2019.06.17 17:09 |Kategorija:  Cover news with delay

LAT: „Arvi“, „Sanitex“ Serbijai neturi mokėti milijoninės baudos (papildytas)

papildyta 2, naujos 7-9 pastraipos

Vilnius, birželio 17 d. (BNS). Verslininko Vidmanto Kučinsko valdoma trąšų, pašarų, cukraus ir kalakutienos gamybos grupė „Arvi ir Ko“ bei privataus kapitalo didžiausia Lietuvoje didmeninės prekybos ir logistikos bendrovė Kauno „Sanitex“, 2006 metais įsigijusios Serbijos azoto gamyklą „HIP-Azotara“, šalies privatizavimo agentūrai neturi mokėti milijoninės baudos, galutinai paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT)

Konsorciumas, kuriame taip pat buvo dabar jau bankrutavusi Serbijos „Univerzal Holding“, agentūrai turėjo sumokėti 3,275 mln. eurų baudą ir 2,25 proc. palūkanų. Taip 2012 metų balandį nutarė Serbijos prekybos ir pramonės rūmai (arbitražas), skyręs bendrą baudą visoms įmonėms. 

LAT praėjusią savaitę panaikino Lietuvos apeliacinio teismo šių metų sausį priimtą  sprendimą – tuomet teismas leido vykdyti Belgrado arbitražo 2012 metų sprendimą, pagal kurį bendrovės turėjo sumokėti baudą. 

„Byla Lietuvai ypač svarbi dėl ginčo pobūdžio ir laimėjimo prieš Rusijos gigantės „Gazprom“ įtakos sferoje esančią įmonę „HIP-Azotara“, nuo kurios privatizavimo ir kilo šis ginčas“, – pranešė „Arvi ir Ko“. 

LAT teigimu, Serbijos arbitražo nurodyta sumokėti suma buvo skirta nubausti įmones, o ne atlyginti iš anksto numatytus ar realiai patirtus nuostolius. 

„Serbijos arbitražo sprendimo pripažinimas ir leidimas jį vykdyti Lietuvos Respublikoje reikštų teisinės situacijos, blogesnės (...) už tą, kurią Konstitucinis Teismas (...) pripažino kaip prieštaraujančią Konstitucijai, sukūrimą“, – rašoma nutartyje. 

Anot „Arvi ir Ko“ advokatės Vilmos Gečaitės Leonienės, nors konsorciume dalyvavo trys įmonės, LAT pasisakė tik dėl dviejų Lietuvoje įregistruotų įmonių. 

„Arbitražo teismas priėmė sprendimą trijų įmonių – „Arvi“ ir ko, „Sanitex“ ir Serbijos „Univerzal holdings“ – atžvilgiu. Tačiau kad arbitražo sprendimas būtų pradėtas vykdyti, jis turi būti pripažintas toje valstybėje, kurioje yra įsteigta bendrovė. Dėl „Arvi“ ir ko ir dėl „Sanitex“ pripažinimo klausimas buvo sprendžiamas Lietuvoje, o dėl Serbijos įmonės galėjo būti sprendžiamas tiktai Serbijoje, bet dėl šito dalyko komentuoti negaliu, nes Lietuva dėl tos trečios įmonės nepasisakė“, – BNS sakė V. Gečaitė Leonienė.

„Arvi“ viešųjų ryšių koordinatorė Sonata Volskytė BNS sakė, jog bauda buvo skirta visam konsorciumui, ji buvo solidariai sutartina, todėl negalima išskirti, kiek turi mokėti „Arvi“, o kiek – „Sanitex“. 

Serbijos privatizavimo agentūra 2006 metais už 13,1 mln. eurų trijų įmonių konsorciumui pardavė įmonę „HIP-Azotara“, į kurią jos vėliau investavo 4,75 mln. eurų. Tačiau dėl sutarties pažeidimo 2009 metais agentūra nutraukė gamyklos pirkimo-pardavimo sutartį ir susigrąžino „Azotarą“, investuotojams negrąžinusi nei pinigų, nei investicijų.

„Toks teisinio reguliavimo modelis, pagal kurį valstybė, nutraukdama privatizavimo sutartį, ne tik atsiima privatizavimo objektą, bet ir pasilieka sau 100 proc. už jį sumokėtos kainos bei investuotojo investuotas lėšas turtui pagerinti (...), pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai“, – rašoma nutartyje.  

Serbijos privatizavimo agentūra kaltino konsorciumą, kad šis be jos sutikimo už 32,5 mln. eurų neįvardijamam Rusijos pirkėjui pardavė nebaigtą statyti karbamido gamybos cechą, arba 10,9 proc. „HIP-Azotara“ turto vertės. Pagal privatizavimo sutartį naujieji savininkai be agentūros leidimo galėjo parduoti iki 5 proc. vertės turto. 

Už tai agentūra konsorciumą įpareigojo sumokėti apie 10 mln. eurų – skirtumą tarp parduoto turto balansinės vertės (10,9 proc.) ir leidžiamos 5 proc. vertės – nuostoliams kompensuoti, tačiau iki 2008 metų pabaigos pervedus tik dalį pinigų, agentūra nutraukė sutartį ir skyrė gamyklos pirkėjams 3,275 mln. eurų baudą. 

Serbijos agentūros bei pagrindinės įmonės kreditorės – valstybinės dujų įmonės „Srbijagas“ sprendimu 2011 metų gruodį „HIP-Azotara“ buvo inicijuotas bankrotas. 

[email protected], +370 5 205 85 11 – Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05