2017.05.19 16:06 |Kategorija:  Cover news with delay

Rusų opozicionieriai Vilniuje: siekiame pakeisti pačią Rusiją, o ne carą (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, gegužės 19 d. (BNS). Lietuvoje viešintys Rusijos opozicijos veikėjai sako siekiantys pakeisti pačią Rusiją, o ne jos vadovus.

„Mes nenorime pakeisti blogo caro į gerą, vieno caro į kitą. Mes norime, kad caro apskritai nebūtų. (...) Mes norime pakeisti ne konkretų žmogų, o pakeisti patį modelį, pačią sistemą“, – žurnalistams Trakų rajone po tradicinio Vilniaus Rusijos forumo penktadienį sakė opozicionerius Vladimiras Kara-Murza.

Politikui antrino ir spaudos konferencijoje dalyvavęs Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis.

Jis teigė kol kas nesiejantis savo vilčių dėl pokyčių Rusijos valdžioje su jokiais rinkimais.

„Neįmanoma numatyti momento, kada visuomeninė kantrybė baigsis“, – teigė M.Chodorkovskis.

2018 metų kovą Rusijoje vyks prezidento rinkimai. Dauguma ekspertų spėja, kad dabartinis jos vadovas Vladimiras Putinas šiuose rinkimuose dalyvaus, nors jis pats į šį klausimą kol kas neatsako.

Užduotis – jau šiandien rengtis permainoms

M.Chodorkovskis teigė negalintis numanyti, kaip klostysis 2018 metų prezidento rinkimai, nes nėra aišku, ar šalies pareigūnai neapribos opozicijos galimybių juose dalyvauti.

„Aš nesu tikras, ar Kremlius suinteresuotas, kad reali opozicija iš tikrųjų dalyvautų rinkimuose 2018 metais. Aš neatmetu tokio varianto, kad vienintelė opozicijos strategijos galimybė šiuose rinkimuose bus pasiūlyti žmonėms balsuoti prieš visus kandidatus“, – sakė opozicionierius.

V.Kara-Murza tvirtino, kad „iš tikrųjų mūsų šalyje realių rinkimų nėra jau 17 metų“.

Jis taip pat pridūrė, kad istoriškai Rusijoje pokyčiai politikos viršūnėse prasideda greitai ir netikėtai, todėl opozicija ir pilietinė visuomenė jiems turi būti visada pasirengusi.

„Mūsų užduotis (...) – jau dabar, jau šiandien rengtis toms permainoms, nes nieko amžino nėra. Net V.Putino režimas nėra amžinas“, – sakė visuomenininkas.

„Kai šis momentas ateis, labai svarbu būti jam pasiruošus, nes kai prasidės pokyčiai sėstis ir galvoti, ką daryti toliau, bus per vėlu“, – pridūrė jis.

M.Chodorkovskis pabrėžė, kad itin svarbūs bus 2021 metais Rusijoje vyksiantys parlamento rinkimai.

„Tais metais formuosis Vyriausybė, kuri turės pereiti Rubikoną. 2024 metai – tai Rubikonas, kada prezidentas Putinas, turint omenyje dabartinę Konstituciją, (...) turės palikti savo postą“, – sakė M.Chodorkovskis.

Jei V.Putinas 2018 metais būtų išrinktas Rusijos prezidentu, antroji ir paskutinė jo kadencija baigtųsi 2024 metais.

Rusija – ne Kremlius

M.Chodorkovskis teigė, kad Rusijos valdžia šiuo metu daro viską, kad visuomenė taptų kuo silpnesnė.

„Tai įdomus fenomenas, aš su juo susidūriau kalėjime. Prižiūrėtojai labiausiai bijo, kai kaliniai susivienija. Tai iš karto suprantama kaip rengimasis dideliems neramumams. Mūsų valdžia elgiasi su mūsų visuomene kaip su kaliniais, kuriems jokiu būdu negalime leisti susivienyti“, – kalbėjo opozicionierius.

V.Kara-Murza savo ruožtu ragino suprasti, kad Rusija nėra tik V.Putinas ir Kremliaus pareigūnai.

„Rusija – tai tie žmonės, kurie, nepaisydami viso spaudimo, nepaisydami visų represijų, randa jėgų priešintis šiam režimui, kalbėti viešai ir dalyvauti protesto akcijose“, – sakė jis.

„Jeigu Vakarų šalių ir Europos Sąjungos lyderiai nori kurti ilgalaikius ir rimtus santykius su Rusija, (...) neužtenka kalbėti tik su Sergejumi Lavrovu, Kremliumi ar Užsienio reikalų ministerija. Pirmiausia reikia kalbėti su Rusijos visuomene“, – tvirtino politikas.

Ketvirtadienį ir penktadienį Trakų rajone vyksta Vilniaus Rusijos forumas. Diskusijų metu vertintos Rusijos raidos tendencijos, ekonominė padėtis, diskutuota kovos su Rusijos propaganda tema, kitais aktualiais klausimais.

Autorius: Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56
2024.04.19 07:50
Užsienio naujienos 2024.04.19 07:50