2019.06.15 16:05 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Zuzana Čaputova prisaikdinta Slovakijos prezidente

Bratislava, birželio 15 d. (AP-BNS). Liberalių pažiūrų aplinkosaugos aktyvistė ir teisininkė Zuzana Čaputova šeštadienį buvo prisaikdinta Slovakijos prezidente ir tapo pirmąja šį postą užėmusia moterimi.

Z. Čaputova davė priesaiką per parlamento nepaprastąjį posėdį ir tapo 5-ąja Slovakijos vadove po šios šalies nepriklausomybės paskelbimo 1993 metais pasidalijus Čekoslovakijai.

45 metų veikėja politinės patirties turi nedaug, bet sugebėjo įtikinti už ją balsuoti daug rinkėjų, pasipiktinusių korupcija ir nusivylusių ligšioline Bratislavos politika. Jos išrinkimas suteikė šiokią tokią atsvarą pastaruoju metu Europoje stebimam kraštutinių dešiniųjų jėgų stiprėjimui.

„Esu čia ne tam, kad valdyčiau, o kad tarnaučiau“, – sakydama inauguracinę kalbą pabrėžė Z. Čaputova.

Teisininkės išsilavinimą turinti Z. Čaputova pagarsėjo dėl sėkmingo vadovavimo kovai prieš toksiškų atliekų sąvartyną Pezinoko mieste, kuriame užaugo ir dirbo. Už šias pastangas ji 2016 metais pelnė prestižinę Goldmanų aplinkosaugos premiją.

Išsiskyrusi dviejų vaikų motina pasisako už gėjų teises ir nepritaria abortų draudimui, nors katalikiškos Slovakijos visuomenė yra gana konservatyvi.

Ji tik neseniai tapo naujos proeuropietiškos partijos „Pažangioji Slovakija“ pirmininko pavaduotoja. Ši grupė Slovakijoje laimėjo neseniai vykusius Europos Parlamento rinkimus.

Tačiau laimėjusi pirmąjį prezidento rinkimų ratą Z. Čaputova iš pareigų savo partijoje pasitraukė.

Kaip ir jos populiarus pirmtakas Andrejus Kiska, nesibalotiravęs antrai kadencijai, Z. Čaputova tvirtai palaiko savo šalies narystę Europos Sąjungoje ir NATO.

Pasak jos, ES ir NATO suteikė Slovakijai „laimės ir privilegijų, apie kurias [ankstesnės] kartos galėjo tik svajoti“.

Per kovą vykusius prezidento rinkimus A. Kiska parėmė Z. Čaputovą, antrame ture įveikusią Europos Komisijos pirmininko pavaduotoją Marošą Šefčovičių.

A. Kiskos penkerių metų kadenciją temdė nesantaika su buvusiu premjeru R. Ficu ir jo kairiajai partijai „Smer SD“ – dominuojančiai politinei jėgai, įklimpusiai į korupcijos skandalus.

Z. Čaputova ir A. Kiska reiškė palaikymą praeitais metais vykusiems dideliems protestams prieš vyriausybę, išprovokuotiems žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo ir galiausiai privertusiems atsistatydinti R. Fico koalicinę vyriausybę. Tyrėjai susiejo J. Kuciako nužudymą su jo pastangomis aiškintis didelio masto korupciją vyriausybėje ir slovakų politikų ryšius su Italijos mafija.

5,4 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje prezidentas turi įgaliojimus siūlyti premjero kandidatūrą, skirti Konstitucinio Teismo teisėjus ir vetuoti įstatymus, nors parlamentas veto gali apeiti paprasta balsų dauguma. Vykdomosios valdžios įgaliojimai priklauso premjero vadovaujamai vyriausybei.

Z. Čaputova vėliau sekmadienį surengė pietus su pagyvenusiais žmonėmis.

„Noriu būti balsas tų, kurie nėra girdimi“, – pabrėžė ji.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05