2019.03.14 14:59 |Kategorija:  Cover news with delay

L. Linkevičius sako, kad Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nesikeičia (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, kovo 14 d. (BNS). Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuvos vyriausybės pozicija dėl Baltarusijoje statomos atominės elektrinės nesikeičia.

Tai ministras ketvirtadienį sakė Seime, kai opozicija iškvietė jį atsakyti į klausimus apie premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą Baltarusijai, kad vietoje Astravo atominės elektrinės būtų statoma dujinė jėgainė.

„Premjero veiksmų nevertinu, tai nėra mano kompetencija. Lietuvos pozicija kaimynystėje statomos AE atžvilgiu niekaip nesikeičia. Beje, ir pats premjeras tai yra pasakęs“, – iš Seimo tribūnos sakė L. Linkevičius.

„Vis dėlto premjeras kažką pasiūlė, nepaneigdamas, beje, požiūrio į atominės elektrinės žalingumą, tad neįžvelgčiau jokių pokyčių (...). Dramatizuoti kažkaip nereikėtų ir nereikėtų daryti išvadų, kad kažkas keičiasi politikoje“, – pridūrė ministras.

S. Skvernelis Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui pasiūlė Astrave statyti ne atominę, o dujų jėgainę, ir joje naudoti per Klaipėdą tiekiamas dujas.

Jis teigia, kad iniciatyvos ėmėsi, nes per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos politikai ir pareigūnai nepadarė nieko realaus, kad sustabdytų elektrinės projektą.

Šiai pozicijai antrino ir L. Linkevičius, per diskusijas Seime pareiškęs, kad 2009-2010 metais dešiniųjų vyriausybė elgėsi „galimai nusikalstamai aplaidžiai“, nesiimdama priemonių stabdyti projekto jo pradinėje stadijoje. 

S. Skvernelio kritikai teigia, kad jo planas dėl dujinės jėgainės yra nerealus nei techniškai, nei politiškai, ir sieja jį su S. Skvernelio dalyvavimu prezidento rinkimuose.

L. Linkevičių iškvietę konservatorių, liberalų ir socialdemokratų atstovai teigia, kad ministro pirmininko iniciatyva „kelia abejonių dėl ligšiolinės užsienio politikos vieningumo, tęstinumo ir Lietuvos reputacijos“.

Seimo narė, konservatorių kandidatė prezidento rinkimuose Ingrida Šimonytė sakė, kad premjero iniciatyva yra pavojinga.

„Manau, kad pati situacija yra gana pavojinga, todėl, kad iki šiol mes galėjome sakyti, kad užsienio politika yra ta sritis, kur institucijos veikia išvien, suderinusios pozicijas ir siekiančios tų pačių tikslų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Opozicija taip pat kėlė klausimą, ar Baltarusija pasiūlymo neišnaudos siekdama pakeisti Lietuvos poziciją dėl Minsko ir ES santykių. 

L. Linkevičius atsakė, kad Lietuvos pozicija dėl ES ir Baltarusijos strateginės partnerystės sutarties „nėra viešų diskusijų objektas“. 

Lietuvos valdžia teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Baltarusija šiuos kaltinimus atmeta.

Lietuva anksčiau siekė sustabdyti projektą, inicijuodama elektros importo embargą ES lygiu, bet nesulaukė kitų Europos šalių ir institucijų paramos. Apie tai, kad nepirks Astravo AE elektros, yra pranešusi Lenkija. 

Praeitą mėnesį Jungtinių Tautų vadinamosios Espo konvencijos susitikime konstatuota, kad Astravo aikštelė atominės elektrinės statybai pasirinkta netinkamai, tačiau tai automatiškai nelemia jokių sankcijų.

L. Linkevičius per diskusijas pripažino, kad sutelkti tarptautinę koaliciją prieš Astravo AE „nėra lengva“, o iš ES „norėtųsi daugiau supratimo“. 

„Nesakyčiau, kad esame visiškai vieni, bet kad parama nepakankama, sutinku“, – teigė jis. 

Autorius: Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05