2019.06.11 20:19 |Kategorija:  Cover news with delay

ES pasveikino Rusijos sprendimą panaikinti kaltinimus žurnalistui I. Golunovui

Briuselis, birželio 11 d. (AFP-BNS). Europos Sąjunga antradienį pasveikino Rusijos sprendimą atšaukti kaltinimus dėl narkotikų platinimo, pateiktus žurnalistui Ivanui Golunovui, ir pavadino tai „teigiamu rezultatu“, bet pareikalavo ištirti pranešimus, jog reporteris areštinėje buvo sumuštas.

Nepriklausomo naujienų portalo „Maduza“ žurnalistas I. Golunovas buvo suimtas praeitą savaitę, bet jo šalininkai tvirtino, kad iškelti kaltinimai buvo išgalvoti, siekiant nubausti reporterį už jo tiriamąjį darbą.

Ši byla sukėlė pasipiktinimą Rusijoje ir užsienyje: didžiosios Rusijos žiniasklaidos priemonės reiškė palaikymą I. Golunovui, buvo rengiami protestai, o trečiadienį Maskvoje ketinta surengti didelę demonstraciją.

„Sprendimas atšaukti kaltinimus žurnalistui tyrėjui Ivanui Golunovui dėl „neteisėtos narkotikų gamybos arba pardavimo“ yra teigiamas rezultatas šioje konkrečioje byloje“, – nurodė Europos Komisijos atstovė užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimams Maja Kocijančič.

„Vis dėlto jo pradinis sulaikymas ir vėlesnis namų areštas papildė nerimą keliančią tendenciją dėl žiniasklaidos laisvės Rusijos Federacijoje. Pono Golunovo areštą pagrindžiantys kaltinimai atkartojo kitas abejotinas bylas dėl narkotikų, iškeltas kitiems Rusijos žmogaus teisių aktyvistams ir žurnalistams“, – pridūrė ji.

Rusijos vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas antradienį pranešė, kad 36 metų I. Golunovui iškelti baudžiamieji kaltinimai buvo panaikinti „nepasitvirtinus įrodymams“ ir kad jis bus paleistas iš namų arešto.

Be to, ministras nurodė, kad siūlys prezidentui Vladimirui Putinui atleisti iš pareigų du aukšto rango Maskvos policijos pareigūnus, susijusius su šiuo tyrimu.

I. Golunovas sakė, kad areštinėje buvo sumuštas, o jo teisininkai tvirtino, kad kvaišalai jų klientui buvo pakišti.

„Pranešimai apie policijos žiaurų elgesį su ponu Golunovu jį sulaikant ir per jo areštą taip pat yra smarkiai neraminantys, – pabrėžė M. Kočijančič. – Tikimės nuodugnaus ir skaidraus šios bylos tyrimo.“

Jau du dešimtmečius Rusijai vadovaujantis V. Putinas nutildė daugumą savo kritikų ir stengėsi pažaboti žiniasklaidą.

Rusijoje tebeveikia tik nedaugelis opozicinių arba nepriklausomų žiniasklaidos kanalų, patiriančių didžiulį spaudimą, sako Kremliaus kritikai.

„Meduzos“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai, įskaitant I. Golunovą, gyvena Rusijoje.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05