2019.06.12 14:30 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Maskvoje per taikias eitynes sulaikyti beveik 100 žmonių (atnaujintas)

Maskva, birželio 12 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Maskvos centre per taikias eitynes, per kurias žmonės protestuoja prieš teisėsaugos nebaudžiamumą ir korupciją, trečiadienį buvo sulaikyti beveik 100 žmonių, pranešė žmogaus teisių organizacija „OVD-Info“.

„Maskvoje jau sulaikyti 94 asmenys“, – nurodė organizacija. 

Nesankcionuotas mitingas buvo sumanytas siekiant, kad būtų išlaisvintas nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas Ivanas Golunovas, praėjusią savaitę sulaikytas dėl su narkotikais susijusių kaltinimų. Vis dėlto antradienio vakarą žurnalistas buvo paleistas į laisvę.

„Meduzos“ žurnalistas I. Golunovas buvo suimtas praeitą savaitę ir apkaltintas mėginimu parduoti „didelį kiekį“ narkotikų, vėliau jam buvo skirtas namų areštas, bet jo šalininkai tvirtino, kad iškelti kaltinimai buvo išgalvoti, siekiant nubausti reporterį už jo tiriamąjį darbą.

Kritikai vadino šią bylą teisėsaugos institucijų nebaudžiamumo ir korupcijos pavyzdžiu.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, tarp trečiadienį sulaikytų asmenų yra ir Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

Kad opozicionierius sulaikytas, patvirtino ir jo atstovė spaudai Kira Jarmyš.

Eitynės Maskvos centre prasidėjo apie 12 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. 

Policininkai prašo nesankcionuotų eitynių dalyvių išsiskirstyti, „netrukdyti piliečiams praeiti“. Šie savo ruožtu skanduoja „gėda“ ir „sustabdykite policijos terorą“. 

Kol kas neaišku, kiek į šią akciją susirinko dalyvių.

Kai kurie protestuotojai vilki marškinėlius su I. Golunovą palaikančiais užrašais. Vienas aktyvistų prie policijos mašinos laikė iškėlęs plakatą su užrašu: „Aš esu Ivanas Golunovas“.      

I. Golunovo areštas išprovokavo visuomenės pasipiktinimo bangą ir beprecedentį solidarumą. Trijų didžiųjų Rusijos laikraščių pirmadienio numeriai išėjo identiškais pirmaisiais puslapiais, kuriuose didžiulėmis raidėmis buvo parašyta: „Aš esu/Mes esame Ivanas Golunovas“. 

Daugelis sprendimą paleisti I. Golunovą laiko Kremliaus bandymu nuslopinti naują protestų bangą. 

Pirmadienio eitynių dalyviai reikalavo reformuoti Rusijos teisėsaugos institucijas ir paleisti į laisvę policijos piktnaudžiavimo aukas. 

Eitynių išvakarėse Kremlius pareiškė, kad ši protesto akcija gali aptemdyti trečiadienį minimą valstybinę šventę – Rusijos dieną.   

„Tai, kas nutiko Ivanui Golunovui, šalyje vyksta kasdien. Daugelis bylų dėl narkotikų yra panašios“, – prieš eitynes sakė 15-metis Jegoras, vilkėjęs marškinėlius su užrašu „Aš esu Golunovas“. 

„Mums pasisekė, kad Ivanas buvo paleistas į laisvę, bet tai tik maža pergalė – karo mes nelaimėjome“, – kalbėjo vaikinas. 

Sankt Peterburge maždaug 100 žmonių susirinko miesto centre reikalauti, kad valdžia paleistų policijos piktnaudžiavimo savo įgaliojimais aukas, tokias, kaip autoritetingas istorikas Jurijus Dmitrijevas. 

„Neturi leistis užliūliuojami“, – sakė vietos politikas maksimas Reznikas.  

„Turime pasinaudoti I. Golunovo atveju atkreipti dėmesį į kitas bylas“, – pridūrė jis.

 

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45