2017.10.12 10:54 |Kategorija:  Cover news with delay

G.Kirkilas: kompromisas vis dar įmanomas – moratoriumas viskam

Vilnius, spalio 12 d. (BNS). Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako, kad išsiskyrus partijos ir frakcijos pozicijoms dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje kompromisas vis dar įmanomas – skelbti moratoriumą visiems pastariesiems sprendimams.

Prieš šeštadienį vyksiantį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdį G. Kirkilas siūlo neforsuoti tarybos posėdžio, kartu teigia, kad vis dar galima stabdyti tiek partijos tarybos sprendimą trauktis iš koalicijos, tiek frakcijos susitarimą toliau remti „valstiečius“.

„Kompromisai yra galimi pagal turinį ir pagal laiką. Laike yra paprasčiausias kompromisas. Kas verčia forsuoti tą tarybos posėdį? Padaryti mėnesį pertrauką, moratoriumą. Čia vienas kompromisas. Kitas kompromisas yra dėl turinio – galima ir tarybos posėdį suspenduot, ir mes galim savo sprendimą suspenduot, bet šiandien yra valstybės reikalai, yra Vyriausybė, yra biudžetas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Kirkilas.

Rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet devyni Seimo socialdemokratai prieš partijos tarybos valią balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“. Partijos Etikos komisija siūlo juos šalinti iš partijos, dėl to spręs šeštadienį šaukiama taryba.

G. Kirkilas kartu sako, kad kaip kompromisas gali būti vertinamas ir sprendimas socialdemokratams nedalyvauti Vyriausybėje, nedeleguojant atstovo į ūkio ministro postą vietoje atsistatydinusio Mindaugo Sinkevičiaus.

„Mes, tiesą sakant, įvykdėm neformaliai žiūrint tarybos reikalavimą, mes išėjom iš Vyriausybės. O Seime turim tam tikrą autonomiją“, – sakė G. Kirkilas.

Klausiamas, ar svarsto kandidatūrą į ūkio ministrus, socialdemokratas atsakė: „Aš nežinau, ar mes apskritai galvosim, kad reikia (deleguoti ministrą)“. „Reikės tartis, ar mes dalyvaujam Vyriausybėj, gal mums ir nebūtina, jei mes turim tik frakcijų koaliciją“, – svarstė Seimo vicepirmininkas.

Kartu jis sakė, kad nutraukiant sutartį su „valstiečiais“ reikėjo numatyti pereinamąjį laikotarpį, o ne priimti sprendimą trauktis iškart.

„Aš su tokiais iracionaliais argumentais, kad dėl kažko mes nutraukėm, (nesutinku), mes turim pasakyti aiškiai , ir net įspėt koalicijos partnerius, juk čia yra valstybė, bent prieš tris mėnesius pasakyt, mes nepatenkinti tokiais ir tokiais dalykais, jūs nevykdot programos, ir mes pasitraukiam, jūs ieškokit kitų variantų, bet ne taip vaikiškai“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Tuo tarpu komentuodamas Mindaugo Basčio sprendimą pereiti į kitą pusę, atšaukiant parašą dėl frakcijų koalicijos, G. Kirkilas sakė, kad „kiekvienas yra tokioj situacijoj, kad turi galvot apie savo ateitį“.

„Jis turbūt galvoja, kad eis į rinkimus, jam, matyt, reikia skyriaus paramos, o skyrius prieštarauja šitai koalicijai“, - sakė G. Kirkilas.

M. Bastys, trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė atšaukiantis savo parašą dėl bendradarbiavimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau motyvų nenurodė. Ketvirtadienio plenariniame posėdyje jis nedalyvauja.

M. Basčiui atšaukus savo parašą, mažėja valdančiųjų gretos. Po frakcijų susitarimo dėl bendradarbiavimo pasirašymo „valstiečiai“ formaliai skaičiuoja, kad daugumai priklauso visa 19 narių Socialdemokratų frakcija, nors po sutartimi yra vienuolikos socialdemokratų frakcijos narių parašai, o savąjį atšaukus M. Basčiui – dešimt.

„Valstiečiai“ Seime turi 56 narių frakciją, taip pat partijai priklauso pagal Seimo statutą jokiai frakcijai nepriklausantis Viktoras Pranckietis. Dar koalicijai paramą deklaruoja du „darbiečiai“, ir su koaliciją prieš partijos valią remiančiais socialdemokratais bendras skaičius yra 69. Valdančiajai daugumai užsitikrinti būtinas 71 atstovas Seime.

Autorė: Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 12:10
Užsienio naujienos 2024.04.16 12:10
2024.04.16 08:50
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:50
2024.04.16 08:26
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:26