2019.08.14 13:12 |Kategorija:  Cover news with delay

Būsimoji EK vadovė atsargiai formuoja savo komandą

Briuselis, rugpjūčio 14 d. (AFP-BNS). Kol daugelis kitų rugpjūtį leidžia paplūdimiuose, būsimąja Europos Komisijos pirmininke išrinkta Ursula von der Leyen (Urzula fons del Lajen) sprendžia opų uždavinį, formuodama komanda, tolesnius penkerius metus vadovausiančia Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijai.

Buvusiai Vokietijos gynybos ministrei, kurios kandidatūrą tik nedidele balsų persvara patvirtino Europos Parlamentas, tenka itin atsargiai balansuoti.

Ji stengiasi suderinti besivaržančių politinių partijų skirtingus reikalavimus, kad užtikrintų, jog per spalį vyksiantį balsavimą europarlamentarai pritartų jos kabinetui.

Kiekviena ES šalis narė turi teisę siūlyti vieną savo atstovą į Europos Komisiją. U. von der Leyen kabinetas turės tik 27 narius vietoje dabartinių 28, nes Didžioji Britanija, kaip numatoma, spalio 31-ąją išstos iš Bendrijos.

U. von der Leyen tebelaukia pasiūlymų iš šešių šalių: Prancūzijos, Italijos, Belgijos, Kroatijos, Portugalijos ir Rumunijos. Jos savo atstovus privalo įvardyti iki rugpjūčio 26-osios.

„Nežinomybė bus Italija“, – sakė vienas U. von der Leyen artimas šaltinis.

Politikė rugpjūčio pradžioje apsilankė Romoje, bet šios šalies premjero pavaduotojo Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) sprendimas išvesti savo kraštutinę dešiniąją partiją „Lyga“ iš koalicijos su populistiniu Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S) komplikuoja naujojo Italijos deleguojamo komisaro paskyrimą.

Kai U. von der Leyen turės visų kandidatų vardus ir žinos jų kvalifikaciją, bus pradėtos portfelių dalybos, o rugsėjį nominuotieji dalyvaus svarstymuose Europos Parlamente.

Balsavimas – spalį

Šį procesą užbaigs spalio 22 dieną per EP plenarinę sesiją planuojamas surengti balsavimas dėl Europos Komisijos naujosios sudėties.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP duomenys, grindžiami neoficialiais pareiškimais, į ES komisarų postus jau yra pasiūlyta 12 vyrų ir aštuonios moterys.

Septyni jų, kaip ir pati U. von der Leyen, atstovauja centro dešiniajai Europos liaudies partijai (EPP), o kiti septyni yra susiję su centro kairiąja socialistų ir demokratų grupe.

Trys priklauso liberalų stovyklai, o taip pat yra vienas žaliųjų atstovas, nepriklausomas veikėjas ir EP euroskeptiškosios dešinės frakcijos PIS narys.

Vienas U. von der Leyen komandos narys atkreipė dėmesį, kad „pasiūlytieji kandidatai nebūtinai taps naujaisiais komisarais“.

Pati U. von der Leyen, pradėsianti darbą lapkričio 1-ąją, gali prašyti vyriausybių siūlyti kitus kandidatus, o Europos Parlamentas per svarstymus gali kai kuriems jų nepritarti.

Kadenciją baigiantis EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) neseniai sakė, kad jis pats 2014 metais atmetė šešis kandidatus, o Europos Parlamentas vėliau privertė dar kartą pertvarkyti savo komandą.

Penkiomis moterimis daugiau

U. von der Leyen yra sakiusi, kad pristatys Europos Parlamentui lyčių atžvilgiu subalansuotą Komisiją. Tačiau kad tai būtų pasiekta, penki iš šešių likusių kandidatų turi būti moterys.

Tikimasi, kad vieną moterį pasiūlys Prancūzija. Tarp galimų kandidačių Briuselyje buvo minimi dabartinės gynybos ministrės Florence Parly (Florans Parli) ir aplinkos viceministrės Brune Poirson (Briun Puarson) vardai.

Naujos Europos Komisijos kūrimas yra „sudėtinga ir politiškai jautri“ užduotis, kadangi daugelis ES šalių reikalauja su ekonomika susijusių portfelių, laikomų prestižiškiausiais, sakė vienas naujosios pirmininkės komandos narys.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) išrinktos U. von der Leyen laisvė manevruoti irgi yra ribota, nes Taryba yra pasiūliusi du EK pirmininkės pavaduotojus.

Jais turėtų tapti olandų socialistas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) ir liberalė Margrethe Vestager (Margretė Vestager). EVT reikalavo, kad jiems būtų skirtos svarbios pareigos.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40
2024.04.24 07:23
Kriminalai 2024.04.24 07:23
2024.04.24 06:20
Užsienio naujienos 2024.04.24 06:20