2017.05.23 17:23 |Kategorija:  Cover news with delay

VEI vadovas: ESO samdomi rangovai per avarijas turi reaguoti per 2 valandas (papildytas)

papildyta ESO komentaru, naujos 4-5 pastraipos

Vilnius, gegužės 23 d. (BNS). Valstybinė energetikos inspekcija bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) siūlo pasitempti ir užtikrinti, kad oro linijų gedimus šalintų daugiau brigadų, o darbai būtų atliekami greičiau. Be to, anot inspekcijos viršininko Jurgio Dumbravos, svarbu ir toliau oro linijas keisti požeminėmis.

Inspekcija antradienį energetikos ministrui bei ESO pristatė patikrinimo išvadas. Pasak J. Dumbravos, svarbu probleminėse vietose, kur per praėjusias Velykas dėl sniego virtę medžiai nutraukė elektros linijas, pašalinti medžius, jeigu jie kelia grėsmę. Be to, anot jo, ESO samdomi rangovai, kurie taiso gedimus, savaitgaliais ir švenčių dienomis turi sureaguoti per dvi valandas, o ne 4,5 valandos, kaip numato dabartinės sutartys.

„Esant tokio masto sutrikimams, kai elektros neturi apie 76 tūkst. vartotojų, turi būti pasitelkta daugiau brigadų. (...) Vilniaus regione pirmą gedimo dieną dirbo 25 brigados, Kauno regione - 34, kai tuo metu Vilniaus regione atsijungusių vartotojų buvo apie 34 tūkst. ir panašiai Kauno regione. Atskirais regionais brigadų turėtų būti daugiau - 35-40 brigadų“, - BNS sakė J. Dumbrava.

ESo atstovas Martynas Burba BNS informavo, kad probleminėse vietose pavojų kėlę medžiai jau pašalinti.

„Nuolat tikriname elektros linijų būklę ir jų proskynas. Jei nustatome grėsmę elektros tinklo patikimumui, proskynos išvalomos, kad esant stipriam vėjui medžiai nepažeistų linijų. Po Velykų savaitgalio apžiūrėjome pažeistas linijas, kurių metu tinklo patikimumui grėsmę keliančius medžius ar šakas pašalinome“, - BNS teigė M. Burba.

Pasak J. Dumbravos, taip pat svarbu toliau tiesti požemines linijas, o jeigu to neįmanoma daryti - oro linijas keisti oro kabeliais - jie yra tvirtesni nei neizoliuotos linijos.

J.Dumbrava aiškino, kad taip pat svarbu, jog ESO bent dvi dienas prieš stichiją gautų oro prognozes, nes tai leistų geriau pasiruošti. Be to, svarbu, jog vartotojai galėtų pranešti apie sutrikimus kitu numeriu: „Reikėtų turėti naują telefono numerį, kuriuo praneštų apie sutrikimus, nes dabar yra vienas numeris ir informacijai gauti, ir gedimų registravimui. Būtų operatyviau“.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį BNS sakė, kad ESO turės greičiau reaguoti į oro linijų gedimus, o tam teks peržiūrėti sutartis su rangovais.

ESO vadovė Dalia Andrulionienė BNS tikino, kad sutartys su rangovais bus peržiūrėtos, planuojama didinti apmokėjimą už darbą savaitgaliais ir švenčių dienomis. Be to, iki rugpjūčio bus atnaujinas ESO investicijų planas, kuriame bus skiriama daugiau dėmesio elektros linijų keitimui požeminėmis. Pasak jos, nors šiuo metu tikslas yra 40 proc. linijų pakeisti požeminiais kabeliais iki 2025 metų, tikimasi, kad tai pavyks pasiekti anksčiau. Šiuo metu požeminės linijos sudaro 23 proc. tinklo.

Velykų savaitgalį dėl gausaus sniego maždaug 5 proc. (apie 80 tūkst.) įmonės klientų liko be elektros.

Autorius: Artūras Ketlerius

[email protected], +370 5 205 8519 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45