2018.04.20 12:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Valstybė nebemokės už visas profesines studijas, dalis jų bus mokamos

Vilnius, balandžio 20 d. (BNS). Šiemet pirmą kartą bus vykdomas priėmimas į mokamas profesinės studijas.

Iki šiol mokslas profesinėse mokyklose buvo nemokamas. Galimybę neribotai nemokamai studijuoti profesinėse mokyklose panaikino prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos ir pernai gruodį Seime priimtos pataisos.

„Iki šiol mokamų studijų nebūdavo, jos atsiranda. Bet nemanau, kad ta naujovė bus populiari šiais metais, daugiau gal reikėtų žiūrėti į ateitį. Šiais metais kol kas tik nedidelis portfelis bus pasiūlytas intensyvių tęstinio mokymo programų, kurios trunka šešis ar devynis mėnesius“, – BNS penktadienį sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas Pranas Žiliukas.

Per LAMA BPO šiemet jau antrus metus vyks priėmimas ir į profesines mokyklas, anksčiau jis nebuvo centralizuotas.

Pasak P. Žiliuko, mokamos profesinės studijos turėtų būti populiarios tarp persikvalifikuojančių asmenų.

„Jos tikriausiai bus populiarios ne dėl pirminio mokymo, o dėl tęstinio mokymo. Manau, kad perspektyvoje, 2019 metais, jų tikrai daugės ir daugės dėl naujos kvalifikacijos įgijimo, ypač kai į kokį nors regioną ateina investicijos. Pagal naują įstatymą už valstybės lėšas žmogus negali įgyti daugybės kvalifikacijų, gali tik dvi, tai tas ir padaryta“, – aiškino P. Žiliukas.

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pranešimo, galimybe mokytis valstybės nefinansuojamoje vietoje galės pasinaudoti tie mokiniai, kurie norės patekti į itin populiarias programas, į kurias stojančiųjų kasmet susirenka daug daugiau, negu yra vietų, pavyzdžiui, į fotografo mokymo programą, taip pat tie asmenys, kurie valstybės lėšomis jau yra įgiję pirmą ir antrą profesinę kvalifikaciją.

Ministerija penktadienį taip pat pranešė, kad priėmimas į profesinio mokymo įstaigas planuojamas, atsižvelgiant į specialistų poreikio prognozes ir į šalies regionų prioritetines plėtros sritis.

„Tokiu būdu siekiama subalansuoti ateityje prognozuojamą specialistų paklausą rinkoje ir šiemet planuojamą pasiūlą“, – sakoma pranešime.

Šiemet numatoma daugiausia mokinių priimti į tas sritis, kur specialistų poreikis didžiausias. Tai gamyba ir perdirbimas, inžinerinė pramonė, verslas ir administravimas, statyba, socialinė gerovė. Šiemet profesinio mokymo įstaigose numatoma finansuoti šiek tiek daugiau nei 20 tūkst. vietų.

„Antai Kauno apskrityje pastaruoju metu įsteigta nemažai naujų gamybos įmonių, dėl to Kauno ir kaimyninių rajonų profesinio mokymo įstaigos priims daugiau mokinių į inžinerijos, gamybos, verslo ir administravimo paslaugų specialybes, o mažiau – saugos paslaugų, menų programas. Vilniaus regiono profesinio mokymo įstaigos bus pasirengusios priimti daugiau mokinių į inžinerijos, verslo ir administravimo, informacijos ir ryšio technologijų, gamybos, architektūros ir statybos programas. O, tarkime, Klaipėdos regione daugiausia vietų bus pasiūlyta inžinerijai ir paslaugoms asmenims“, – aiškina ministerija.

Autorius: Donata Majauskienė

[email protected], +370 5 205 85 31 – Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55