2017.06.28 11:37 |Kategorija:  Cover news with delay

Japonijos teismas pradės nagrinėti buvusių Fukušimos jėgainės vadovų bylą

Tokijas, birželio 28 d. (AFP-BNS). Japonijoje šią savaitę prieš teismą stos trys buvę Fukušimos jėgainės operatorės vadovai, kuriems vieninteliams pareikšti baudžiamieji kaltinimai dėl 2011-aisiais įvykusios branduolinės katastrofos.

Penktadienį numatytas teismo posėdis įvyks praėjus kiek daugiau nei metams po to, kai buvusiam „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) valdybos pirmininkui 77 metų Tsunehisai Katsumatai (Cunehisai Kacumatai) ir buvusiems kompanijos viceprezidentams, 66 metų Sakae Muto (Sakajei Mutui) bei 71 metų Ichiro Takekuro (Ičirui Takekurui), buvo oficialiai pareikšti kaltinimai profesiniu aplaidumu, dėl kurio žuvo ir nukentėjo žmonių.

Tai vieninteliai kaltinamieji aktai, susiję su pražūtingo cunamio sukelta avarija Fukušimos atominėje jėgainėje, per kurią išsilydė trys reaktoriai. Tai buvo didžiausia branduolinė nelaimė po Černobylio atominės elektrinės katastrofos 1986 metais.

„Viliamės, kad šis teismas padės nustatyti, kam tenka atsakomybė už šią nelaimę“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ruiko Muto, vadovaujanti Fukušimos gyventojų judėjimui, siekusiam šio teismo proceso.

„Nelaimė dar nėra galutinai likviduota. Fukušimoje pilna branduolinių atliekų, likusių po avarijos likvidavimo darbų, taip pat esama daugybės neišspręstų problemų“, – sakė ji.

Prieš šį teismo procesą vyko įnirtinga kova dėl to, ar TEPCO vadovai turėtų būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Prokurorai du kartu atsisakė pateikti jiems oficialius kaltinimus, argumentuodami, jog trūksta įkalčių, todėl apkaltinamieji nuosprendžiai yra mažai tikėtinas.

Tačiau iš paprastų piliečių sudaryta teisminės peržiūros kolegija 2015 metais jau antrą kartą po katastrofos nusprendė, kad trys buvę TEPCO vadovai turi stoti prieš teismą. Po šio sprendimo prokurorams teko iškelti baudžiamąją bylą, nes tai numatė šalies įstatymai.

„Norime, kad verdiktas būtų paskelbtas kiek įmanoma greičiau“, – sakė Ruiko Muto.

„Kai kurios šios tragedijos aukos mirė taip ir nesulaukusios teismo pradžios“, – sakė aktyvistė.

Jei bus pripažinti kaltais, buvusiems TEPCO vadovams gali būti skirta iki penkerių metų kalėjimo ir iki milijono jenų (beveik 8 tūkst. eurų) bauda.

Vidaus tyrimas

TEPCO atsisakė komentuoti teismo procesą, pažymėjusi, kad kaltinamieji jau paliko kompaniją.

Žiniasklaida praneša, kad trys buvę kompanijos vadovai tikriausiai padarys kaltės nepripažinimo pareiškimus ir tvirtins, kad buvo neįmanoma nuspėti smarkaus povandeninio žemės drebėjimo sukelto cunamio, nuniokojusio Japonijos šiaurės rytinę pakrantę, jėgos.

Tačiau 2011 metais vyriausybės komisijos paskelbtoje ataskaitoje buvo rašoma, kad TEPCO 2008-aisiais atliko galimo cunamio poveikio jėgainei bandymus ir priėjo prie išvados, kad jei prie Fukušimos pakrantės įvyktų 8,3 balo stiprumo drebėjimas, elektrinei galėtų smogti iki 15,7 metro aukščio bangos.

Teigiama, kad kompanijos vadovai numojo ranka į tą vidaus tyrimą.

2011 metų kovą jėgainę užgriuvo 14 metrų aukščio bangos ir sugadino reaktorių aušinimo sistemas.

Per žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį žuvo ar dingo apie 18 500 žmonių. Tuo tarpu per avariją Fukušimos elektrinėje, kaip rodo oficialūs duomenys, tiesiogiai nežuvo nei vienas žmogus.

Kaltinimai buvusiems įmonės vadovams susiję su daugiau nei 40 žmonių, kurie įvykus nelaimei buvo skubiai evakuoti iš Fukušimos rajono ir hospitalizuoti, mirtimi.

Daugiau nei tuzinas žmonių, tarp jų keli TEPCO darbuotojai ir Japonijos savigynos pajėgų narys, per nelaimę buvo sužeisti.

Dėl katastrofos dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus, esančius netoli jėgainės. Daugelis jų tebegyvena kitur, nes negali arba nenori grįžti į senuosius namus.

2015 metais Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) savo ataskaitoje pažymėjo, kad vienas svarbiausių Fukušimos katastrofos veiksnių buvo klaidingas įsitikinimas, kad branduolinė energetika yra visiškai saugi.

TATENA savo ataskaitoje atkreipė dėmesį į pasirengimo nelaimėms ir elektrinės projektavimo spragas Fukušimoje, taip pat į neaiškų atsakomybės paskirstymą tarp reguliavimo institucijų.

Praėjus vieneriems metams po nelaimės parengtoje parlamento ataskaitoje Fukušimos avarija buvo įvardyta kaip žmogaus veiklos sukelta krizė, kurią nulėmė japonams būdinga „refleksinio paklusnumo“ kultūra.

Visuomenė ne kartą reiškė pasipiktinimą, kad dėl glaudžių ryšių tarp vyriausybės, reguliuojančių institucijų ir reaktorių operatorių vengiama kelti baudžiamąsias bylas.

Aktyvistai ragino patraukti atsakomybėn beveik keturias dešimtis TEPCO pareigūnų už tai, kad jie nesugebėjo tinkamai apsaugoti jėgainės nuo cunamio.

Po Fukušimos nelaimės visoje Japonijoje buvo uždaryti dešimtys reaktorių. Šiuo metu, praėjus daugiau nei šešeriems metams po avarijos, veikia vos keli iš jų.

Vyriausybės vadovas Shinzo Abe (Šindzas Abė) ir energetikos įmonės siekia, kad reaktoriai atnaujintų darbą, tačiau tam griežtai nepritaria visuomenė.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55