2019.09.10 20:04 |Kategorija:  Cover news with delay

D. Trumpas skelbia atleidęs nacionalinio saugumo patarėją J. Boltoną (dar papildytas)

Vašingtonas, rugsėjo 10 d. (AFP-„Interfax“-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį paskelbė atleidęs savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną (Džoną Boltoną), pabrėždamas, kad „labai“ nesutinka su jo pozicija įvairiais klausimais.

„Paprašiau Johno atsistatydinti – tai buvo padaryta šįryt“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

„Vakar vakare informavau Johną Boltoną, kad jo paslaugos nebereikalingos Baltiesiems Rūmams“, – pridūrė jis.

D. Trumpas pažadėjo kitą savaitę atskleisti, kas taps jo naujuoju patarėju.

Tuo metu J. Boltonas pareiškė, kad pats pasisiūlė prezidentui atsistatydinti.

„Vakar vakare pasiūliau atsistatydinti, o prezidentas Trumpas pasakė: „Pakalbėkim apie tai rytoj“, – parašė J. Boltonas tviteryje.

Ši žinia pasirodė kelios dienos po to, kai D. Trumpas sukėlė triukšmą paskelbęs, kad atšaukė slaptą susitikimą su Afganistano talibų atstovais.

J. Boltonas yra prieštaringai vertinamas politikos veikėjas, susijęs su invazija į Iraką ir kitais agresyvios užsienio politikos sprendimais. Jis buvo laikomas viena iš pagrindinių Baltųjų rūmų griežtos pozicijos varomųjų jėgų Irano, Venesuelos ir kitų vietų, kuriose vyksta neramumai, atžvilgiu.

2018-ųjų balandžio 9 dieną J. Boltonas tapo trečiuoju D. Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

D. Trumpui tapus JAV prezidentu, patarėju nacionalinio saugumo klausimais buvo paskirtas Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas), bet šiame poste jis išsilaikė vos 22 dienas. M. Flynną pakeitęs Herbertas Raymondas McMasteris (Herbertas Reimondas Makmasteris) ištvėrė metus.

Kai šaliai vadovavo George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), J. Boltonas 2005–2006 metais dirbo JAV nuolatiniu atstovu prie Jungtinių Tautų, nors ir garsėjo skeptišku požiūriu į šią organizaciją.

JAV žiniasklaida neretai vadindavo J. Boltoną vienu iš įtakingiausių D. Trumpo administracijos pareigūnų, nors ir pripažindavo, kad kartais tarp prezidento ir jo patarėjo kildavo nesutarimų.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36