausia dėmesio skiriama beveik 3 tūkst. žmonių, kurie žuvo teroristams užgrobus lėktuvus ir nukreipus juos į Pasaulio prekybos centrą, Pentagoną ir lauką netoli Šanksvilio.

Niujorke visų žuvusiųjų vardus skaito jų artimieji, nors dabar gana dažnai jie yra pernelyg jauni, kad pažinotų savo žuvusius gimines.

„Dėde Joey (Džo), norėčiau tave pažinoti, – sakė savo dėdės ugniagesio Josepho Patricko Henry (Džozefo Patriko Henrio) garbei pavadintas Josephas Henry (Džozefas Henris). – Žinau, kad dabar mus stebi.“

Tačiau pastaruoju metu visuomenės dėmesio centre vis dažniau būna dar viena tragedijos paveiktų žmonių grupė: ugniagesiai, policininkai ir kiti darbuotojai, žuvę ar susirgę dirbdami šalia toksiškų nuolaužų.

Nors tebetiriama, ar šie susirgimo atvejai susiję su per ataką į orą patekusiais toksinais, kompensacijų aukoms fondas išmokėjo jau daugiau nei 5,5 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų). Dėl kompensacijų kreipėsi daugiau kaip 51 tūkst. žmonių.

Užsitęsus teisėkūros procedūroms, mąžtant fondo lėšoms ir kampaniją pradėjus sergantiems gelbėtojams ir jų šalininkams, Kongresas šią vasarą pasirūpino, kad fondas neišsektų. D. Trumpas, Niujorke gimęs respublikonas, atitinkamą teisės aktą pasirašė liepos mėnesį.

Sergančiųjų pastangos šiemet buvo įamžintos Pasaulio prekybos centro aikštėje, kur šį pavasarį buvo atidengtas naujas memorialas – šeši sugriuvusio prekybos centro plienu papuošti granito luitai, dedikuoti „tiems, kurie imdamiesi veiksmų mūsų sunkmečiu susižeidė, susirgo ar žuvo“. Memoriale neminima jokių konkrečių vardų.

Kai kuriose kitose vietovėse jau įrengti memorialai, skirti sergantiems gelbėtojams ir likvidatoriams. Vien tokiems darbuotojams dedikuota atminimo siena yra Long Ailende. Tačiau žmonės, kurie susirgo ar buvo sužeisti, taip pat jų šeimos nariai sako, jog duoklė atakos vietoje jiems yra itin svarbi.

Tuo metu Pentagonas pirmadienį paskelbė, kad dėl elektros ir apšvietimo įrangos tvarkymo ateinančią savaitę bus uždarytas jo Rugsėjo 11-osios memorialas. Per šiuos darbus, kurie turėtų trukti iki gegužės pabaigos, bus pašalinti ir apšvietimo sistemų trikdžiai po memorialo suolais esančiuose šviesą atspindinčiuose baseinuose.

Rugsėjo 11-oji JAV žinoma ne tik kaip atminimo ir patriotizmo, bet ir kaip labdaros diena. Minėdami atakų metines žmonės iš visų šalies kampelių savanoriauja maisto bankuose, mokyklose, vykdo namų statymo projektus, tvarko parkus ir imasi kitų labdaros iniciatyvų.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05