2019.06.11 17:48 |Kategorija:  Cover news with delay

Rusijos policija atšaukė kaltinimus žurnalistui I. Golunovui (dar papildytas)

Maskva, birželio 11 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Tyrimus vykdžiusiam Rusijos žurnalistui Ivanui Golunovui, apkaltintam narkotikų laikymu ir ruošimusi juos platinti, buvo panaikinti baudžiamieji kaltinimai, jis taip pat bus paleistas iš namų arešto, antradienį paskelbė vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas.

„Šiandien jis bus paleistas iš namų arešto, kaltinimai panaikinti“, – sakoma V. Kolokolcevo pranešime.

Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas 36 metų I. Golunovas praėjusį ketvirtadienį buvo sulaikytas policijos Maskvoje. Žurnalistas buvo sumuštas ir 12 valandų praleido areštinėje be galimybės susitikti su advokatu.

I. Golunovui buvo pareikšti kaltinimai bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų. Kilus visuomenės, įskaitant garsius valstybinių žiniasklaidos priemonių žurnalistus, pasipiktinimui, šeštadienį jam buvo skirtas namų areštas. 

Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko, trečia aukščiausio rango valstybės pareigūnė po prezidento ir ministro pirmininko, anksčiau antradienį išreiškė susirūpinimą dėl prieš I. Golunovą pradėto baudžiamojo tyrimo. Pasak jos, teisėsaugos institucijų „klaidos ir pažeidimai... kelia nepasitikėjimą šiuo tyrimu“.

„Jau paviešinti klaidų, pažeidimų faktai. Jie, žinoma, kelia nepasitikėjimą tyrimą atliekančiomis institucijomis, o tai, mano nuomone, yra svarbiausia šioje istorijoje“, – sakė V. Matvijenko žurnalistams antradienį.

„Žinote, tai yra arba kažkoks neprofesionalumas, arba prastas darbas, arba provokacija, – cituoja ją Rusijos naujienų agentūros. – Dabar net nežinau, kaip tai pavadinti.“

V. Matvijenko sakė, kad kalbėjosi su generaliniu prokuroru ir jis pažadėjo asmeniškai kontroliuoti šią bylą.

Rusijos žiniasklaidos atstovams buvo sukėlusios nerimą I. Golunovo suėmimo aplinkybės.

Penktadienį policija paskelbė keletą nuotraukų, kuriose esą matoma I. Golunovo bute įrengta sintetinių narkotikų gamybos laboratorija. Visgi vėliau policija pripažino, kad nuotraukos buvo darytos kitur. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį šį incidentą pavadino paprasčiausia klaida.

V. Matvijenko kol kas yra aukščiausio rango Rusijos pareigūnė, suabejojusi I. Golunovui pareikštais kaltinimais. Savo tyrimuose I. Golunovas gvildeno tokias temas kaip įtartinas Rusijos laidojimo namų verslas ar korupcija Maskvos merijoje.

Daugelis mano, jog tai, kad žurnalisto tyrimai nebuvo susiję su Kremliaus pareigūnais arba prezidento Vladimiro Putino aplinka, leidžia manyti, kad ši byla buvo sukurpta ne aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, o žemesnio rango pareigūnų, galbūt nusikaltėlių.

Pilietinės visuomenės pergalė

Žurnalistai ir visuomenės atstovai jau penkias dienas piketavo prie policijos departamento pastato Maskvoje. Daugiau nei 20 tūkst. žmonių internete patvirtino, kad planuoja trečiadienį išeiti į gatves protestuoti prieš I. Golunovo sulaikymą.

„Meduzos“ generalinė direktorė Galina Timčenko, sužinojusi, kad I. Golunovo byla nutraukiama, padėkojo visiems jį palaikiusiems už solidarumą.

„Esu laiminga, verkiu. Puikiai suprantame, kad tai įvyko šimtų ir tūkstančių žmonių pastangomis. Didžiulė padėka visiems jiems“, – naujienų agentūrai  „Interfax“ sakė G. Timčenko.

Žmogaus teisių tarybos prie Rusijos prezidentūros pirmininkas Michailas Fedotovas sakė, kad sprendimas nutraukti bylą prieš I. Golunovą yra pilietinės visuomenės pergalė.

„Tai bendra pergalė – pilietinės visuomenės, priežiūros organų, sveiko proto, įstatymo pergalė“, – M. Fedotovo žodžius citavo tarybos oficialusis tinklalapis.

Jis pridūrė, kad būtina patraukti atsakomybėn kaltus už proceso pažeidimus, padarytus atliekant tyrimą dėl I. Golunovo.

„Esame įsitikinę, kad tai neturi tapti tašku šioje istorijoje, nes kaltieji dėl šio tyčiojimosi iš įstatymų privalo stoti prieš teismą“, – pabrėžė M. Fedotovas.

V. Kolokolcevas nurodė paprašęs prezidento Vladimiro Putino atleisti du aukšto rango policijos pareigūnus, susijusius su I. Golunovo areštu.

„Vidaus tyrimo tarnybos tyrimo dėl policijos pareigūnų, sulaikiusių žurnalistą Ivaną Golunovą, veiksmų teisėtumo, medžiaga buvo perduota Rusijos tyrimų komitetui; patys darbuotojai nušalinti nuo pareigų“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras.

„Priėmiau sprendimą teikti Rusijos Federacijos prezidentui prašymą, kad būtų atleisti iš užimamų pareigų Maskvos vakarų apygardos policijos viršininkas generolas (Andrejus) Pučkovas ir VRM Maskvos padalinio narkotikų kontrolės valdybos viršininkas generolas (Jurijus) Deviatkinas“, – pridūrė V. Kolokolcevas.

„Kad ir kokia būtų piliečio profesija, jo teisės visa turi būti ginamos“, – pabrėžė jis.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10