2019.08.25 12:37 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

D. Trumpas: B. Johnsonas – „tinkamas žmogus“ įgyvendinti „Brexit“ (papildytas)

Bjaricas, Prancūzija, rugpjūčio 25 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), sekmadienį surengęs pirmąsias tiesiogines derybas su neseniai Jungtinės Karalystės premjero postą užėmusiu Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu), pareiškė, kad jis yra „tinkamas žmogus“ įgyvendinti „Brexit“.

B. Johnsonas ir D. Trumpas buvo akivaizdžiai draugiškai nusiteikę, kai susėdo darbinių pusryčių pietiniame Prancūzijos Bjarico mieste, kur vyksta Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas.

„Jis bus fantastiškas premjeras“, – per pirmąjį susitikimą akis į akį po to, kai B. Johnsonas praėjusį mėnesį tapo JK premjeru, sakė D. Trumpas.

JAV lyderis, paklaustas, ką patartų B. Johnsonui dėl JK išstojimo iš Europos Sąjungos, pareiškė: „Jam nereikia jokių patarimų, jis yra tinkamas žmogus šiam darbui. Aš jau seniai tai sakau. Jūsų pirmtakei tas nepatiko...“

Savo nediplomatiškų protrūkių metu D. Trumpas dažnai taikosi į B. Johnsono pirmtakę Theresą May (Terezą Mei). Atsakydamas į D. Trumpo išreikštą paramą B. Johnsonas atsakė, kad ji atitinka oficialią Konservatorių partijos poziciją.

„Didesnis nei bet kada iki šiol“

Susitikimo metu itin daug dėmesio buvo skirta naujam Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimui, ir abu lyderiai atrodė nusiteikę optimistiškai po to, kai ankstesnę dieną B. Johnsonas paragino D. Trumpą pašalinti „dideles kliūtis“, neleidžiančias JK kompanijoms eksportuoti savo produkcijos į Jungtines Valstijas.

B. Johnsonas pažadėjo, kad „sudarysime fantastišką sutartį po to, kai mūsų kelyje bus pašalintos kai kurios kliūtys“.

D. Trumpas sekmadienį gyrėsi dėl „labai didelio prekybos susitarimo, kuris bus didesnis nei bet kada iki šiol“.

Prieš derybas B. Johnsonas, rodės, dėjo labai daug pastangų atsiriboti nuo D. Trumpo po to, kai anksčiau britų premjeras buvo kaltinamas pernelyg artimais santykiais su amerikiečių lyderiu.

Jis taip pat pareiškė, kad JAV skaitmeninių milžinių, tokių kaip „Facebook“ ir „Google“, pajamos turi būti apmokestintos „sąžiningai ir tinkamai“.

Trijų dienų G-7 viršūnių susitikimas prasidėjo šeštadienį. ES lyderiai netruko D. Trumpą užsipulti dėl jo besiplečiančio prekybinio karo su Kinija ir tarifų, kuriais jis grasina Europos Sąjungai.

Tačiau D. Trumpas neigė, kad yra kažkoks nepalankumas, bei sakė, kad šeštadieniniai spontaniški pietūs viešbučio terasoje su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) buvo „geriausias susitikimas, kokį iki šiol esame turėję“.

„Prieš man atvykstant į Prancūziją, melagingose ir šlykščiose naujienose buvo teigiama, kad santykiai su šešiomis kitomis šalimis, priklausančiomis G-7, yra labai įtempti ir kad dvi susitikimų dienos bus tikra tragedija“, – sekmadienio rytą socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Na, mūsų susitikimai yra labai geri, lyderiai labai gerai sutaria, ir mūsų šalies ekonominė padėtis yra puiki, ir pasaulis apie tai kalba!“ – nurodė Amerikos prezidentas.

„JK pasisako už prekybinę taiką“

Tačiau B. Johnsonas išreiškė savo nepritarimą D. Trumpo vykdomam karui su Kinija, kuris, kaip perspėjo ES lyderiai, kenkia viso pasaulio ekonomikos augimui ir didina recesijų riziką.

B. Johnsonas sekmadienį D. Trumpui sakė, kad JK pasisako už „prekybinę taiką“ ir laisvę, augant įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos.

„Trumpai tik užsimenant apie mūsų požiūrį į prekybos karą, mes apskritai esame už prekybinę taiką“, – D. Trumpui pasakė B. Johnsonas, sveikindamas jį dėl JAV ekonomikos stiprumo.

„Jungtinė Karalystė gavo be galo daug naudos iš laisvosios prekybos per pastaruosius 200 metų“, – sakė jis.

Paklaustas, ar gerai pagalvojo apie savo sprendimą dar labiau eskaluoti įtampą su Kiniją papildomais tarifais, D. Trumpas pareiškė, kad veikiausiai persvarsto savo pastaruosius veiksmus. „Aš apie viską gerai pagalvoju“, – sakė jis.

Baskų regiono kurorte Bjarice šiuo metų laiku paprastai yra gausu banglentininkų, poilsiautojų ir turistų. Tačiau G-7 viršūnių susitikimui jis buvo paverstas tikra tvirtove: mieste dislokuota daugiau nei 13 tūkst. policijos pareigūnų, o žmonėms blokuotas priėjimas prie paplūdimių.

Netoliese esančioje regiono sostinėje Bajonoje šeštadienį vykusi antikapitalistų demonstracija baigėsi susirėmimais, kai keli šimtai demonstrantų mėgino prasiveržti pro policijos barikadas. Policininkams teko panaudoti vandens patrankas ir ašarines dujas.

„Ponas Jokio Susitarimo“

Britanijos lyderis vidurdienį susitiks su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku. Susitikimas vyks po išvakarėse įvykusio apsižodžiavimo: manoma, kad derybos bus įtemptos po to, kai šeštadienį abu lyderiai apsikeitė kaltinimais dėl to, kas bus kaltas, jeigu JK iš ES išstos be susitarimo.

„Vis dar tikiuosi, kad ministras pirmininkas B. Johnsonas neišliks istorijoje, kaip ponas „Jokio Susitarimo“, – žurnalistams Bjarice sakė D. Tuskas.

G-7 viršūnių susitikimai, kuriuose dalyvauja JK, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų lyderiai, kažkada būdavo bendraminčių sąjungininkų susitikimas. Tačiau atėjus į valdžią D. Trumpui, jie tapo tikru diplomatiniu kovo lauku.

Radikaliu šio elitinio klubo susitikimų pasikeitimu laikoma tai, kad neketinama išplatinti jokio galutinio pareiškimo. Be to, Prancūzijos prezidentas į sekmadienį įvyksiantį susitikimą pakvietė ir kelių G-7 nepriklausančių šalių lyderius, įskaitant Indijos premjerą Narendrą Modi (Narendrą Modį) ir Egipto prezidentą Abdel Fattahą al-Sisį (Abdel Fatahą Sisį).

G-7 lyderiai taip pat tikisi sumažinti įtampą dėl Irano branduolinės programos ir įtikinti D. Trumpą sušvelninti savo „maksimalaus spaudimo“ politiką, pavyzdžiui, panaikinant Iranui taikomas sankcijas dėl naftos pardavimo Kinijai ir Indijai.

E. Macronas taip pat ragina imtis veiksmų dėl Amazonijos miškuose siaučiančių gaisrų, nors Brazilijos dešiniųjų pažiūrų prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) jau piktai atmetė tai, ką laiko išorės kišimusi.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35