2019.07.11 15:30 |Kategorija:  Cover news with delay

SAM pradėjo vidinį tyrimą dėl galimo kanclerės interesų konflikto (patikslintas)

patikslinta 1 pastraipa – SAM pradėjo ne VIDINĮ tyrimą

Vilnius, liepos 11 d. (BNS). Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį pranešė, kad pradėjo vidinį tyrimą dėl galimo kanclerės Odetos Vitkūnienės interesų konflikto, šiai vykdžius atranką į Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovus.

Tyrimas pradėtas ligoninės darbuotojams paskelbus viešą kreipimąsi.

Prieš kelias savaites vykusią atranką vadovauti gydymo įstaigai laimėjo Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus.

Laikinoji ministerijos kanclerė O. Vitkūnienė savo ruožtu buvo atrankos komisijos vadovė, nors jos motina dirba Šilutės ligoninėje.

„Ministras gavęs įtartinos abejonių keliančios informacijos, skubiai pavedė teisės ir korupcijos prevencijos specialistams atlikti vidinį tyrimą dėl susidariusios situacijos. Jam pasibaigus, bus priimti konkretūs sprendimai“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Nepotizmas ir atvejai, kurie kelia abejonių ar sėja nepasitikėjimą sveikatos sistema, nebus toleruojami“, – pridūrė ji.

Atstovė teigė, kad kanclerės motina Šilutės ligoninėje užima ūkio pobūdžio pareigas ir planuoja ten nebedirbti nuo kito mėnesio.

„Visgi siekiant išvengti galimo interesų konflikto, O. Vitkūnienė turėjo informuoti ministrą A. Verygą ir nusišalinti. Tuomet būtų buvęs paskirtas kitas žmogus į komisijos pirmininkus“, – kalbėjo L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Vidinis tyrimas pradėtas reaguojant į išplatintą Klaipėdos ligoninės darbuotojų kreipimąsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Gydymo įstaigos atstovė spaudai Marija Gabrienė BNS sakė, kad šį raštą pasirašė apie pusė iš tūkstančio ligoninės darbuotojų.

„Ne kartą ministras A. Veryga deklaravo, kad konkursai į įstaigos vadovų pareigas turi vykti skaidriai, bet pastarųjų dienų aktualijos parodo, kad skaidrumo SAM veikloje nėra“, – teigiama ligoninės bendruomenės pranešime.

Prieš tai konkursą pralaimėjęs Romaldas Sakalauskas dėl atrankos aplinkybių buvo kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), bet ši nepradėjo tyrimo, nesant konkrečių duomenų apie korupcinio pobūdžio nusikaltimus, BNS sakė tarnybos atstovė Renata Endružytė.

STT persiuntė kreipimąsi VTEK ir sveikatos apsaugos ministrui.

A. Verygos atstovė spaudai sakė, kad R. Sakalauskas dėl pralaimėtos atrankos taip pat kreipėsi į teismą.

„Jei būtų priimtas sprendimas po SAM vidinio tyrimo anuliuoti konkurso rezultatus, tikėtina, kad dabartinis laimėtojas irgi kreiptųsi į teismą. Teisiniai ginčai užsitęstų, gydymo įstaiga liktų ilgą laiką be nuolatinio vadovo“, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Su laikinąja ministerijos kanclere BNS ketvirtadienį nepavyko susisiekti, ji atostogauja.

Klaipėdos ligoninės darbuotojai taip pat paprašė stabdyti naują gydymo įstaigų vadovų atrankos tvarką.

Joje suteikiama daugiau galių ministrui, tikrinama kandidatų reputacija ir nebereikalaujama pateikti įstaigos veiklos gaires, taip sumažinant esamų ligoninių vadovų pranašumą.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė naujos tvarkos atsisakyti neketinanti.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55