2017.06.29 14:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Trumpo kelionių draudimas iš dalies įsigalioja

Vašingtonas, birželio 29 d. (AFP-BNS). JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įsakymas blokuoti atvykimą iš šešių musulmoniškų valstybių ketvirtadienį iš dalies įsigalioja, jam Aukščiausiajame Teisme laimėjus prieš žmogaus teisių grupes.

Tačiau įsakymo įgyvendinimas po penkis mėnesius trukusių teisinių kovų gali būti chaotiškas, iš dalies dėl svarbaus termino Teismo pirmadienio sprendime – bona fide – prasmės.

Teismas nurodė, kad D.Trumpas gali uždrausti atvykti tik tiems žmonėms, „kurie neturi jokių bona fide (reikšmingų, tikrų) santykių su asmeniu ar subjektu Jungtinėse Valstijose“.

Iki įgyvendinimo buvo numatytas 72 valandų parengiamasis laikotarpis, o teisininkai skubėjo gilintis į teisės tekstus tokiam dalykui apibrėžti.

Jiems reikia nustatyti standartus JAV imigracijos pareigūnams ir diplomatams Irane, Libijoje, Somalyje, Sudane, Sirijoje ir Jemene, taip pat atvykimo į JAV vietose, kaip turi būti spręndžiama, kas iš šių valstybių dar gali patekti į JAV.

Teisininkai ir advokatai – ir palaikantys draudimą, ir jam prieštaraujantys – sako, kad rezultatas gali būti keliautojų, imigrantų ir jų šalininkų teisinių skundų banga, dar labiau stabdanti atvykimą iš minimų šešių valstybių.

Imigrantų advokatai rengėsi draudimo įvedimui; jie sakė, kad bus oro uostuose ir padės atvykstantiems keliautojams, kuriuos imigracijos pareigūnai norės išsiųsti atgal.

Organizacija „New York Immigration Coalition“ ketvirtadienį paskelbė planuojanti būti Niujorko Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) tarptautiniame oro uoste ir „stebėti Trumpo peržiūrėto musulmonų ir pabėgėlių draudimo poveikį“.

Laukia apibrėžimo

Pirmadienio sprendimu baigėsi penkis mėnesius trukusios itin politizuotos teisinės rietenos. Aukščiausiasis Teismas iš dalies panaikino žemesnės instancijos teismų sprendimus įšaldyti D.Trumpo 90 dienų draudimą keliautojams iš minimų šešių šalių, kurio, prezidento teigimu, reikia norint apsisaugoti nuo potencialių teroro grėsmių.

Teismas taip pat leido D.Trumpui taikyti 120 dienų draudimą visiems pabėgėliams.

Teismas nurodė, kad visą bylą peržiūrės spalio mėnesį ir tai reiškia, kad abu draudimai jau bus iš esmės pasibaigę, nors juos bus galima pratęsti, jei bus manoma, kad imigrantų tikrinimas vis dar yra per silpnas.

Pabėgėlių draudimo klausimas gali iškilti daug greičiau: D.Trumpo administracija pabėgėlių, kuriuos priims per metus, skaičių sumažino iki 50 tūkstančių, o Valstybės departamentas antradienį sakė, kad ši riba bus pasiekta per ateinančias dvi savaites.

Gali būti paveikti ir pabėgėliais nelaikomi keliautojai iš šešių musulmoniškų valstybių: Teismas nurodė, kad draudimo galiojimo periodu gali būti priimti tik tie, kas turi reikšmingų ar tikrų – bona fide – santykių su asmeniu ar grupe Jungtinėse Valstijose.

Tarp tokių žmonių Teismas savo nurodytame pavyzdyje paminėjo artimų giminaičių JAV turinčius žmones, asmenis, priimtus studijuoti į universitetus ar priimtus dirbti.

Nėra aišku, ar tai taikytina turintiems tolimų giminaičių arba žmonėms, kurie pateikė paraiškas universitetams ar darbovietėms, bet dar negavo atsakymo.

Konservatyvus teisėjas Clarence'as Thomasas (Klarensas Tomasas), kuris norėjo, kad draudimas būtų taikomas visiems iš minimų šešių valstybių, pirmadienį rašė nuogąstaujantis, kad Teismo sprendimas „pasirodys netinkamas“.

„(Jis) prišauks bylinėjimosi srautą, kol ši byla bus galutinai išspręsta iš esmės, nes šalims ir teismams sunku nustatyti, ką tiksliai reiškia „ bona fide santykiai“, – sakė C.Thomasas.

Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert) sakė, kad departamentas laukia Teisingumo departamento teisininkų gairių dėl bona fide.

„Kol kas Valstybės departamente šio apibrėžimo dar neturime“, – sakė ji.

„Visi nori suprasti tai teisingai. Visi nori matyti tvarkingą įgyvendinimą“, – pridūrė ji.

Krašto saugumo departamento atstovas Davidas Lapanas (Deividas Lapanas) sakė, kad visi trys departamentai tariasi. „Patarimai bus pateikti laiku“, – anksčiau šią savaitę sakė jis.

Nors draudimas penkis mėnesius buvo blokuotas, žmonių, atvykstančių iš minėtų šešių valstybių skaičius sumažėjo dėl griežtesnio tikrinimo. Kovą ir balandį atvykstančiųjų buvo maždaug perpus mažiau (6 372), palyginus su tais pačiais 2016 metų mėnesiais (12 100).

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30