2017.09.13 18:20 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Prancūzijos prezidentas žada padėti nuo uragano „Irma“ nukentėjusiems Karibams

Marigo, rugsėjo 13 d. (AP-BNS). Uragano „Irma“ nuniokotose Karibų salose nuo antradienio viešintis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pažadėjo atstatyti nušluotą Šv. Martyno salą bei diversifikuoti jos ekonomiką, iki šiol priklausiusią vien nuo turizmo.

E.Macronas nakvojo Šv. Martyno saloje. Pranešama, kad jis gulėjo ant sulankstomos lovos stovykloje. Trečiadienį drauge su Prancūzijos sveikatos apsaugos ministru jis lankosi Šv. Bartolomėjaus saloje. Prancūzijos sveikatos ministerijos vadovas perspėjo, kad jau keletą dienų salose sutrikus vandens ir elektros tiekimui ten gali plisti pavojingos ligos.

Reaguodamas į skundus, jog jo vyriausybė padarė nepakankamai, kad pasiruoštų uraganui „Irma“, Prancūzijos vadovas pažadėjo, kad pareigūnai padės norintiems išvykti iš šalies valdomų Karibų salų, o nusprendusiems pasilikti taip pat bus suteikta visa reikiama pagalba.

„Šiandien matėme, kad žmonės yra nusiteikę (viską) atstatyti ir grįžti į normalų gyvenimą, – antradienį sakė E.Macronas. – Jie nekantriai laukia atsakymų, ir kai kurie iš jų yra labai, labai pikti. Tas pyktis yra pagrįstas, nes tai yra jų baimės, su kuria susidūrė, ir didelio nuovargio rezultatas. Aišku, kad kai kurie nori išvykti, ir mes padėsime jiems tai padaryti.“

Jis pažadėjo, kad Prancūzija atgabens palapinių su kondicionieriais, kad vaikai kuo greičiau galėtų vėl lankyti mokyklas, o iki pirmadienio bus įkurtas specialus centras, į kurį nukentėjusieji galės kreiptis dėl finansinės pagalbos.

E.Macronas pažadėjo atstatyti Šv. Martyno salą kaip „modelinę salą“, kuri „demonstruotų Prancūzijos tobulybę“.

„Nenoriu atstatyti tokios Šv. Martyno salos, kokia ji buvo, – pareiškė jis. – Matėme, kad daugybė namų čia buvo pastatyta pernelyg nesaugiai; ten buvo itin silpna infrastruktūra. Tų namų išdėstymas nebuvo pritaikytas tokiam pavojui.“

E.Macronas nurodė, kad 5-os kategorijos uraganas prancūziškojoje Šv. Martyno salos dalyje pasiglemžė 11 žmonių gyvybes, o Nyderlandų valdomoje salos dalyje žuvo keturi žmonės.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45