2018.07.16 19:07 |Kategorija:  Cover news with delay

Su Putinu susitikęs Trumpas giria „labai gerą pradžią“ (atnaujintas)

Helsinkis, liepos 16 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pirmadienį surengė istorinį susitikimą Helsinkyje, kur pasižadėjo pradėti sudėtingų santykių tarp dviejų didžiausių pasaulio branduolinių galybių perkrovimą.

D. Trumpas, pasiryžęs užmegzti asmenį ryšį su Kremliaus vadovu nepaisant tvyrančių įtarimų dėl Rusijos kišimosi į JAV vidaus politiką, susitikimą pradėjo kaltindamas savo pirmtakų „kvailumą“, dėl kurio abiejų šalių santykiai dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo laikų.

„Manau, tai gera pradžia. Labai, labai gera pradžia visiems“, – D. Trumpas atsakė į žurnalistų klausimą po ilgiau kaip dvi valandas trukusių pirmųjų derybų akis į akį su V. Putinu prieš tolesnes diskusijas, prie kurių prisijungė abiejų šalių delegacijos.

Po JAV prezidento bandymų įsiteikti autokratiškiems Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderiams per ankstesnius susitikimus daugelis Vašingtone nekantriai laukė D. Trumpo pasimatymo su buvusiu KGB pareigūnu V. Putinu, nerimaudami, ką jis gali paaukoti vardan palankesnės atmosferos.

Kai kurie D. Trumpo kritikai siūlė visai atšaukti Helsinkio viršūnių susitikimą, kai JAV Teisingumo departamentas iškėlė kaltinimus 12 Rusijos žvalgybos karininkų už jų numanomą vaidmenį per 2016 metų Amerikos prezidento rinkimų kampaniją įvykdytuose kibernetiniuose įsilaužimuose į Demokratų partijos serverius ir elektroninio pašto sistemas.

Tačiau D. Trumpas, įsitikinęs, kad jo unikali diplomatija padės jam rasti bendrą kalbą su V. Putinu, savo sumanymo neatsisakė. Susėdęs prie derybų stalo su V. Putinu aptarti daugybės klausimų – pradedant Sirija, Ukraina, Kinija, baigiant prekybos tarifais ir branduolinių arsenalų dydžiais – jis pareiškė, kad ateityje tikisi „ypatingų santykių“ tarp abiejų šalių.

„Atėjo laikas rimtai pasikalbėti apie mūsų santykius ir problemų turinčius pasaulio rajonus“, – pareiškė V. Putinas, tebebesimėgaudamas D. Trumpo ir kitų pasaulio sveikinimais dėl sėkmingai surengto pasaulio futbolo čempionato Rusijoje.

„Tiesą sakant, daugybę pastarųjų metų mūsų santykiai nebuvo geri. Aš tikrai galvoju, jog pasaulis nori, kad mes sutartume. Esame dvi didžiosios branduolinės galybės“, – pridūrė D. Trumpas.

„Mums gerai seksis“

Netrukus iki viršūnių susitikimo pradžios D. Trumpas sulaukė klausimo, ar ketina daryti spaudimą V. Putinui dėl įtariamo Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus, kurių rezultatai leido D. Trumpui užimti Baltųjų rūmų vadovo postą prieš pusantrų metų.

„Mums gerai seksis“, – atsakė jis.

Yra keletas trinties taškų, galėjusių sugriauti D. Trumpo viltis užmegzti draugiškus santykius su jo gudriu pašnekovu, vadovaujančiu Rusijai jau 18 metų.

Tačiau D. Trumpas savo dieną pradėjo įprasta žinute socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje vėl užsipuolė savo priešininkus namuose ir dėl diplomatinių santykių su Rusija atšalimo apkaltino JAV vykdomus tyrimus dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.

„Mūsų santykiai su Rusija dar NIEKADA nebuvo tokie blogi. (Taip atsitiko) dėl daugybės metų JAV paikumo ir kvailumo – ir dėl dabar vykstančios dirbtinai sukeltos Raganų Medžioklės“, – parašė D. Trumpas.

Netrukus į šis komentaras sulaukė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atsakymo: „Mes pritariame“.

Pasinaudoję D. Trumpo komentaru jo kritikai JAV pabandė išpopuliarinti sarkastišką grotažymę, pašiepiančią prezidento nenorą kritikuoti Kremlių: #BAF (Blame America First – Svarbiausia kaltinkit Ameriką).

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 08:50
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:50
2024.04.16 08:26
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:26

Pirmadienis, balandžio 15

2024.04.15 20:56
Užsienio naujienos 2024.04.15 20:56
2024.04.15 17:35
Užsienio naujienos 2024.04.15 17:35
2024.04.15 16:19
Užsienio naujienos 2024.04.15 16:19