2019.07.12 10:25 |Kategorija:  Cover news with delay

T. Povilauskas: ECB gali atnaujinti išplėstinę turto pirkimo programą

Vilnius, liepos 12 d. (BNS). Siekdamas aktyviau skatinti ekonomiką ir priartinti infliaciją prie norimo maždaug 2 proc. lygio, Europos Centrinis Bankas (ECB) šių metų pabaigoje gali atnaujinti išplėstinę turto pirkimo , arba kiekybinio skatinimo programą, teigia prieš mėnesį Vilniuje vykusio ECB valdančiosios tarybos posėdžio ataskaitas įvertinęs SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

„Valdančioji taryba sutiko, kad padaugėjo rizikų, kurios gali lemti lėtesnį negu tikimasi ekonomikos augimą, tačiau panašu, kad buvo diskusijų tarp tarybos narių, ar finansų rinkos nėra pernelyg neigiamai nusiteikusios dėl ekonomikos pokyčių artimiausių metų ir jau užbėgdamos už akių įskaičiuoja palūkanų mažinimą“, – BNS sakė T. Povilauskas.

Pasak jo, kartu buvo pripažinta, kad vėl smunkantys infliacijos lūkesčiai tarp rinkos dalyvių bei paties ECB vidutiniu laikotarpiu prognozuojama žemesnė nei siekiama infliacija verčia tarybos narius diskutuoti, ką daryti toliau, kad priartintų infliaciją prie norimo 2 proc. lygio.

„Tiesa, rinkos dalyviai po valdančiosios tarybos posėdžio Vilniuje nebuvo įtikinti, kad ECB imsis aktyvesnių pinigų politikos veiksmų artimiausiu metu, todėl per birželio viduryje Portugalijoje vykusį renginį ECB prezidentas Mario Draghis (Marijus Dragis – BNS) buvo kur kas aiškesnis ir užsiminė apie aktyvesnius veiksmus skatinant ekonomiką“, – teigė T. Povilauskas.

„Dėl to ir mūsų SEB grupės ekonomistai dabar tikisi, kad ECB jau rugsėjį 0,1 punkto iki minus 0,5 proc. sumažins neigiamą palūkanų normą už naudojimąsi indėlių galimybe. Be to, labai realu, kad jau metų pabaigoje vėl gali būti atnaujinta išplėstinė turto pirkimo programa“, – pridūrė SEB banko ekonomistas.

Ketverius metus trukusią kiekybinio skatinimo programą, kurios metu supirkinėjo vyriausybių ir bendrovių obligacijas, ECB užbaigė 2018 metų pabaigoje. Jos metu į euro zonos ekonomiką buvo įlieta apie 2,6 trln. eurų. Vilniuje įvykusio posėdžio protokolas parodė, jog Valdančioji taryba tikrai svarstė galimybę „atnaujinti grynąjį turto pirkimą“.

ECB valdančios tarybos posėdis Vilniuje vyko birželio 5-6 dienomis, jo ataskaitos viešai paskelbtos liepos 11 dieną. Pasak T. Povilausko, valdančiosios tarybos posėdžių ataskaitos iki 2015 metų iš viso nebuvo skelbiamos, tad tik sąlyginai neseniai buvo nuspręsta labiau informuoti visuomenę, kokiomis temomis buvo diskutuojama ir kokiomis prielaidomis buvo priimti pinigų politikos sprendimai per vadovų susitikimą. 

„Keturių savaičių terminas paviešinti ataskaitą taip pat yra ilgesnis negu daugumos kitų centrinių bankų, tad ECB yra konservatyvesnis šiuo klausimu. Kiek suprantu, ilgesnis terminas skirtas tam, kad po valdančiosios tarybos posėdžio būtų galima ištransliuoti aiškią žinutę su mažiau smulkmenų. Jos jau vėliau pateikiamos ataskaitoje, kurioje yra daugiau informacijos apie kai kurių narių abejones ir panašiai“, – aiškino T. Povilauskas.

ECB valdančiosios tarybos, kurią sudaro visų devyniolikos euro zonos centrinių bankų vadovai, išvažiuojamasis posėdis Vilniuje buvo surengtas pirmą kartą. ECB taryba įprastai posėdžiauja Frankfurte prie Maino, tačiau kartą per metus organizuojamas išvažiuojamasis posėdis vienoje iš euro zonos valstybių. 2017 metais toks posėdis vyko Taline, 2018-aisiais – Rygoje.

ECB valdančioji taryba renkasi kas šešias savaites, iš viso 8 kartus per metus.

[email protected], +370 5 205 8520 – Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55