2019.06.15 15:30 |Kategorija:  Cover news with delay

JAE pralaimėjo varžovui Katarui bylą tarptautiniame teisme

Haga, birželio 14 d. (AFP-BNS). Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teismas penktadienį atmetė Jungtinių Arabų Emyratų prašymą imtis specialiųjų priemonių prieš Katarą, Persijos įlankoje tęsiantis prieš dvejus metus kilusiai krizei, padidinusiai įtampą regione.

Persijos įlankos šalys varžovės, kaltinančios Dohą remiant terorizmą ir palaikant pernelyg glaudžius ryšius su regiono konkurentu Iranu, nuo 2017 metų birželio taiko Katarui ekonominį ir diplomatinį boikotą.

Abu Dabis prašė Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) neleisti Dohai „paaštrinti“ ginčo, Katarui pernai laimėjus bylą dėl numanomo jo piliečių diskriminavimo.

TTT pirmininkaujantis teisėjas Abdulqawi Ahmedas Yusufas (Abdulkavis Ahmedas Jusufas) konstatavo, kad teismas 15 balsų prieš vieną „atmetė Jungtinių Arabų Emyratų pateiktą prašymą dėl laikinųjų priemonių“.

JAE prašė imtis laikinųjų priemonių, kol Hagoje įsikūręs teismas nagrinėja platesnį teisinį ginčą tarp JAE ir Kataro dėl blokados.

Pralaimėjimą teisme JAE patyrė Persijos įlankos regione staiga padidėjus įtampai, kai Omano įlankoje per mįslingą incidentą buvo apgadinti du tanklaiviai. Atsakomybę už tą ataką Vašingtonas priskyrė Teheranui. 

„Nepagrįstas prašymas“

Pasak Kataro atstovo TTT, Doha sveikina sprendimą atmesti „nepagrįstą“ JAE prašymą.

„Kataras pateikė šį ieškinį, siekdamas apsaugoti Kataro žmones nuo JAE rasinės diskriminacijos politikos ir praktikos. Šiuo atveju aukos yra Kataro žmonės, o ne JAE vyriausybė“, – pareiškė Mohammedas Abdulazizas al Khulaifi (Mohamedas Abdulazizas Chulaifis).

Saudo Arabija ir tokios jos sąjungininkės kaip JAE, Bahrainas ir Egiptas prieš dvejus metus uždraudė Kataro orlaiviams kirsti jų oro erdvę ir tūpti jų oro uostose. Šios šalys, nepatenkintos Dohos pasiryžimu regione vykdyti nepriklausomą užsienio politiką, taip pat uždraudė jose lankytis daugumai katariečių, nutraukė prekybos ir laivybos ryšius, uždarė savo sienas.

Pernai birželį skelbdamas verdiktą Kataro iškeltame ieškinyje, TTT nutarė, kad JAE privalo leisti šeimoms, kuriose yra narių katariečių, susijungti ir kad Kataro studentams turi būti suteikta galimybę baigti studijas Emyratuose.

Tačiau Abu Dabis šiemet kreipėsi į teismą dėl specialiųjų priemonių, be kita ko, prašydamas sustabdyti tariamą Dohos praktiką blokuoti savo pačių piliečių prieigą prie JAE svetainių, kad būtų išspręstos dalis su kelionėmis susijusių problemų.

Abu Dabis taip pat paprašė TTT liepti Dohai atsiimti atskirą ieškinį dėl diskriminacijos, iškeltą Jungtiniams Arabų Emyratams ir pateiktą bendradarbiaujant su Rasinės diskriminacijos panaikinimo komitetu (CERD) – institucija, įgyvendinančiai 1965 metais pasirašytą JT sutartį dėl lygiateisiškumo.

Įtampa regione

Vis dėlto TTT nutarė, kad JAE prašymas dėl specialiųjų priemonių neapima „pagrįstų teisių“, kurias būtina ginti.

„Laikinųjų priemonių nustatymo sąlygos... nėra tenkinamos“, – sakoma teismo nutartyje.

Per anksčiau šiemet vykusį teismo posėdį JAE taip pat apkaltino Katarą remiant tokias teroristų grupuotes kaip „Islamo valstybė“ (IS) ir „al Qaeda“, pakartodami vieną iš pirmųjų Persijos įlankos sąjungininkių kaltinimų Dohai.

Abu Dabio atstovai taip pat tvirtino, jog Kataras, pasitelkdamas valstybinius naujienų kanalus ir suklastotus dokumentus, siekia pakirsti JAE dedamas pastangas sušvelninti ginčą. Jie prašė teisėjų liepti Dohai to nebedaryti.

Kataras ne kartą neigdavo savo varžovių teiginius ir kaltina jas siekiant pakeisti valdantįjį režimą.

Doha palaiko šiltus santykius su Teheranu, nors kitos Persijos įlankos šalys su Saudo Arabija priešakyje remia JAV spaudimo kampaniją prieš Iraną. Vis tik Kataro ryšiai su Vašingtonu taip pat yra glaudūs.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 19:50
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:50
2024.04.25 19:20
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:20
2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21
2024.04.25 14:48
Lietuvos politika 2024.04.25 14:48
2024.04.25 14:38
Įvairenybės, kultūra 2024.04.25 14:38