2017.05.19 14:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Vis mažiau dujų vartojančiuose Druskininkuose - konkurencija dėl SGD stotelės (papildytas)

papildytas ESO ir „Litesko“ komentarais

Vilnius, gegužės 19 d. (BNS). Druskininkams kasmet suvartojant vis mažiau dujų ir dėl to joms brangstant, mieste bus įrengta suskystintų gamtinių dujų (SGD) stotelė. Ją įrengti nori ne tik dujų tiekimą miestui perėmusi bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), bet ir vienintelė dujas Druskininkams parduodanti įmonė „Haupas“. Pastarosios atstovas sako, kad nepaisant to, kas įrengtų stotelę, dujos miestui smarkiai neatpigtų.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas nepalaiko „Haupo“ idėjos tiekti SGD ir teigia, jog savivaldybė padarys viską, kad ši bendrovė stotelės nestatytų.

Druskininkai yra neprijungti prie magistralinių Lietuvos dujotiekių, todėl dujas gauna tik per vieną jungtį iš Baltarusijos, o pastarąją valdo „Helios Gaz“. Anot „Haupo“, „Helios Gaz“ nesutinka mažinti naudojimosi dujotiekiu kainos, todėl mažėjant dujų vartojimui, auga ir dujų kaina - ji didės ir liepą, dujų tiekimo dedamajai išaugus beveik 50 proc.

SGD stotelę įrengti nori dvi bendrovės

Ketvirtadienį ESO paskelbė laikinos SGD stotelės konkursą - ieškoma, kas išnuomotų stotelę, kol bus pastatyta nuolatinė. ESO anksčiau planavo iki šių metų šildymo sezono pastatyti nuolatinę stotelę, tačiau dėl per didelių kainų balandį nutraukė konkursą.

Tačiau įmonė planų pastatyti nuolatinę stotelę neatsisako - tai ketina padaryti iki kitų metų šildymo sezono pradžios, o kol kas dujų tiekimo alternatyvą užtikrinti planuoja laikina stotele.

Dujų stotelę planuoja statyti ir „Haupas“. Bendrovės direktoriaus pavaduotojas Donatas Motiejūnas tikina, kad su dujotiekio Baltarusijoje valdytojais vis sunkiau susitarti, todėl bendrovė nori iki rugsėjo pastatyti laikiną SGD stotelę, kad galėtų užtikrinti tiekimą Druskininkams. Anot jo, įmonė yra preliminariai sutarusi su užsienio įmone, kuri išnuomotų stotelę, tačiau jos kol kas neįvardija.

„Mes dirbame tuo klausimu, turime preliminarias sutartis ir taip toliau“, - BNS sakė D.Motiejūnas. Jis taip pat nenorėjo atskleisti, iš kur pirktų SGD.

Anot jo, įmonė laukia atsakymo, ar Druskininkų šilumos tinklai sutiktų leisti stotelę statyti jos teritorijoje. Jis tikino, kad SGD stotelė sugebėtų patenkinti ne tik buitinių vartotojų, bet iš dalies - ir šilumos tiekėjos „Druskininkų šiluma“, poreikius - pastaroji dujas naudoja tik ypač šaltu oru. Tačiau D.Motiejūnas pripažįsta, kad įrengus SGD stotelę, dujos smarkiai neatpigtų.

„Pagal tai, kaip užduotos šios dienos sąlygos, ir vienu ir kitu atveju bus brangu ir nelabai Druskininkų miestas pajus palengvėjimą. Stotelė pagal galingumą yra skaičiuojama ne tik buitiniams vartotojams, bet ir šilumos tinklams. O šilumos tinklai vartoja dujas tik kai šalta - pikinei galiai padengti. Jeigu būtų skaičiuojama taip, kad gamtinės dujos tiekiamos tik buitiniams ir smulkiems komerciniams vartotojams, o pikinei galiai dengti pasitelktų kitą kurą, pavyzdžiui, skalūnų alyvą, manau, kad dujos pigtų bent trečdaliu buitiniams vartotojams“, - tikino „Haupo“ atstovas.

Anot ESO Finansų ir administravimo tarnybos direktoriaus Augusto Dragūno, dėl „Haupo“ ketinimų įmonė kol kas nekeičia savo planų.

„Kol kas informacijos šiuo klausimu bendrovė neturi, todėl būtų sunku detaliau komentuoti „Haupo“ planus. Gavusi daugiau informacijos, bendrovė vertintų galimas alternatyvas, o sprendimai būtų priimti vadovaujantis ekonominio naudingumo kriterijumi. Kol nėra konkrečių duomenų, bendrovė savo planų neketina keisti“, - BNS perduotame komentare teigė A. Dragūnas.

Šilumą Druskininkams tiekiančios „Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS teigė, kad „Haupas“ įmonei užsiminė apie planus statyti SGD stotelę.

Druskininkų meras - prieš „Haupą“

Druskininkų meras R. Malinauskas dėl „Haupo“ galimybių statyti SGD stotelę kategoriškas - jei tik bus įmanoma užkirsti kelią, tai ir bus padaryta.

„Jeigu tik teisiškai būtų bent iš milijono vienas šansas, vienas procentas būtų nematyti „Haupo“ niekur aplink Druskininkus, aš kaip meras padaryčiau viską“, - BNS teigė R. Malinauskas.

Jo teigimu, įmonė dar nesikreipė į savivaldybę dėl galimybės statyti tokią stotelę: „Jei tik mes galėsime leisti jiems to nedaryti, mes to neleisime“.

Anot R.Malinausko, jis nepasitiki bendrove ir laukia, kol ESO pastatys SGD stotelę, o nuo „Haupo“ nori „bėgti kuo toliau“.

Anot jo, „Haupas“ anksčiau į kainą įtraukdavo nepagrįstas sąnaudas, išsisukinėjo pateikti informaciją, nedalyvaudavo derybose dėl dujų kainos.

Nuo liepos dujos Druskininkuose brangs

Nuo liepos dujos Druskininkuose kiek brangs. Kitą savaitę Kainų komisija turėtų patvirtinti 46,9 proc. didesnę - 7,552 euro už megavatvalandę - „Haupo“ kainos viršutinę ribą. Komisija nurodo, kad kaina didėja, nes 2017 metais prognozuojamas dujų suvartojimas mažės 29,5 proc. iki 8,5 tūkst. megavatvalandžių.

„Tiesiog vartojant tam tikrus dujų kiekius, jeigu jie mažėja, gaunasi, kad vienam kubiniam metrui infrastruktūros dalis yra didesnė. Pačios dujos, atitekančios į Druskininkus, nėra brangios, brangi yra infrastruktūrinė dalis“, - BNS sakė D. Motiejūnas.

Anot ESO atstovo A.Dragūno, dėl padidėjusios tiekimo kainos miesto vartotojams dujos gali brangti apie 4-6 proc.

„Tiekimo kainos ribos padidėjimas turėtų įtakos ESO taikomoms garantinio dujų tiekimo kainoms: dujas maisto ruošimui naudojantiems klientams dujų kubinis metras pabrangtų apie 4 proc., o šildymui – 6 proc., jei kitos kainų dedamosios liktų nepakitusios“, - tikino A. Dragūnas.

Pasak D.Motiejūno, miestui parduodamų dujų pajamos sudaro apie 5 proc. visų „Haupo“ pajamų - jeigu įmonė nebetiektų dujų miestu, ESO įrengus SGD stotelę, tai nebūtų didelis praradimas.

Druskininkai dabar už dujas moka gerokai daugiau nei kiti Lietuvos vartotojai. Gegužę pirmos grupės vartotojai, dujas naudojantys maistui, už kubą dujų moka 76,6 cento (su PVM) - 25,3 proc. daugiau nei „Lietuvos dujų tiekimo“ klientai (61 centą), o šildymui dujas vartojantys klientai - 50,8 cento - 41,1 proc. daugiau nei LDT klientai (36 centus).

Pernai „Litesko“ valdomoms „Druskininkų dujoms“ nutraukus veiklą dėl per brangiai iš „Haupo“ perkamų dujų, ESO lapkritį įsigijo jų skirstymo sistemą. Dujos mieste tiekiamos 2,7 tūkst. privačių ir 9 verslo klientams. Jas iš Rusijos „Gazprom“ per Baltarusiją tiekia „Haupas“.

Autorius: Artūras Ketlerius

[email protected], +370 5 205 8519 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10