BNS app
 
 
 
2017.11.24 10:57 |Kategorija:  Cover news with delay

Briuselyje įvyks svarbios May ir Tusko derybos dėl „Brexit“ susitarimo

Briuselis, lapkričio 24 d. (AFP-BNS). Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį susitinka svarbių derybų su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

Tikimasi, kad šio susitikimo metu britų premjerė pasiūlys kompromisų, atversiančių kelią gruodį pasiekti „Brexit“ susitarimą.

Derybos įvyks Briuselyje rengiamo Rytų partnerystės viršūnių susitikimo su šešiomis buvusiomis sovietinėmis respublikomis kuluaruose.

Prieš savaitę D. Tuskas įspėjo Th. May, kad būtina iki gruodžio pradžios pasiekti „gerokai didesnę pažangą“ tariantis dėl išstojimo sąlygų, kad būtų galima pradėti derybas dėl prekybos.

Derybininkams jau kelis mėnesius nerandant išeities iš aklavietės, Europos pareigūnai viliasi, kad Th. May galiausiai pateiks naują pasiūlymą dėl vadinamosios skyrybų sąskaitos.

Anksčiau šią savaitę buvo pranešta, kad britų ministrai sutarė pasiūlyti daugiau pinigų Briuseliui. Remiantis britų žiniasklaidos pranešimais, vyriausybė gali padvigubinti siūlomą sumą iki 40 mlrd. eurų.

ES lyderiai reikalauja „pakankamos pažangos“ derantis dėl „skyrybų“ sąskaitos, sienos su Airija statuso ir ES piliečių teisių, kad gruodžio 14–15 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime jie galėtų priimti sprendimą pradėti kitą pasitraukimo derybų etapą ir pereiti prie prekybos klausimų.

D.Tusko ir Th. May susitikimu, kurio tikslus laikas dar nepaskelbtas, prasideda kelias dienas truksiantis karštligiškos „Brexit“ diplomatijos laikotarpis, per kurį britų premjerė taip pat susitiks su Europos Komisios pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu). Jų derybos numatytos gruodžio 4-ąją Briuselyje.

J.-.C. Junckeris leido suprasti, kad esama teigiamų poslinkių, kai ketvirtadienį pareiškė, kad jau „išbridome iš miško tankmės“. Vis dėlto jis pabrėžė, kad „situacija dar neleidžia man tvirtai pasakyti, jog padarėme pakankamą pažangą“.

„Viską parodys kelios ateinančios dienos“, – sakė J.-C. Junckeris.

„Nelaukite!“

ES valstybės narės vis labiau nekantrauja išgirsti iš Britanijos, kad ji sutinka įvykdyti savo įsipareigojimus. Tuo pat metu jos vis labiau nerimauja, kad trapi Th. May konservatorių vyriausybė net ir norėdama negali to padaryti.

Buvęs Lenkijos premjeras D. Tuskas įspėjo, kad „vėliausiai“ iki gruodžio pradžios nepasiekus pažangos, nebebus laiko parengti gaires viršūnių susitikimui, kad būtų galima pradėti derybas dėl būsimo prekybos susitarimo.

Prieš savaitę Švedijos uostamiestyje Geteborge vykusio ES viršūnių susitikimo kuluaruose su Th. May susitikęs D. Tuskas po derybų buvo nusiteikęs „labiau optimistiškai“, tačiau pažymėjo, kad Britanija turėtų kuo greičiau pateikti naują pasiūlymą.

Remiantis britų žiniasklaidos pranešimais, Londonas ketina siūlyti padvigubinti savo bendrą įnašų į ES biudžetą sumą nuo 20 iki 40 mlrd. eurų. Tačiau net ir tokiu atveju šis skaičius bus gerokai mažesnis už ES reikalaujamus maždaug 60 mlrd. eurų.

Britų pozicija dėl „skyrybų“ sąskaitos „evoliucionuoja, jie kloja pamatus vidaus viešajai nuomonei“, sakė vienas ES pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Tačiau jei jie nori „pakankamos pažangos“ gruodžio 15-ąją, jie negali pateikti savo pasiūlymo gruodžio 13 ar 14 dieną. Pasiuntėme jiems aiškią žinią: nelaukite iki paskutinės minutės!“ – sakė šaltinis.

Viena potencialių kliūčių yra Th. May kabineto pozicija, kad pasiūlymas dėl didesnės sumos privalo būti įtrauktas į galutinį susitarimą dėl pasitraukimo iš ES. Tačiau tai kertasi su Briuselio pozicija, kad prieš pereinant prie derybų dėl būsimų santykių, pirmiausia turi būti galutinai suderintos „skyrybų“ sąlygos.

Airių nerimas

Airija savo ruožtu siekia garantijų, kad bus atsižvelgta į jos susirūpinimą dėl sienos su britų valdoma Šiaurės Airija, ir tai yra dar viena rimta kliūtis greičiau pasiekti susitarimą.

„Manau, turime gerų šansų gruodį pasiekti reikalingą pažangą, tačiau, mano nuomone, niekam nederėtų nuvertinti Airijos vyriausybės ryžto sienos klausimu“, – sakė Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney (Saimonas Kovenis).

Šią problemą itin svarbu išspręsti, kad nekiltų pavojus trapiai taikai Šiaurės Airijos provincijoje, kurią tris dešimtmečius krėtė neramumai, kol 1998 metais buvo sudarytas vadinamasis Didžiojo penktadienio taikos susitarimas.

Gruodį vyksiančiame ES viršūnių susitikime nepasiekus susitarimo, liktų per mažai laiko prekybos deryboms, kurias Bendrija nori užbaigti spalį, kad valstybių narių parlamentai spėtų ratifikuoti sutartį iki „Brexit“ dienos – 2019 metų kovo 29-osios.

Th. May pareiškė, kad jos dalyvavimas vadinamosios Rytų partnerystės viršūnių susitikime rodo, kad nepaisant „Brexit“ Jungtinė Karalystė yra „besąlygiškai įsipareigojusi dalyvauti užtikrinant Europos saugumą“.

Britų premjerė taip pat įgėlė Maskvai, pareiškusi, kad Europa „turi labai budriai stebėti priešiškas valstybes, tokias kaip Rusija, kuri mėgina suskaldyti mūsų kolektyvinę galią“.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 10:13
Užsienio naujienos 2024.03.19 10:13
2024.03.19 08:41
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:41
2024.03.19 08:19
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:19
2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37