2018.10.15 14:31 |Kategorija:  Cover news with delay

LKF byloje – išteisinamasis nuosprendis M. Balčiūnui ir kitiems kaltinamiesiems (dar papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 15 d. (BNS). Vilniaus apygardos teismas pirmadienį dėl visų inkriminuotų nusikaltimų visiškai išteisino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną.

Ši byla susijusi su pasirengimu Lietuvoje vykusiam Europos vyrų krepšinio čempionatui 2011 metais. M. Balčiūnui kaltinimai buvo pareikšti dėl piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir kitų nusikaltimų.

Teismas nusprendė, kad nė vienas iš devynių kaltinamųjų nepadarė jokio nusikaltimo ir neįžvelgė jokio savanaudiškumo. Kaltinimai kaip juridiniam asmeniui dėl sukčiavimo ir dokumento klastojimo buvo pareikšti ir pačiai federacijai, ji taip pat visiškai išteisinta.

„Teisėjų kolegija žiūrėjo į platesnį kontekstą, ne vien tik į tai, kas kaltinime parašyta. Platesnis kontekstas sudaro pasiruošimą pačiam Europos krepšinio čempionatui. Kolegija vertino visą tą kontekstą, kad kaltinamųjų veiksmai nukreipti į pasiruošimą. Tą ką FIBA Europe reikalavo iš Lietuvos valstybės, tą jie stengėsi padaryti“, – žurnalistams sakė teisėjas Alenas Piesliakas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pasiruošimas čempionatui vyko ne tik kaltinamųjų iniciatyva.

„Tai buvo Lietuvos valstybės įsipareigojimas, byloje yra dokumentai, kad tuometinis ministras pirmininkai Algirdas Brazauskas, Andrius Kubilius rūpinosi šiais reikalais, kad Lietuva prisidės finansiškai, nurodyta, kad viešbutis „Romantic“ turi būti renovuotas. Teismas mano, kad tokie kaltinamųjų veiksmai yra Lietuvos įsipareigojimų vykdymas. Toks pagrindinis motyvas“, – apie išteisinamojo nuosprendžio motyvus kalbėjo teisėjas.      

Prokuratūra M. Balčiūną kaltino, kad eidamas LKF generalinio sekretoriaus pareigas M. Balčiūnas susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad federacijos vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo – perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai bei sąskaitos apie neva Panevėžio savivaldybei LKF suteiktas paslaugas.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule bei klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

Šio viešbučio vadovė Dalia Kuklierienė kaltinta papirkimu – įtarta, kad ji kaip kyšį M. Balčiūnui davė televizorių.

Visi su M. Balčiūnu teisti asmenys išteisinti.

Pareigūnai skelbė, kad iš viso kaltinamieji tokiu būdu LKF naudai užvaldė 2,375 mln. litų (per 687 tūkst. eurų), iš kurių daugiau nei 80 procentų buvo panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Tuo metu teisėjas A. Piesliakas sako, jog išnagrinėjus bylą paaiškėjo, kad kaltinamieji sau nepasiėmė jokių pinigų.

„Viskas buvo skirta viešbučio finansavimui ir kad čempionatas Lietuvoje vyktų“, – sakė teisėjas.

Pasak teisėjo, jeigu D. Kuklierienė ir gavo pinigų, šioje byloje tai nebuvo nagrinėjama.

D. Kuklierienė buvo kaltinama M. Balčiūnui už sutarties pasirašymą perdavusi 129 litų vertės kinišką televizorių. Tai pagrindžiančių duomenų teismas teigia byloje neradęs.

STT anksčiau teigė, kad, siekdami savo tikslų, kaltinamieji įtikino Panevėžio miesto tarybą pakeisti sprendimą dėl biudžeto lėšų paskirstymo, numatant naują programą, kurios įgyvendinimui reikėtų pirkti LKF paslaugas.

Priimant šį sprendimą buvo manoma, kad šios lėšos bus panaudotos įgyvendinant naują Europos vyrų krepšinio čempionato populiarinimo Panevėžyje programą, pagal kurią Panevėžyje penkerius metus turėjo vykti įvairios krepšinio rungtynės, stovyklos, seminarai, kiti renginiai. Pristatant šią programą buvo tikinama, kad Panevėžio miestas visą šį laikotarpį turės naudos, nors iš tikrųjų už šiuos pinigus norėta rekonstruoti minėtą viešbutį.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas.

Išteisintieji džiaugiasi nuosprendžiu

Buvęs LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas džiaugėsi nuosprendžiu ir sakė tikėjęsis sulaukti tokio verdikto. 

„Noriu pasidžiaugti, kad teisingumas ir pilietiškumas šioje situacijoje triumfavo. Lietuvoje galima apginti savo vardą, garbę teises, teismas šiandien tai parodė“, – žurnalistams po posėdžio sakė M Balčiūnas. 

Jis teigė tikis, kad prokuratūra neskųs Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio Apeliaciniam teismui. Pasak jo, kaltinimai ir ilgai trukęs procesas pakenkė jo reputacijai.

Tiriant bylą, 2013 sausį M. Balčiūnas buvo suimtas daugiau nei savaitę.

Šioje byloje kaltinimų buvo sulaukęs ir buvęs Panevėžio meras, dabar tarybos narys konservatorius ir R. Sargūno sporto gimnazijos mokytojas Vitalijus Satkevičius.

„Nekalti žmonės turi būti išteisinti teisinėje valstybėje. Visada sakiau, kad esu nekaltas, dirbau Panevėžiui, Lietuvai, kad turėtų džiaugsmo panevėžiečiai. Kai Lietuvos rinktinė žaidė Panevėžyje, buvo didžiulė šventė. Darėm visuomeninį darbą, atsirado politikierius tarnybose, kuris tikėdamasis ar žinodamas, kad ateityje į Panevėžį ateis didžiuliai pinigai, aš kaip meras trukdžiau, reikėjo mane patraukti. (..) Paėmė jie valdžią, dabar juos išvedė“, – žurnalistams sakė V. Satkevičius.  

Jis sakė, kad į teisėsaugos akiratį jis pateko praėjus vos 10 dienų, kai tapo meru – 2010 metų vasarį.

Tarp kaltinamųjų šioje byloje buvo ir mero patarėjas Darius Simėnas. Jis taip pat išteisintas.

STT anksčiau teigė, kad, siekdami savo tikslų, kaltinamieji įtikino Panevėžio miesto tarybą pakeisti sprendimą dėl biudžeto lėšų paskirstymo, numatant naują programą, kurios įgyvendinimui reikėtų pirkti LKF paslaugas.

Priimant šį sprendimą buvo manoma, kad šios lėšos bus panaudotos įgyvendinant naują Europos vyrų krepšinio čempionato populiarinimo Panevėžyje programą, pagal kurią Panevėžyje penkerius metus turėjo vykti įvairios krepšinio rungtynės, stovyklos, seminarai, kiti renginiai. Pristatant šią programą buvo tikinama, kad Panevėžio miestas visą šį laikotarpį turės naudos, nors iš tikrųjų už šiuos pinigus norėta rekonstruoti minėtą viešbutį.

Pasak V. Satkevičiaus, teisme tarybos narių buvo teiraujamasi, ar jie vėl balsuotų už tokius sprendimus, kurie minimi STT dokumentuose. Daugelis pasakė, kad dabar elgtųsi lygiai taip pat, nes to reikėjo Panevėžiui. 

Prokuroras buvo siūlęs M. Balčiūną ir D. Simėną nuteisti ketverių metų laisvės atėmimo bausme, o jos vykdymą atidėti trejiems metams.

Lygtines laisvės atėmimo bausmes buvo siūloma skirti ir buvusiam Panevėžio merui V. Satkevičiui bei tuomečiams savivaldybės ir LKF darbuotojams.

„Čempionatas buvo pripažintas geriausiu Europoje, jeigu jis būtų neįvykęs, Lietuvai grėsė 300 mln. eurų bauda, tą pasakė ir federacijos prezidentas, ir A. Kubilius“, – sakė V. Satkevičius. 

Autorė: Ingrida Steniulienė

[email protected], +370 5 205 8532 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 08:26
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:26

Pirmadienis, balandžio 15

2024.04.15 20:56
Užsienio naujienos 2024.04.15 20:56
2024.04.15 17:35
Užsienio naujienos 2024.04.15 17:35
2024.04.15 16:19
Užsienio naujienos 2024.04.15 16:19