2018.03.17 13:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Rusija dėl „Skripalio bylos“ išsiųs 23 JK diplomatus ir sustabdys Britų tarybos veiklą (dar papildytas)

Maskva, kovo 17 d. (AFP-AP-BNS). Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paskelbė per savaitę išsiųsianti 23 Jungtinės Karalystės diplomatus, atsakydama į Londono priemones dėl buvusio rusų dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimo Sovietų Sąjungoje sukurta kovine chemine medžiaga.

„Didžiosios Britanijos ambasados Maskvoje 23 diplomatiniai darbuotojai paskelbti nepageidaujamais asmenimis ir per savaitę bus išsiųsti“, – sakoma URM pranešime, paskelbtame iškvietus JK ambasadorių Laurie Bristow (Lorio Bristou).

Maskva pridūrė sustabdysianti Britų tarybos – JK kultūros ir švietimo organizacijos – veiklą Rusijos teritorijoje.

„Dėl nereguliuojamo Britų tarybos statuso Rusijoje jos veikla yra stabdoma“, – sakoma URM pranešime.

Be to, Rusija paskelbė nutraukianti susitarimą su Londonu iš naujo atidaryti Britanijos konsulatą Sankt Peterburge, argumentuodama, kad nėra užtikrinamas abiejų šalių diplomatinių atstovybių skaičiaus „paritetas“.

URM pranešime nurodoma, kad tuo atveju, jeigu Britanija imsis bet kokių kitų „nedraugiškų“ veiksmų Rusijos atžvilgiu, Maskva pasilieka teisę į juos atsakyti.

Ši krizė prasidėjo kovo 4-ąją, kai buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo rasti apnuodyti Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste. Jiedu tebėra hospitalizuoti, o jų būklė – kritinė.

Londonas pareiškė, kad už šį incidentą veikiausiai veikiausiai atsakinga Maskva, o penktadienį netgi tiesiogiai susiejo su juo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Tas pareiškimas išprovokavo Kremliaus įtūžį.

JK ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) šią savaitę paskelbė, kad iš Britanijos bus išsiųsti 23 rusų diplomatai ir bus sustabdyti aukšto lygio diplomatiniai kontaktai.

Ji taip pat perspėjo, kad gali būti imtasi kitų priemonių ir sakė, kad JAV vadovaujama NATO ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba apsvarstė incidentą Solsberyje, per kurį buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga.

Apie Rusijos atsaką buvo paskelbta prezidento rinkimų išvakarėse. Beveik neabejojama, kad V. Putinas liks dirbti ketvirtą kadenciją, bet Rusija atrodo tampanti vis labiau izoliuota tarptautinėje arenoje.

Rusijos URM pareiškė, kad jos paskelbtos priemonės yra atsakas į Britanijos „provokuojamus veiksmus“ ir „pagrindo neturinčius kaltinimus dėl kovo 4-osios incidento Solsberyje“.

„Priemonės yra griežtesnės (negu paskelbtos Londono), bet britai jų nusipelnė. Ir neatmetu, kad gali būti imtasi kai ko daugiau“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

Vienas Britanijos ambasados atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad pareiškimas dėl atsako į šiuos veiksmus dar neparengtas, bet jis bus paskelbtas per socialinius tinklus.

 

Pirmoji ataka po Antrojo pasaulinio karo

 

S. Skripalis su savo dukra, atvykusia iš Maskvos jo aplankyti, Solsberyje buvo išėję papietauti, o vėliau buvo rasti susmukę ant suolelio šalia vieno prekybos centro.

Šis incidentas atgaivino prisiminimus apie buvusį Rusijos šnipą Aleksandrą Litvinenką – šis Kremliaus kritiku tapęs veikėjas 2006 metais Londone buvo nunuodytas radioaktyviuoju poloniu. Britanija dėl to incidento taip pat kaltino Rusiją.

Maskva teigia neturėjusi jokių priežasčių likviduoti S. Skripalį, bet Londonas sako, kad prieš šį asmenį buvo panaudota itin stipraus poveikio nervus paralyžiuojanti Sovietų Sąjungoje sukurta medžiaga „Novičiok“. Manoma, kad tokio pobūdžio ataka yra pirmoji Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Penktadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) pasisakymai, susiejantys V. Putiną su ataka prieš S. Skripalį, yra „sukrečiantys ir neatleistini“.

V. Putinas tos atakos viešai nekomentavo, išskyrus anksčiau šią savaitę vienam britų nacionalinio transliuotojo BBC reporteriui išsakytą pastabą: „Susitvarkykit reikalus savo pusėje, tuomet mes tai aptarsime su jumis.“

Vakarų šalių lyderiai tvirtai palaikė Britanijos atsaką.

Europos Sąjungos lyderiai planuoja aptarti incidentą per ateinančią savaitę Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą. S. Skripalio byla taip pat bus viena iš temų, planuojamų aptarti per pirmadienį vyksiantį B. Johnsono, ES užsienio reikalų ministrų ir NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pasitarimą.

 

Įtartinos mirtys

 

Po incidento Solsberyje Britanijos vyriausybė taip pat pažadėjo iš naujo ištirti 14 asmenų mirtis Jungtinėje Karalystėje, pasirodžius vienam žiniasklaidos pranešimui, jog tie žmonės galėjo būti nužudyti Maskvos arba rusų mafijos.

Penktadienį policija nurodė tirianti rusų verslininko Nikolajaus Gluškovo mirtį kovo 12 dieną kaip žmogžudystę, palaikų tyrimui atskleidus, kad šis vyras mirė nuo „kaklo spaudimo“.

Vis dėlto nemanoma, kad N. Gluškovo mirtis kaip nors susijusi su S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimu.

Rusija taip pat pareiškė pradedanti tyrimą dėl N. Gluškovo, rasto negyvo savo namuose Londone, nužudymo.

N. Gluškovas anksčiau palaikė glaudžius ryšius su velioniu Kremliaus oponentu Borisu Berezovskiu. Šis buvęs V. Putino šalininkas, vėliau atsigręžęs prieš Kremliaus vadovą, 2013 metais buvo rastas negyvas kilpoje savo namų netoli Londono vonioje.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21
2024.04.25 14:48
Lietuvos politika 2024.04.25 14:48
2024.04.25 14:38
Įvairenybės, kultūra 2024.04.25 14:38