2019.02.12 13:30 |Kategorija:  Cover news with delay

Teismas: per brangiai turtą „Sauridai“ pardavę Rancai turi sumokėti 0,7 mln. eurų mokesčių

Vilnius, vasario 12 d. (BNS). Degalinių tinklą valdančios įmonės „Saurida“ savininkas Saulius Rancas ir jo žmona Edita, itin brangiai pardavę gamybos pastatus Mažeikiuose, siekė naudos, galutinai nutarė teismas, įpareigojęs juos sumokėti beveik 0,7 mln. eurų mokesčių ir baudų. 

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pernai lapkritį nutarė, kad sutuoktiniai siekė išvengti  GPM ir įteisinti pajamas, todėl Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) buvo teisi, nurodydama dėl šio sandorio sumokėti 682 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), delspinigių ir baudų.

LVAT atmetė E. Rancienės skundą ir paliko galioti sutuoktiniams nepalankų Vilniaus apygardos administracinio teismo 2016 metų sprendimą. VMI apie teismo sprendimą pranešė pirmadienį.

Rancai 2012 metais bendrovei „Saurida“, kurios vienintelis akcininkas ir vadovas buvo S. Rancas, už 8,731 mln. eurų pardavė aštuonių pastatų kompleksą Mažeikiuose. VMI konstatavo, kad turto pardavimo kaina tikrąją rinkos kainą viršijo 6,728 mln. eurų, o sandoriu siekta mokestinės naudos, todėl nurodė sumokėti 504,9 tūkst. eurų GPM ir 126,9 tūkst. eurų delspinigių, taip pat 50,5 tūkst. eurų baudą.

E. Rancienė teismui tvirtino, kad VMI sprendimas yra nemotyvuotas, nes turtą vertinusios bendrovės „Marleksa“ ataskaita, kuria rėmėsi mokesčių administratoriai, yra netinkama, sandoris „Sauridai“ buvo ekonomiškai naudingas, be to, ji iš „Sauridos“ jokių pajamų realiai negavo, nes dalis mokėtinos sumos (2,983 mln. eurų) buvo įskaityta padengti tarpusavio skolas, o likusi 5,748 mln. eurų suma „Sauridai“ buvo paskolinta. 

Tuo metu VMI tvirtino, kad sandoris buvo sudarytas tarp susijusių asmenų, iškreipiant tikrąją rinkos kainą, „Sauridai“ jis buvo nenaudingas, nes dalis įsigytų objektų nebuvo naudojami pagal paskirtį, po sandorio 56 proc. išaugo bendrovės įsipareigojimai ir 2012 metus ji baigė nuostolingai, o 2013 metais jai  buvo iškelta restruktūrizavimo byla. 

Pasak teismo, VMI teisingai atkūrė iškreiptas turto pardavimo aplinkybes ir padarė išvadą, jog Rancai, nurodydami kur kas  didesnę nei vidutinę turto kainą, piktnaudžiavo savo teisėmis ir siekė mokestinės naudos. 

„Sandorio tikslas – pasinaudoti tuo metu galiojusiame Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme įtvirtinta mokestine lengvata, pagal kurią iš fizinių asmenų įsigyjant nekilnojamąjį turtą, neatsiranda prievolė mokėti GPM, nes turtas buvo išlaikytas ilgiau kaip trejus metus“, – rašoma LVAT nutartyje.

Teismas taip pat nurodė, kad sandoriui trūkstamą 5,748 mln. eurų sumą „Sauridai“ paskolino S. Rancas, o E. Rancienės argumentus, jog ji iš sandorio realių pajamų negavo, atmetė.

„Turto pardavėja pajamas už parduotą turtą gavo jo pardavimo dieną, tačiau jas panaudojo įskaitymui atlikti ir paskolai suteikti, tai yra, pati nulėmė jų panaudojimo būdą“, – nurodė LVAT.

Teismas taip pat pažymėjo, kad Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnyba nutarė, kad „Marleksos“ vertinimas buvo teisingas, o Rancai tarnybos sprendimo neginčijo teismui.

Portalas 15min.lt 2015 metais rašė, kad milijoninę aferą sukūręs S. Rancas aršiai kovojo prieš alkoholio pardavimo degalinėse ribojimus. 

[email protected], +370 5 205 8520 – Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.