2019.08.23 15:58 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV pareigūnai patvirtino, kad Izraelis yra atsakingas už smūgį Irake

Jeruzalė, rugpjūčio 23 d. (AP-BNS). JAV pareigūnai patvirtino, kad Izraelis yra atsakingas už iranietiškų ginklų sandėlio bombardavimą Irake praėjusį mėnesį, liudijantį apie suintensyvėjusią ilgametę Izraelio kampaniją prieš Irano kariuomenės įsitvirtinimą regione.

Šis patvirtinimas pasirodė Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) nedviprasmiškai leidus suprasti, kad jo šalis yra susijusi su pastaraisiais aviacijos smūgiais Irake.

Du Amerikos pareigūnai sakė, kad Izraelis surengė išpuolį prieš iranietiškų ginklų saugyklą, per kurį žuvo du Irano kariuomenės vadai. JAV pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgalioti kalbėti šiuo klausimu su žiniasklaida.

Izraelyje jau savaites buvo kalbama, kad šalies kariuomenė atakuoja taikinius Irake.

Interviu vienai rusų kalba transliuojančiai televizijai ketvirtadienį B. Netanyahu leido suprasti, kad šios kalbos nėra nepagrįstos.

„Aš niekur neleisiu Iranui būti neliečiamam“, – sakė jis, kaltindamas iraniečius bandymu rengti stovyklas „prieš mus visur“, įskaitant Siriją, Libaną, Jemeną ir Iraką.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad Izraelis vykdo operacijas Irake, B. Netanyahu atsakė: „Veikiame daugeliu frontų prieš mus sunaikinti trokštančią šalį. Žinoma, atrišau rankas mūsų saugumo pajėgoms ir daviau instrukcijas daryti viską, ko reikia, kad suardytų šiuos Irano planus“.

Ankstų penktadienio rytą cituodamas JAV ir Izraelio pareigūnus dienraštis „The New York Times“ pranešė, kad praėjusį mėnesį Izraelis bombardavo Irano ginklų sandėlį Irake.

Tai būtų pirmas Izraelio aviacijos smūgis Irake nuo 1981 metų, kai Izraelio karo lėktuvai sunaikino Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) statomą branduolinį reaktorių. Be to tai liudytų, kad ilgametė Izraelio kampanija prieš Irano kariuomenės įsitvirtinimą regione buvo dar labiau suintensyvinta.

Izraelis anksčiau pripažino šimtus kartų smūgiavęs iranietiškiems taikiniams kaimyninėje Sirijoje. Dažniausiai smūgiai būdavo nukreipti prieš ginklų siuntas, kaip manoma, skirtas Irano libaniečiams sąjungininkams – šiitų sukarinto judėjimo „Hezbollah“ kovotojams.

Iraną Izraelis laiko savo didžiausiu priešu ir ne kartą žadėjo neleisti Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgas remiančioms iraniečių pajėgoms įsitvirtinti Sirijoje.

Tačiau smogti Irakui būtų gerokai sunkiau nei pasiekti kaimyninę Siriją.

Norėdami smogti Irakui, Izraelio karo lėktuvai turi kirsti Turkiją – buvusią Izraelio sąjungininkę, su kuria jo santykiai dabar yra atvėsę, arba Saudo Arabiją. 

Izraelis nėra užmezgęs oficialių diplomatinių santykių su Rijadu, tačiau manoma, kad abi šalys yra sudariusios slaptą aljansą, kurio bendras pagrindas – priešiškumas Iranui.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05