BNS app
 
 
 
2018.11.18 09:21 |Kategorija:  Cover news with delay

Trumpas: artimiausiomis dienomis JAV parengs galutines išvadas dėl Khashoggi nužudymo

Vašingtonas, lapkričio 18 d. (AFP-BNS). Jungtinės Valstijos ateinančios savaitės pradžioje parengs galutines išvadas dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stambule, šeštadienį nurodė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Šią žinią prezidentas paskelbė pasirodžius žiniasklaidos pranešimų, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) atsakingu už šį nužudymą laiko Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną (Mohamedą bin Salmaną).

Saudo Arabija ne kartą keitė oficialiąją versiją, kas spalio 2 dieną nutiko jos konsulate Stambule. Karalystė iš pradžių tvirtino nežinanti, kur yra J. Khashoggi, o vėliau teigė, kad jis žuvo atstovybėje kilus aštriam ginčui, peraugusiam į muštynes.

anksčiau šią savaitę vienas Saudo Arabijos prokuroras tvirtino, kad sosto įpėdinis su šiuo brutaliu nužudymu niekaip nesusijęs.

Po viešnagės Kalifornijos pajūrio kurorte Malibu, kur apžiūrėjo didžiulių miškų ir krūmynų gaisrų padaryta žala, D. Trumpas sakė žurnalistams, kad „išsami ataskaita“ apie asmenis, „kurie tai padarė“, bus parengta pirmadienį arba antradienį.

Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert) anksčiau sakė, kad pranešimai, jog Jungtinės Valstijos jau yra parengusios galutines išvadas dėl šios bylos, yra „netikslūs“.

„Lieka dar daug neatsakytų klausimų dėl pono Khashoggi nužudymo“, – pridūrė ji.

Valstybės departamentas toliau sieks surinkti faktų ir dirbs su kitomis šalimis, kad užtikrintų nužudymo kaltininkų atsakomybę, sakė H. Nauert. Vis dėlto ji pridūrė, kad bus toliau „palaikomi svarbūs strateginiai ryšiai tarp Jungtinių Valstijų ir Saudo Arabijos“.

„Na, o kol kas toliau konsultuosime Kongresą ir dirbsime su kitomis šalimis, kad patrauktume atsakomybėn susijusius su Jamalo Khashoggi nužudymu“, – aiškino Valstybės departamento atstovė.

Ji pabrėžė, kad Vašingtonas jau ėmėsi „ryžtingų priemonių“ prieš kai kuriuos asmenis. Be kita ko, jiems buvo uždrausta išduoti JAV vizas ir paskelbta kitokių sankcijų.

Šie pareiškimai atrodo prieštaraujantys pranešimams, kad CŽV nustatė, jog faktiniu Saudo Arabijos valdytoju laikomas princas Mohammedas įsakė nužudyti J. Khashoggi, balsingą Rijado kritiką.

„Išties įspūdingi sąjungininkai“

Žurnalisto nužudymas ir dėl jo per pasaulį nuvilnijusi pasipiktinimo banga pablogino Vašingtono ir jo ilgamečio sąjungininko Rijado santykius. Karalystė siekė, kad šis nužudymas nebebūtų aptarinėjamas, taip pat atmetė raginimus surengti tarptautinį tyrimą.

Tačiau dar prieš pasikonsultuodamas su savo valstybės sekretoriumi ir CŽV direktore D. Trumpas paprieštaravo, kai buvo paklaustas, ar gali būti imtasi kokio nors atsako prieš Rijadą.

„Jie buvo išties įspūdingi sąjungininkai darbo vietų (kūrimo) ir ekonomikos plėtros srityje“, – žurnalistams sakė jis.

„Tad turiu į tai... – žinot, esu prezidentas – turiu atsižvelgti į daugelį dalykų“, – pridūrė D. Trumpas.

Dienraštis „The Washington Post“ nurodė, kad CŽV nustatė, jog 15 Saudo Arabijos agentų, atskridusių į Stambulą vyriausybiniu lėktuvu, nužudė J. Khashoggi karalystės konsulate.

J. Khashoggi, dirbęs „The Washington Post“ skiltininku, buvo nuvykęs į konsulatą atsiimti dokumentų, reikalingų jo santuokai su sužadėtine turke.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) savo ruožtu pakartojo, kad turi būt atliktas „nuodugnus, patikimas ir skaidrus“ J. Khashoggi nužudymo tyrimas.

„Išlieka būtinybė užtikrinti visišką aiškumą dėl šio šiurpaus nusikaltimo aplinkybių, taip pat užtikrinti, kad visi už jį atsakingi būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma jos pareiškime.

F. Mogherini pakartojo ES kategorišką nusistatymą prieš mirties bausmę ir pridūrė, kad „toliau pabrėšime, kad Saudo Arabijos karalystė privalo imtis priemonių, turinčių užtikrinti, kad tokių dalykų niekada nebegalėtų įvykti“.

„Atėjus laikui ES ir jos šalys narės apsvarstys, kaip galėtų veikti kartu, siekiant tinkamų priemonių prieš atsakinguosius, palaikant taisyklėmis pagrįstą tarptautinę sistemą“, – sakė Bendrijos diplomatijos vadovė.

Ketvirtadienį Saudo Arabijos prokuroro pateiktoje naujausioje įvykių versijoje sakoma, kad 15 asmenų grupė buvo suformuota, siekiant pargabenti J. Khashoggi iš Stambulo, panaudojus „įtikinimo priemones“, tačiau galiausiai operacija tapo „nevaldoma“, ir žurnalistas buvo nužudytas, o jo kūnas – sukapotas į gabalus.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37
2024.03.18 11:46
Lietuvos politika 2024.03.18 11:46
2024.03.18 10:14
Lietuvos politika 2024.03.18 10:14