2017.12.14 15:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Lietuvos edukologijos universiteto veikla antrą kartą įvertinta neigiamai (dar papildytas)

papildyta N. Skaburskienės komentarais – naujos 2–5 pastraipos

Vilnius, gruodžio 14 d. (BNS). Pakartotinio vertinimo metu Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) veikla įvertinta neigiamai, tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Studijų ir kokybės vertinimo centro direktorė Nora Skaburskienė BNS sakė, kad dėl leidimo naikinimo spręs Švietimo ir mokslo ministerija. Jis taip pat teigė, kad tapęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) padaliniu LEU galėtų naudotis šios aukštosios mokyklos leidimu vykdyti studijas.

„Įstatyme yra pašyta, kad Švietimo ir mokslo ministerija turi sudaryti komisiją, kuri sprendžia, ką daryti su esamais studentais. Toks atvejis jau yra buvęs Lietuvoje praėjusiais metais su Žemaitijos kolegija“, – sakė N. Skaburskienė.

Šiuo metu svarstoma LEU akademijos statusu jungti prie VDU. N. Skaburskienė aiškina, kad leidimo vykdyti studijas LEU negali persinešti į VDU, bet galės naudotis VDU leidimu.

„Jeigu įvyktų reorganizacija, tai tikėtina, kad kaip juridinis asmuo LEU išnyktų. Viskas priklausys nuo to, kaip pertvarka dėliotis. Akademija taptų VDU dalimi, o VDU turi leidimą vykdyti studijas ir bet kuriam jos padaliniui tas leidimas galioja“, – sakė Studijų ir kokybės vertinimo centro direktorė.

Studijų ir kokybės vertinimo centras pranešė, kad spalio mėnesį vizitavusi tarptautinė ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių Lietuvos edukologijos universiteto veiklos sritis. Atsižvelgiant į ekspertų grupės vertinimo išvadas bei Aukštųjų mokyklų vertinimo komisijos pritarimą, Studijų kokybės vertinimo centro direktorius priėmė sprendimą Lietuvos edukologijos universiteto veiklą vertinti neigiamai.  

Tai jau antras kartas kai ši aukštoji mokykla įvertinta neigiamai: pirmą kartą LEU veikla neigiamai įvertinta 2012 metais. Dėl LEU inicijuotų apeliacijos ir teisminių procesų sprendimas įsigaliojo tik 2015 metais, kada universitetas akredituotas trejų metų terminui.

Pasak vertinimo centro, vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymo nuostatomis, pakartotinis neigiamas aukštosios mokyklos veiklos įvertinimas yra pagrindas panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Pasak Studijų ir kokybės vertinimo centro, ekspertai, vertinę aukštosios mokyklos veiklą, pabrėžė suprantantys, jog antrasis neigiamas aukštosios mokyklos veiklos vertinimas lems leidimo vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą panaikinimą.

Ekspertų grupė neigiamai įvertino dvi iš keturių Lietuvos edukologijos universiteto veiklos sričių: strateginį valdymą bei mokslo veiklą.

Kaip pagrindinius universiteto trūkumus Strateginio valdymo srityje ekspertų grupė išskyrė tai, kad universiteto strateginis planas neatspindi išorinės aplinkos keliamų iššūkių, pernelyg ambicingas, jam trūksta aiškumo, ypač kokybinių rodiklių srityje, nesuvokiama strateginio plano stebėsenos įgyvendinimo prasmė. Taip pat pastebėta, kad universitetas neatlieka rizikos analizės ir nevaldo rizikos susijungimo, finansų, personalo valdymo srityse.

Ekspertai nurodė nemanantys, kad dabartiniai vadovai yra pajėgūs ar turi pakankamai išteklių nustatytiems trūkumams pašalinti.

Kritikuodami mokslinę veiklą, ekspertai nurodė, jog mokslinis universiteto produktyvumas yra menkas ir paskutiniu metu dar labiau sumažėjo, nepakankamai edukologijos krypties mokslinių publikacijų skelbiama pripažintuose tarptautiniuose žurnaluose. Be to, pasak vertintojų, neatlikta ilgalaikių mokslinių tyrimų partnerių poveikio universiteto vykdomiems moksliniams tyrimams analizė.   

Vertinimo metu ekspertų grupė suformulavo rekomendacijas, kurias aukštosios mokyklos Taryba ir administracija turėtų panaudoti gerindama veiklą iki kol bus priimtas sprendimas dėl leidimo vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą panaikinimo.  

Aukštoji mokykla, nesutikdama su vertinimu, gali per 14 dienų pateikti skundą Švietimo ir mokslo ministro sudarytai komisijai, o taip pat per 30 dienų skųstis teismui.

[email protected], +370 5 239 64 16 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30